«Medicamente» din farfurie contra tusei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când siropurile de la farmacie nu-şi mai fac efectul, poţi calma „reprizele" de tuse care nu te lasă să respiri sau să dormi cu unele alimente ce acţionează ca un unguent pentru gât.

În sezonul rece, aparatul respirator este cel mai vulnerabil, iar tusea este un simptom supărător. Pentru a scăpa de efectele ei neplăcute ai nevoie de o alimentaţie bogată în vitamine şi în minerale, care să-ţi întărească sistemul imunitar.

Şodoul, eficient în bronşită


Când simţim că începe să ne doară gâtul şi ne cuprinde răceala, avem la îndemână un leac eficient care potoleşte accesele de tuse: şodoul. Când răceala se transformă în bronşită, acest tonic uşurează expectoraţia. Un şodou foarte eficient se prepară din 3 gălbenuşuri de ouă de prepeliţă crude, amestecate cu o lingură de miere polifloră şi cu o cană de lapte cald..

Siropul de ceapă distruge bacteriile


Ceapa şi-a căpătat renumele de „medicament"antiseptic, antiviral şi antibacterian. Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm zilnic ceapă şi susţin că substanţele active din acestea, printre care vitaminele (A, B1, B2 şi C), mineralele (fier, potasiu, magneziu), zaharurile şi enzimele combat tusea cronică, virozele şi preîntâmpină apariţia cancerului pulmonar.

Siropul de ceapă tratează eficient tusea seacă. Pentru prepararea unui sirop, ai nevoie de două cepe de mărime potrivită, pe care le fierbi în
500 ml de apă. Se adaugă două linguri cu miere şi puţină scorţişoară, se lasă să clocotească un minut şi apoi se strecoară băutura. Câte cinci-şase linguri de sirop pot fi adăugate şi în orezul fiert.

Usturoiul constituie o sursă importantă de compuşi sulfurici. Unul dintre aceştia este alicina, recunoscută pentru efectele antibacteriene şi antiseptice. Consumat în salate sau în amestec cu iaurt, usturoiul îşi păstrează toate proprie-
tăţile terapeutice.

Lămâile scurtează convalescenţa

Pentru a scăpa mai repede de tuse este bine să consumi zilnic sucul de la cinci lămâi, amestecat cu cinci linguriţe de miere. Acest tonic uşurează respiraţia şi calmează usturimile de la nivelul gâtului.

Varza fiartă, emolientă

Substanţele din compoziţia verzei, (vitaminele A, C, acidul folic şi mineralele) ajută organismul să ţină la distanţă virusurile şi întăresc imunitatea organismului.

Ardeiul iute este duşmanul virusurilor

Ardeiul iute este un condiment de mare ajutor în sezonul virozelor. Conţine multe vitamine (C, B1 şi B2), este antiinflamator şi antiseptic şi de aceea te ajută să distrugi bacteriile care se localizează la nivelul gâtului şi provoacă tuse. Din aceeaşi familie, ardeiul gras este o altă sursă importantă vitamina C, un duşman al virusurilor. Un ardei gras conţine aceeaşi cantitate de vitamina C, câtă găseşti în patru lămâi, cu condiţia să consumi ardeii în stare crudă sau fripţi la grătar.


Specialistul nostru

Livia Nena, biolog nutriţionist

Viroza respiratorie este însoţită de dureri în gât, febra uşoară fiind urmată de dureri retrosternale şi de o tuse seacă de iritaţie. Pentru a obţine ameliorări evidente ale acestor simptome ce pot persista, mai ales tusea, se pot face inhalaţii cu aburii calzi ai unei infuzii de muşeţel. De asemenea, rezultate bune în astfel de probleme îl are laptele cald cu miere, în care s-a adăugat gălbenuş de ou.

Desigur, trebuie evitate alimentele reci (îngheţata, băuturile), condimentele iritante (piperul şi ardeiul iute) şi fumatul. După o viroză respiratorie însoţită de tuse, trebuie să puneţi accentul pe o alimentaţie care aduce un aport de vitamine (fructe şi legume). De mare ajutor sunt salatele de fructe, în amestec cu miere şi cu scorţişoară şi ceaiurile de soc şi de cimbru. Aceste remedii calmeaza tusea şi scurtează convalescenţa.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite