Vârsta dă tonul alegerilor alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vârsta dă tonul alegerilor alimentare
Vârsta dă tonul alegerilor alimentare

Hrana diversificată este o condiţie esenţială pentru menţinerea stării de sănătate în orice etapă a vieţii. Dar la fiecare vârstă avem nevoi nutriţionale speciale, spun specialiştii.

Cum diversifici dieta copilului

După împlinirea vârstei de un an, copilul începe să-şi formeze anumite obiceiuri alimentare, iar mama poate să-l hrănească cu alimente lichide.

Necesarul zilnic este de 400-500 ml de lapte praf. Până la vârsta de trei ani,  mama poate să introducă în alimentaţia copilului un ou întreg, la două-trei zile şi câte 30-40 de grame de carne de peşte, de pasăre sau de viţel.

Mulţi nutrienţi pentru adolescenţi

Nutriţioniştii recomandă ca 30 la sută din calorii să provină din grăsimi nesaturate, procurate din surse vegetale, şi doar 10 la sută să fie asimilate din grăsimi saturate (animale).

Hrana adolescentului trebuie să conţină carne slabă, fructe, salate de legume şi produse lactate cu puţine grăsimi.

Metabolismul încetineşte după 25 de ani

Pentru hărnicirea metabolismului, după 25 de ani este bine să consumăm proteine, procurate din lapte, din soia, din brânzeturi sau din iaurt.

Alimentele bogate în fibre (fructe, legume şi cereale integrale) stimulează arderea caloriilor, la fel şi cafeaua. Viitoarele mămici trebuie să consume alimente care să le asigure necesarul de fier: ficat, carne de pui, ouă, peşte gras, nuci şi migdale.

Dietă antistres la 30 de ani

La această vârstă, când suntem în plină ascensiune profesională, stresul este una dintre cele mai mari probleme. Ţelina este un bun remediu care scade concentraţia de hormoni ai stresului.

De asemenea, o porţie de orez brun, care conţine carbohidraţi cu absorţie lentă, ne energizează.

La 40 de ani, atenţie la retenţia de apă!

image

La această vârstă, este important aportul de vitamina E, care întârzie îmbătrânirea. Uleiurile vegetale, legumele verzi, lactatele, ficatul sunt cele mai importante surse din care o putem procura.

Vitaminele B5 (acidul pantotenic) şi F, bune pentru piele, pot fi procurate din cereale integrale, nuci şi din lăptişor de matcă. Retenţia apei în organism poate fi combătută cu ajutorul dovlecelului, salatei verzi şi cepei.

La 50 de ani, alimente pentru oase

Dieta, la 50 de ani, trebuie să conţină calciu, vitaminele D şi K, magneziu şi bioflavonoide. Surse de calciu sunt lactatele, nucile şi sardinele.

Vitamina D se procură din ouă şi din peşte gras, iar vitamina K se găseşte în spanac, varză şi în broccoli. De asemenea, tofu şi migdalele sunt bogate în magneziu.

image

După  60 de ani, hrană pentru inimă



Acum este  necesară o alimentaţie săracă în calorii, care să protejeze inima şi creierul. Hrana trebuie să fie variată şi echilibrată. Kiwi şi bananele conţin potasiu, vitamina C şi luteină, care protejează inima.

De asemenea, broccoli este o legumă ideală pentru protecţia inimii. Potasiul este benefic şi pentru creier. Îl putem procura şi din citrice, pepene galben, mere şi din seminţe de floarea-soarelui.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog
nutriţionist


Este bine să ţinem cont de anumite reguli alimentare în funcţie de vârstă, având în vedere că, de-a lungul timpului, metabolismul organismului suferă modificări. În perioada copilăriei, metabolismul este foarte activ, iar necesarul nutriţional este foarte mare.

Organismul copiilor şi cel al adolescenţilor au nevoie de combustibili (carbohidraţi, acizi graşi şi proteine), de enzime care catalizează toate reacţiile metabolice şi, desigur, de vitamine şi de minerale.

La maturitate, metabolismul începe să scadă. Este perioada în care organismul are nevoie de o cantitate mai mică de hidraţi de carbon. Accentul trebuie pus pe proteine de bună calitate, pe un aport de enzime, vitamine şi minerale (din fructe şi din legume).

Persoanele de vârsta a treia trebuie să evite consumul de proteine în exces, ce pot obosi rinichii şi ficatul. Regimul alimentar se va baza pe o hrană uşoară: legume, fructe, cereale şi un aport de vitamine, minerale şi acizi graşi Omega 3 şi Omega 6.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite