Top 5 hidratante din grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţi se pare imposibil să respecţi recomandarea medicilor potrivit căreia trebuie să bei zilnic 1,5 sau chiar 2 litri de lichide? Unele alimente, precum castraveţii sau pepenele, te ajută să te hidratezi, fără să fie nevoie să bei prea multă apă.

1 Castravetele, cel mai indicat

image

96 la sută din compoziţia castravetelui este alcătuită din apă. Aşadar, acesta este alimentul cu cel mai mare potenţial de rehidratare în zilele caniculare. Alege castraveţii proaspeţi de grădină, cu coaja de un verde intens, deoarece aceştia au cu siguranţă un conţinut mare de apă.

Apa nu este singurul motiv pentru care este recomandat să mănânci castraveţi vara. Odată cu transpiraţia, pierzi şi o parte din mineralele din organism. Iar castraveţii conţin cantităţi considerabile de potasiu (150 mg/100 g), fos-for (23 mg/100 g) şi de calciu (19 mg/100 g).

2 Roşiile stimulează rinichii

image

Au în compoziţie 95 la sută apă şi sunt ideale în combinaţie cu castraveţii, pentru o salată rehidratantă în zilele caniculare. În plus, roşiile au un aport important de vitamine (A, C, E) şi de minerale, în special potasiu, care stimulează funcţiile rinichilor.

Roşiile pot fi consumate şi ca aperitiv, înaintea unei mese copioase, deoarece cresc secreţia de substanţe care favorizează digestia la nivelul tubului digestiv.

3 Dovlecelul te remineralizează

image

Are 94 la sută apă şi conţine o cantitate record de minerale şi de oligoelemente. 100 g de dovlecel fiert la baie de aburi sau înăbuşit aduc aproximativ 230 mg de potasiu, fosfor, magneziu, calciu şi de fier.

De asemenea, dovlecelul proaspăt conţine şi mangan, un oligoelement care se asociază cu o mare parte din enzimele din corp pentru a facilita o serie de procese metabolice importante.

4 Sparanghelul şi salata verde elimină toxinele

Acestea conţin 93% apă. Pentru a-şi păstra proprietăţile, sparanghelul se fierbe scurt timp la baie de aburi, iar salata verde se consumă proaspătă. Ambele au o cantitate mare de minerale. 100 g de sparanghel au 270 mg de potasiu, 20 mg de calciu, 12 mg de magneziu şi 1,1 mg de fier.

Aceleaşi minerale se găsesc şi în compoziţia salatei verzi. Aceste două alimente favorizează eliminarea reziduurilor din organism: fibrele stimulează tranzitul intestinal, iar cantitatea mare de apă este de ajutor pentru eliminarea toxinelor.

5 Pepenele roşupoate înlocui apa

image

Procentul ridicat de apă din compoziţia lui (92 la sută) te ajută să faci faţă mai uşor temperaturilor crescute şi să eviţi simptomele deshidratării: sete puternică, urmată de greţuri, dureri de cap şi de ameţeală. Pepenele suplineşte şi pierderile de săruri minerale eliminate prin transpiraţie excesivă.

Potrivit specialiştilor, o felie de pepene ne hidratează mai bine decât un pahar cu apă, deoarece apa din miezul de pepene este asimilată lent în organism.

Consumă dovlecelul proaspăt, în salate, pentru a-i păstra proprietăţile.

Cum poţi ajunge la deshidratare

Nu e nimic nou că organismul uman are în compoziţie aproape 70 la sută apă. Mai puţin cunoscut este faptul că, atunci când nu ne hidratăm suficient, corpul începe să-şi folosească propriile rezerve de apă pentru a putea îndeplini toate funcţiile.

Dacă această practică se repetă în mod frecvent, în scurt timp se ajunge la deshidratare cronică. De aceea, dacă nu bei doi litri de apă zilnic, trebuie să ţii cont ca alimentele pe care le mănânci să aibă un conţinut mare de apă. Cu atât mai mult vara, când temperaturile caniculare duc la o eliminare mai rapidă a apei din corp.

Dovedit
Apa din legume şi din fructe este asimilată mai bine de organism.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist

Este necesar să ne ascultăm organismul şi să bem apă atunci când acesta dă semne că este deshidratat. Nu este obligatoriu ca senzaţia de sete să apară când avem carenţă de lichide în organism! Nevoia acută de a bea apă poate să apară în cazul în care se consumă o cantitate mare de alimente sărate sau când în organism creşte nivelul glicemic peste limita normală.

În ambele cazuri, organismul caută să elimine sarea sau zahărul în exces, „transmiţând” acest lucru prin senzaţia de sete. Dacă dorim o hidratare corectă a organismului, trebuie să bem apă. Însă şi legumele, şi fructele, în starea lor naturală, neprelucrate, pot ajuta organismul să se hidrateze.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite