Tonice naturale din fructe de toamnă
0
Adevărate rezervoare de vitamine, fructele de toamnă conţin, totodată, o sumă de alţi nutrienţi necesari bunei funcţionări a organismului.
Merele combat afecţiunile cronice
Vitaminele (A, C, B3), mineralele (potasiul, fosforul, calciul), zaharurile, taninurile şi pectinele acţionează ca adjuvant în cel puţin 60 de afecţiuni. Când nivelul colesterolului din sânge depăşeşte valorile normale, dieta cu mere crude (câte trei mere în loc de desert) sau sub formă de suc (câte 500 ml pe zi), urmată timp de 14 zile, are efect hipocolesterolemiant. De asemenea, mărul conţine cantităţi semnificative de potasiu, ceea ce face din acest fruct un bun remediu diuretic şi hipotensiv.
Cei care au probleme respiratorii pot consuma un mic dejun preparat din două mere rase, amestecate cu câte o linguriţă de miere şi de scorţişoara.
Strugurii, un somnifer natural
Deoarece sunt bogate în vitamine din complexul B, aceste fructe au efecte calmante şi sedative. Cercetările medicale au dovedit că persoanele care suferă de insomnii şi mănâncă struguri sau beau suc de struguri, timp de trei-patru săptămâni, îşi recapă somnul şi nu mai au nevoie de somnifere.
De asemenea, persoanele anemice, care se confruntă frecvent cu stări de oboseală, dar şi cele cu deficit de minerale au nevoie de o cură cu struguri, pentru că sunt o excelentă sursă de energie. Specialiştii recomandă câte un kilogram de struguri, de două ori pe săptămână şi celor care se confruntă cu problema retenţiei de apă în organism.
Perele au efect antiseptic
Perele conţin o substanţă specifică, numită arbutină, care are proprietăţi antiseptice. Consumată crudă sau sub formă de suc, para se recomandă în tuberculoză şi în infecţiile respiratorii. Dieta trebuie să conţină o porţie zilnică de 500 g de pere, vreme de două luni.
Nutriţioniştii recomandă un regim alimentar pe bază de pere şi persoanelor care suferă de colită de putrefacţie. Acestea trebuie să consume numai pere, timp de cinci-şase zile. După aceea, tratamentul se continuă cu o dietă de cruţare, fără carne, ouă şi fără lactate (cu excepţia iaurtului şi untului), timp de 40-60 de zile.
Coarnele, remediu pentru indigestii
Coarnele, fructe de pădure cu gust dulce-acrişor, conţin o cantitate mare de vitamina C, potasiu, magneziu şi pectină. Unul dintre cele mai populare remedii pentru problemele intestinale este fiertura de coarne. Studiile cercetătorilor europeni demonstrează că preparatele din coarne depăşesc în eficienţă orice antidiareic de sinteză. Un „compot” preparat din trei linguri de coarne fierte în 500 ml de apă tratează şi cele mai complicate indigestii. Un astfel de leac se bea trei zile la rând.
Specialistul nostru
Livia Nena biolog nutriţionist
Toate fructele de toamnă (merele, perele, prunele, strugurii) sunt tonice pentru organism. Aceasta pentru că au un conţinut mai ridicat de fructoză. Zahărul natural ajută organismul din punct de vedere energetic, ridicând tonusul acestuia.
Aceste fructe pot fi consumate de persoane din toate categoriile de vârstă, mai ales de copiii în creştere, de tineri şi de persoanele care depun efort fizic şi intelectual. Având în vedere conţinutul ridicat de hidraţi de carbon al fructelor de toamnă, persoanele cu diabet trebuie să le consume cu precauţie.
Perele se remarcă printr-un conţinut ridicat de tanin, celuloză, minerale (zinc, fier, cupru, mangan, magneziu) şi vitamine (A, B şi C). Acţiunea lor terapeutică constă în proprietatea lor diuretică şi uricolitică, fiind indicate în litiaza urică , reumatism degenerativ, gută, şi, în profilazia infecţiilor urinare (2 zile pe săptămână câte 500 g pere).