Top 10 fructe şi legume de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caisele, zmeura, pepenele roşu ori cel galben, roşiile, castraveţii, vinetele sunt bogate în nutrienţi, dar previn şi o serie de afecţiuni. Nutriţioniştii ne recomandă să profităm de oferta variată a pieţelor şi să mâncăm cât mai multe fructe şi legume. Cu atât mai mult în zilele caniculare, pentru că sunt ideale pentru hidratare.

1 Pepenele roşu, aliatul hipertensivilor

Pepenele roşu ar trebui să fie nelipsit din dietă în timpul verii, deoarece, pe lângă gustul plăcut şi efectul răcoritor, are o sumedenie de alte beneficii. Potrivit oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea din Florida, persoanele care consumă zilnic pepene roşu prezintă un risc mai scăzut de a suferi de hipertensiune. „Este cea mai bogată sursă de l-citrulină, un aminoacid care, odată ajuns în organism, se transformă în Larginină, o substanţă necesară în formarea oxidului nitric, esenţial pentru reglarea circulaţiei vasculare", explică profesorul Arturo Figueroa, coordonatorul studiului. De asemenea, deliciosul pepene reduce nivelul inflamaţiilor din corp, previne diabetul şi ateroscleroza.

2 Pepenele galben întinereşte pielea

image

Pepenele galben este un fruct permis în curele de slăbire, datorită conţinutului scăzut în calorii (34 de calorii la 100 g). El reprezintă o sursă importantă de vitamina A, 100 de grame de fruct proaspăt aducând organismului 68% din doza zilnică recomandată de vitamina A şi 61% din cea de vitamina C. De aceea, se pretează pentru prepararea unor măşti cosmetice. Chiar şi simpla trecere a unei bucăţi de pepene galben peste pielea curată are un efect intens hidratant şi hrănitor.

3 Caisele luptă cu anemia

image

100 de grame de caise crude aduc organismului 48 de calorii, în vreme ce aceeaşi cantitate de caise confiate, aproximativ 240 de calorii. Caisele sunt un cocteil de vitamine (A, C, E, K, B6) şi de minerale. Dintre acestea, cuprul le recomandă în tratamentul anemiilor.De asemenea, caisele au efect antiinflamator, fiind indicate în alimentaţia celor care au suferit leziuni la nivelul pielii sau care au probleme cu tenul.

image

4 Piersicile, ideale dimineaţa

Despre piersici se spune că au efect uşor excitant la nivel cerebral, sporind capacitatea de concentrare. De aceea, nu se recomandă a fi consumate seara, în schimb sunt perfecte ca gustare la serviciu! Sărace în calorii (39 la suta de grame), piersicile sunt inferioare caiselor  în ceea ce priveşte conţinutul în vitamine. Conţin însă, în plus faţă de caise, fier.

5 Zmeura previne cancerul şi alergiile

image
image

Studiile clinice conduse de oamenii de ştiinţă americani de la Institutul de Cancer „Hollings" din cadrul Universităţii „California" au arătat că zmeura reprezintă unul dintre cele mai eficiente alimente anticancer. O recomandă conţinutul bogat de acid elagic, care inhibă formarea celulelor canceroase prin acţiune la nivelul ADN-ului celular. De asemenea, tot în zmeură se găseşte şi o cantitate importantă de acid salicilic, ceea ce o recomandă în prevenirea bolilor cardiovasculare. Tot  zmeura conţine şi quercetin, un antioxidant care scade nivelul histaminei (este eliberată în organism atunci când intrăm în contact cu un factor alergen), prevenind astfel manifestările alergice. La persoanele predispuse la alergii, histamina se eliberează în cantităţi exagerate, ceea ce ­duce la manifestări precum: strănut, tuse, lăcrimare etc.

6 Varza reglează nivelul colesterolului

Introdusă în dietă de cel puţin trei ori pe săptămână, varza ajută la echilibrarea  nivelului colesterolului, potrivit nutriţioniştilor americani de la Institutul Naţional de Sănătate. Ea conţine vitamina B3, care este renumită pentru capacitatea de a scădea nivelul colesterolului „rău" şi de a-l creşte pe cel „bun". De asemenea, este o sursă importantă de sulforan, o substanţă care stimulează creşterea producţiei de enzime cu rol în protejarea vaselor de sânge şi inhibă înmulţirea moleculelor care distrug celulele, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Warwick. Totodată, conţinutul bogat de fibre o recomandă în prevenirea cancerului de colon şi de stomac.

image

7 Roşiile protejează prostata şi inima

Adăugate în salate sau consumate ca atare, roşiile stimulează eliminarea toxinelor din sânge, dizolvă calculii biliari şi îmbunătăţesc aspectul pielii. În plus, un studiu realizat în anul 1992 de oamenii de ştiinţă americani de la Institutul Naţional de Cancer a scos la iveală faptul că licopenul din compoziţia roşiei, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, poate preveni cancerul de prostată. Condiţia este să fie consumate zilnic. De asemenea, roşiile sunt un aliat de nădejde al inimii, deoarece conţin acid nicotinic care reduce nivelul colesterolului, prevenind astfel formarea plăcilor de aterom (grăsime) pe artere. Totodată, sunt bogate în vitamine (A, B,C şi K) ori în minerale (fier, calciu, potasiu, fosfor).

8 Castravetele, excelent diuretic

image

Format în proporţie de 97% din apă, castravetele este ideal pentru a ne reface rezervele de apă şi de săruri pierdute prin transpiraţie. Asta şi pentru că are în conţinut magneziu, fosfor, potasiu. În plus, castraveţii conţin vitamina C şi acid cafeic, care calmează iritaţiile şi ajută la eliminarea apei acumulate în edeme, vitamine precum K, B6 şi C. Astfel, au efecte de detoxifiere a organismului, de hrănire şi de revitalizarea a pielii şi a părului. Câteva rondele de castravete aplicate direct pe pielea arsă de soare au efect calmant şi hidratant. Aplicate pe ochi, au acţiune descongestionantă şi hidratantă şi previn apariţia cearcănelor.

9 Ardeiul, cel mai bogat în vitamina C

image

Ardeiul este vedetă între legume şi fructe în ceea ce priveşte aportul de vitamina C, 100 de grame asigurând cea mai mare cantitate de vitamină, 138% din doza zilnică recomandată. Vitamina C este un puternic antioxidant, ce ajută la contracararea acţiunii radicalilor liberi formaţi în organism în timpul proceselor metabolice şi care favorizează degradarea ţesuturilor şi apariţia bolilor. Sunt bogaţi în fibre solubile (14%), ce ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

10 Vinetele reglează glicemia

image

Datorită conţinutului bogat în fibre alimentare şi sărac în carbohidraţi, vinetele ar trebui să predomine în dieta persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2, recomandă reprezentanţii Asociaţiei Americane de Diabet.  Aceasta cu atât mai mult cu cât cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts au descoperit în vânătă o serie de polifenoli, substanţe cu potenţial antioxidant care menţin sub control nivelul glucozei din sânge.

Nutriţionistul răspunde: Ce nu trebuie să conţină lactatele

image

Laptele şi produsele obţinute din acesta sunt hrănitoare şi recomandate în dieta zilnică atâta vreme cât au ingrediente naturale. Brânza topită, de exemplu, este cel mai puţin indicat produs lactat, deoarece conţine săruri de topire (polifosfaţi) care împiedică asimilarea calciului, coloranţi, conservanţi, o cantitate mare de sare şi, uneori, arome. Ea nu ar trebui consumată de către copii, iar de adulţi cel mult din când în când. Şi cremele de brânză industriale sunt uneori puternic aditivate, aşa încât este de preferat să le preparăm în casă, din brânză de vaci cu adaosuri naturale. În ceea ce priveşte iaurtul, acesta ar trebui să nu conţină lapte praf, pentru că proteinele din acesta, spre deosebire de cele din laptele natural, nu se asimilează la fel de bine şi nu este, deci, la fel de hrănitor. Ar trebui să evităm şi iaurturile cu zahăr şi/sau cu fructe. Pentru a-i îmbunătăţi gustul, putem noi să adăugăm fructe proaspete.

Şi produsele lactate, ca multe alte alimente, pot fi falsificate. Smântâna, de exemplu, este uneori „înmulţită" prin adaos de făină, gelatină, lapte bătut şi chiar de cretă şi de gips. Laptele poate fi diluat cu apă sau amestecat de la diferite specii. Brânza de burduf poate fi sporită cu cartofi, iar brânzeturile pot conţine praf de albuş de ou sau gelatină. Laptele praf poate fi falsificat prin înlocuirea parţială sau totală cu lapte furajer pentru viţei, cu zer praf, cu proteine nelactice sau cu aditivi neautorizaţi. Şi untul poate fi imitat folosind grăsimi de calitate inferioară, cum ar fi margarina, untura de porc, seul de vită, grăsimea de peşte dezodorizată şi chiar cu produse parafinice provenite din petrol. Din păcate, nu vom regăsi niciunul dintre aceste ingrediente pe eticheta produsului şi ne putem da seama dacă ele sunt falsificate doar dacă ştim gustul autentic al acestor produse. Pentru a nu ajunge totuşi să le gustăm, ar fi mult mai bine să le cumpărăm dintr-o sursă sigură.

image
image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite