Sfaturi pentru dieta de vară
0
Alimentaţia pe timp de caniculă trebuie să ajute organismul să se adapteze mai uşor la temperaturile de vară, spun specialiştii. Iar cea mai bună soluţie este evitarea alimentelor grase şi creşterea consumului de fructe şi de legume.
Organismul are nevoie de proteine şi de carbohidraţi, pentru a funcţiona normal, însă de grăsimile de origine animală se poate lipsi fără probleme pe timp de vară.
De asemenea, alimentele care se regăsesc în meniu în anotimpul cald trebuie consumate cu moderaţie, pentru că, în caz contrar, corpul îşi consumă inutil energia pentru a le procesa. În plus, din cauza temperaturilor ridicate corpul pierde foarte multe lichide şi, astfel, în scurt timp, se poate ajunge la deshidratare şi la o stare de oboseală cronică.
Bine de ştiut
1 Foloseşte la gătit doar grăsimi vegetale, excluzându-le pe cele animale. În salate, uleiurile asigură o mai bună asimilare a vitaminelor.
2 Dacă mănânci ouă, asigură-te că sunt foarte proaspete. Le poţi verifica, punându-le într-un recipient cu apă: dacă ouăle se duc la fundul vasului înseamnă că sunt proaspete, iar dacă plutesc este indicat să le arunci.
3 Spală-te pe mâini după ce prepari carnea, deoarece 50 la sută din toxiinfecţii apar din această cauză.
4 Transportă peştele proaspăt cumpărat de la magazin într-o sacoşă termoizolantă, deoarece se alterează foarte repede.
Recomandare
Desertul ideal pe timp de vară constă într-o felie de pepene.
Atenţie, şi sucurile naturale îngraşă!
Pe timpul verii este bine să mâncăm în fiecare zi fructe şi legume, fie că le consumăm sub formă de suc, fie ca atare. Dacă alegem sucurile naturale este bine să ştim că prin stoarcere multe dintre ele nu păstrează şi pulpa fructelor, bogată în vitamine şi în fibre.
În plus, există chiar riscul de îngrăşare, deoarece, pentru a obţine un pahar de suc, este nevoie de patru-cinci fructe şi, implicit, cantitatea de fructoză creşte direct proporţional. În schimb, fructele consumate ca atare reuşesc să potolească setea mult mai repede şi nici nu aduc un surplus de calorii. Însă şi acestea trebuie consumate corect, şi anume între mese, deoarece pot îngreuna digestia.
Spune NU grăsimilor şi prăjelilor!

Slănina, mezelurile şi carnea grasă (de oaie, de vită şi de porc) sunt alimente pe care nutriţioniştii nu le recomandă pe timpul verii nici măcar persoanelor fără probleme de sănătate. Acestea conţin grăsimi saturate, care îngreunează digestia şi, în plus, cresc nivelul colesterolului, ceea ce determină depunerea grăsimilor pe artere.
În timpul verii se poate consuma carne de pasăre (fără piele) şi de peşte. De asemenea, nutriţioniştii nu recomandă pe timp de vară mâncărurile care au în compoziţia lor rântaşuri (sosuri care se prepară din făină prăjită în ulei), pentru că sunt greu de procesat de către ficat.

Zahărul dăunează sănătăţii…
...mai ales în timpul anotimpului cald, avertizează specialiştii. De aceea, pe timp de caniculă nu se recomandă consumarea de alimente dulci. Zahărul străbate cu uşurinţă intestinul subţire, ajungând în sânge şi provocând hiperglicemie, asociată cu starea de nervozitate.
Această stare este accentuată şi de căldura de afară. De aceea, pofta de dulce din timpul verii trebuie satisfăcută cu ajutorul fructelor de sezon. Deşi conţine o cantitate mare de glucide, pepenele provoacă diureza la foarte scurt timp, iar o parte din zaharuri se pierd în acest mod.
Mâncarea trebuie să fie proaspătă
Pe timp de vară, se recomandă ca mâncarea să se prepare doar pentru o singură masă. Acelaşi fel de mâncare nu trebuie consumat mai multe zile la rând, deoarece, prin preparare termică, îşi pierde din proprietăţile nutritive.
Iar dacă prepari mâncare pentru două-trei zile, este recomandat ca, imediat ce ai luat-o de pe foc, să o răceşti punând-o în apă rece, iar mai apoi să o pui în frigider. Asta pentru că, din cauza căldurii, încep să se formeze bacterii ce pot dăuna stomacului.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist
Pentru a şti ce alimente este bine să evităm pe timpul verii trebuie mai întâi să cunoaştem problemele de sănătate ce pot să apară frecvent în acest anotimp cald. Prin urmare, printr-o dietă adecvată putem evita neplăcerile provocate de anumite afecţiuni precum: hipertensiune arterială, circulaţie periferică deficitară, edeme şi probleme digestive.
Astfel, trebuie eliminate din alimentaţie grăsimile animale, carnea de porc, mezelurile, alimentele care fermentează foarte repede, alimentele sărate, afumăturile, băuturile acidulate şi cele alcoolice. De asemenea, trebuie mare atenţie şi la modul de preparare a alimentelor.
În acest sens, este de preferat să nu folosim deloc prăjeli la gătit. Dieta trebuie axată îndeosebi pe legume, verdeţuri, fructe, lactate (iaurturi, brânză de vacă, urdă, caş), carne de pasăre, cereale integrale şi multe lichide, sub formă de apă plată, ceaiuri aromate şi sucuri de fructe.