Sindromul premenstrual poate fi atenuat prin dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănâncă struguri  zilnic, deoarece  echilibrează  balanţa hormonală
Mănâncă struguri zilnic, deoarece echilibrează balanţa hormonală

Potrivit medicilor, aproximativ 75 la sută din femeile fertile se confruntă cu simptomele sindromului premenstrual. Deoarece alimentaţia joacă un rol important în atenuarea lor, iată pe ce trebuie să mizezi.

Sindromul premenstrual apare cu aproximativ şapte zile înainte de menstruaţie şi se manifestă prin circa 150 de simptome care diferă de la o femeie la alta.

Printre acestea se numără stările de oboseală, durerile de spate, lipsa de energie, problemele de concentrare, creşterea apetitului, balonarea, anxietatea şi migrenele. Cauza acestui sindrom nu se cunoaşte cu exactitate, dar cel mai frecvent sunt incriminate tulburările hormonale.

Merele şi strugurii, de preferat

Studiile au arătat că o dietă bazată pe un consum crescut de fructe reduce intensitatea crampelor abdominale. Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm îndeosebi mere şi struguri, deoarece echilibrează balanţa hormonală şi, printre altele, ajută la reducerea durerii abdominale şi tensiunii de la nivelul sânilor.

De asemenea, se pot consuma fără restricţii prune şi gutui, întrucât facilitează tranzitul intestinal, prevenind astfel balonarea. În dietă se mai pot introduce citrice (grepfrut, portocale şi lămâi).

Soia este bogată în magneziu

O mare parte dintre simptomele specifice sindromului premenstrual pot fi atenuate prin creşterea aportului de magneziu din die­tă. Acest mineral calmează crampele abdominale, creşte puterea de concentrare şi induce o stare de relaxare (elimină stările de nervozitate şi de iritabilitate).

Cele mai bune surse de magneziu sunt soia, spanacul şi broccoli. Acestea ar trebui consumate zilnic, fie în combinaţie, fie separat, inclusiv seara, deoarece magneziul reglează şi tulburările de somn. Fiindcă magneziul se fixează mai bine în prezenţa vitaminei B6, sunt binevenite carnea (de vită şi de pui), cerealele integrale, somonul şi bananele.

Fasolea şi pătrunjelul previn  hemoragiile

Pentru a preveni scurgerile abundente care se întâlnesc frecvent la femeile care se confruntă lunar cu sindromul premenstrual, se recomandă introducerea în dietă a alimentelor bogate în vitamina K. Pătrunjelul verde, leuşteanul, conopida, varza de Bruxelles, salata verde, varza albă, fasolea verde, broccoli, mazărea, cartofii şi roşiile sunt surse importante de vitamina K.

Lactatele întreţin starea de bine

Potrivit medicilor, femeile care suferă de sindromul premenstrual au un nivel scăzut de calciu, iar acest lucru favorizează apariţia senzaţiei neplăcute de balonare şi a schimbărilor bruşte de dispoziţie. Prin urmare, lactatele, cele mai bune surse de calciu, ar trebui să se regăsească în alimentaţia femeilor.

Alte alimente bogate în acest mineral mai sunt nucile, morcovii, varza, guliile, spanacul, seminţele de susan, broccoli şi smochinele. Nutriţioniştii recomandă combinarea alimentelor bogate în calciu cu cele care conţin mangan (spanac, ananas, seminţe de dovleac), deoarece studiile arată că împreună sunt mai eficiente în combaterea depresiei şi anxietăţii.

Ce trebuie să eviţi

-Alimentele sărate, deoarece favorizează retenţia apei în ţesuturi şi apariţia balonării.
-Alcoolul, pentru că produce tensiuni la nivelul sânilor.
-Cafeaua, deoarece accentuează stările de nervozitate şi de anxietate.
-Grăsimile saturate (carne de porc, fast-food, prăjeli), care accentuează starea de oboseală.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog
nutriţionist


Sindromul premenstrual poate fi mai accentuat sau mai puţin accentuat. S-a demonstrat ştiinţific faptul că exisă o serie de factori alimentari care pot agrava sindromul premenstrual sau, dimpotrivă, anumite principii bioactive din fructe, legume şi din cereale care pot atenua mult această problemă.

De pildă, în cazul femeilor cu sindrom premenstrual accentuat, este recomandat să se evite sarea şi alimentele sărate, băuturile şi alimentele reci, cofeina (sub orice formă), alcoolul şi alimentele bogate în oxalaţi de calciu.

În schimb, sunt recomandate alimentele bogate în potasiu, calciu şi în magneziu (căpşuni, pepene verde, seminţe crude de floarea-soarelui, curmale, smochine, piersici, banane, roşii, ardei, ţelină, sfeclă şi verdeţuri).

Predispoziţie

Sindromul premenstrual este mai frecvent la femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite