5 aliaţi gustoşi ai podoabei capilare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5 aliaţi gustoşi ai  podoabei capilare
5 aliaţi gustoşi ai podoabei capilare

Părul tău este uscat, fragil şi lipsit de viaţă? Ei bine, tratamentele de regenerare nu te vor ajuta foarte mult dacă nu ai şi o alimentaţie care să-i confere toţi nutrienţii de care are nevoie.

Ceea ce mănânci îşi pune amprenta nu doar asupra sănătăţii întregului tău organism, ci şi asupra podoabei capilare.

Numeroase studii recente au demonstrat că o alimentaţie săracă în calciu şi în proteine, în care abundă grăsimile animale, mâncărurile procesate sau cele cu un conţinut ridicat de zahăr duce la degradarea, la rărirea sau chiar la pierderea definitivă a părului.

Specialiştii spun că toate aceste probleme pot fi prevenite şi chiar corectate dacă incluzi în dieta ta zilnică următoarele alimente.

1 Peşte pentru hidratare

image

Peştele gras şi fructele de mare sunt surse excelente de acizi graşi Omega 3, proteine, vitamina B12 şi fier. Aceşti nutrienţi asigură o hidratare corectă la nivelul scalpului.

Mănâncă peşte de două ori pe săptămână şi părul tău va fi mai strălucitor, va cădea mai puţin şi vei scăpa de aspectul inestetic al vârfurilor despicate.

2 Crudităţile, balsam natural

image

Spanacul, varza, roşiile, conopida, morcovii, citricele, pepenele şi merele conţin din abundenţă vitaminele A şi C, fier şi calciu, nutrienţi de care organismul tău are nevoie pentru a produce sebum.

Această substanţă, secretată de foliculii piloşi, acţionează ca un balsam natural, hrănind podoaba capilară şi prevenind ruperea firelor de păr.

Fasolea şi nucile trebuie incluse şi ele în dieta ta, aceste legume fiind bogate în proteine, zinc şi în seleniu. În plus, fasolea conţine vitamina H, care ajută la repararea părului casant.

3 Lactate pentru păr mai bogat

Calciul şi caseina ce se găsesc, alături de minerale, în produsele lactate şi-au dovedit eficienţa în ceea ce priveşte efectul de stimulare a creşterii părului.

Aşadar, asigură-te că una dintre cele două gustări recomandate zilnic este alcătuită dintr-un pahar de lapte sau de iaurt, şi părul tău va fi mai bogat.

4 Cerealele previn căderea

În fiecare dimineaţă este bine ca micul tău dejun să includă cereale sau pâine integrală. Acestea, pe lângă energie, îţi vor asigura şi o doză bună de zinc, fier şi de vitamine din complexul B, care favorizează creşterea şi repararea părului, prevenind căderea lui.

5 Carnea de pui întăreşte firele

Îţi poţi lua necesarul de proteine şi de fier dacă, de trei ori pe săptămână, vei consuma carne de pasăre. Aceşti nutrienţi sunt importanţi pentru întărirea firului de păr şi pentru protejarea culorii lui naturale.

O altă sursă de proteine este şi carnea de vită, care conţine în plus vitamina B12, zinc şi alte minerale necesare unui păr sănătos.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist  

Trebuie să ştim că problemele părului nu constau numai în căderea lui. De pildă, mătreaţa poate fi combătută printr-un aport mai mare de vitamina B12 (carne de vită, ouă, lapte), vitamina B9 (uleiuri vegetale, alune, seminţe de floarea-soarelui), vitamina B6 (cereale integrale, legume), seleniu (tărâţe, germeni de cereale, ceapă, roşii, ton).

Părul tern, uscat, friabil sau încărunţit poate fi tratat printr-un aport mai mare de vitamina A, vitamina F şi de minerale. Acestea pot fi asigurate fie prin alimentaţie (drojdie de bere, uleiuri vegetale, seminţe oleaginoase), fie prin suplimente nutritive.

Nu în ultimul rând, problema căderii părului poate fi ameliorată dacă aducem zilnic organismului prin dieta noastră vitamina C, complexul de vitamine B şi aminoacizi cum ar fi colina (din lecitină), metionina şi cisteina. Nu trebuie să lipsească mineralele: calciu, magneziu, zinc şi seleniu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite