«Vrac sunt mai ieftine.Dar sunt şi sigure?»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brânzeturile şi produsele din carne se pot altera dacă sunt expuse în târguri şi în pieţe, fără refrigerare
Brânzeturile şi produsele din carne se pot altera dacă sunt expuse în târguri şi în pieţe, fără refrigerare

Le cumpărăm din pieţe, dar şi din supermarketuri şi le preferăm adesea, pentru că sunt mai ieftine şi, sperăm noi, naturale. Dar, spre deosebire de produsele ambalate, alimentele „vărsate" pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

Alimentele vrac nu sunt ambalate, de aceea riscul contaminării lor cu virusuri, bacterii şi cu paraziţi este crescut. Igiena persoanelor care le manipulează este, de asemenea, foarte importantă, la fel şi spaţiile de vânzare şi de depozitare. Mai mult, pentru că nu ai acces la etichetele puse de producător, nu cunoşti exact ingredientele pe care le conţin produsele respective.

Nu sunt întotdeauna naturale

În cazul în care alegi alimente vrac pe principiul că ar fi mai puţin procesate şi, deci, mai sănătoase, te poţi înşela. De exemplu, în cazul în care cumperi măsline „vărsate", e bine să ştii ca acestea nu sunt 100% naturale şi că sunt păstrate în soluţii de conservare întocmai ca acelea ambalate. În schimb, riscurile de contaminare sunt mai mari, fiindcă în timpul manipulării şi depozitării, aceste alimente pot intra în contact cu germeni care să le altereze calităţile.

Rişti hepatită A şi viroze

Virusul hepatitic A şi virusurile gripale pot intra în organism odată cu hrana contaminată. Acest tip de contaminări se produc din cauza lipsei măsurilor de igienă a personalului care manipulează şi care vinde acest tip de alimente. Legislaţia prevede ca persoanele care lucrează în industria alimentară să stea obligatoriu în concediu dacă au o boală contagioasă. În caz contrar, virozele de toate tipurile, precum şi virusul hepatitic A pot fi transmise mai departe prin intermediul alimentelor. În cazul magazinelor alimentare mari, normele de igienă sunt verificate periodic de organismele abilitate. În schimb, în pieţe, nu ­este controlată starea de sănătate a angajaţilor şi nici igiena spaţiilor de depozitare. Prin urmare, specialiştii ne recomandă să alegem produse alimentare ambalate, din supermarketuri.

Carnea, pericol de Helicobacter pylori

Carnea este un mediu în care Helicobacter pylori supravieţuieşte. Iar dacă nu este preparată termic corect, poate transmite bacteria. Sursele de contaminare sunt saliva şi materiile fecale ale persoanei infectate. De aceea, igiena personalului ­care manipulează carnea în măcelării ­este foarte importantă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S.) a clasificat bacteria Helicobacter pylori în categoria I (cea mai periculoasă) în privinţa riscului carcinogen.

Brânzeturile pot da listerioză

O bacterie periculoasă care ­poate contamina brânzeturile, dar şi carnea este Listeria monocytogenes, care produce o afecţiune numită listerioză. Bacteria rezistă la temperaturile de refrigerare, adică la ­cele 4 grade Celsius existente în frigider. Simptomele infecţiei seamănă cu cele ale gripei, mai exact oboseală, febră moderată, diaree, iar la persoanele care iau medicamente antiacide, simptomele pot fi agravate. Listerioza este periculoasă mai ales în cazul femeilor gravide, fiindcă poate duce la avort, şi în cazul copiilor.

Laptele de vacă, risc de TBC

Laptele cumpărat din piaţă poate proveni de la animale bolnave, iar o afecţiune gravă a vitelor care se poate transmite prin lapte la om este tuberculoza bovină. Boala este ­dată de bacteria Mycobacterium bovis, care se poate transmite nu doar prin lapte, ci şi prin carnea crudă de vacă, cum ­este, de exemplu, biftecul tartar. De aceea, se recomandă evitarea cumpărării din locuri nesigure precum pieţele şi, în general, prepararea termică corectă a alimentelor.

Specialistul nostru

Prof dr. Gheorghe Mencinicopschi
Director al Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

Produsele alimentare din pieţe sunt supuse unui risc mai mare de contaminare decât produsele vrac similare vândute în alimentare şi în supermarketuri. În mare parte, riscul provine din condiţiile neigienice de depozitare şi din faptul că personalul nu este controlat medical la fel de riguros ca vânzătorii din industria alimentară. Afecţiunile transmise prin intermediul alimentelor contaminate pot fi din categoria virozelor, parazitozelor şi bacteriozelor. De exemplu, de la personalul care mani­pulează marfa se poate transmite hepatită de tip A, gripă şi infecţie cu Helicobacter pylori. De asemenea, prin intermediul produselor neambalate, pot fi transmise infecţii precum listerioza, tuberculoza, toxoplasmoza, trichineloza, chistul hidatic şi infecţia cu Anisakis simplex, parazit prezent în carnea peştilor precum somonul şi sardinele.

Riscuri

Gripa, parazitozele şi toxiinfecţiile alimentare pot fi cauzate de produse vrac.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite