Sarea şi ciocolata, «hoţii» de calciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarea şi ciocolata, «hoţii» de calciu
Sarea şi ciocolata, «hoţii» de calciu

Dacă ţii la sănătatea oaselor, nu trebuie să fii preocupat doar de consumul unor alimente care conţin cât mai mult calciu, ci şi de modalităţile cele mai bune de asimilare a acestui mineral. Ştiai că unele alimente îţi „fură” calciul?

Avem nevoie de calciu mai mult decât de multe alte minerale. Cu vârsta, se pierde mai mult calciu decât se asimilează, ceea ce duce la scăderea densităţii osoase. De aceea, este important să consumi alimente bogate în calciu, dintre acestea, produsele lactate fiind cele mai importante surse.

Nu ignora însă nici peştele sau ouăle, care conţin vitamina D, necesară asimilării acestui mineral. Nu exagera însă cu consumul de carne, de ciocolată, de sare şi de băuturi carbogazoaze, pentru că acestea sunt câteva dintre alimentele care favorizează pierderea calciului.

Acizii din legume sunt vinovaţi

Acidul fitic, prezent în tărâţele boabelor integrale de grâu, în nuci, în alune şi în unele leguminoase, poate împiedica absorbţia intestinală a calciului. De asemenea, acidul oxalic, care se găseşte în spanac, în fasole, în cartofi dulci şi în ciocolată poate forma unii compuşi, care împiedică asimilarea calciului în organism. Acelaşi efect îl are şi acidul tanic din ceai, din vin roşu şi din unele fructe. Astfel, deşi unele legume, precum spanacul, ştevia, varza şi loboda, sunt bogate în calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.

Proteinele pun calciul pe fugă

image

Balanţa calciului în corp este sensibilă şi la aportul excesiv de proteine, mai ales cele din carne. Un consum crescut de proteine poate suprasolicita ficatul şi rinichii, favorizând eliminarea calciului. De asemenea, şi sarea în exces dăunează. Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Ca urmare, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei. De aceea, nu uita de alimentele cu un conţinut „ascuns” de sare, cum ar fi pâinea şi conservele.

Nu consuma cafea în exces!

Cafeaua are un efect diuretic, acţionând astfel încât scade absorbţia calciului şi îi creşte excreţia. Dacă eşti o posibilă „candidată” la osteoporoză, redu cantitatea de cafea sau înlocuieşte-o cu ceai verde. Şi abuzul de alcool poate duce la scăderea asimilării intestinale a calciului, inhibând enzimele hepatice care contribuie la activarea vitaminei D.

Băuturile carbogazoase (de exemplu, cola) conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor în alimentaţie stimulează secreţia hormonului paratiroidian, care afectează echilibrul calciului din sânge, fiind necesară „mobilizarea” lui din oase.

Nu exagera cu suplimentele!

Administrarea excesivă de suplimente de calciu poate determina o hipercalcemie, care afectează funcţia renală şi scade

image

absorbţia altor minerale necesare corpului. De aceea, înainte de a lua aceste suplimente, este necesar să-ţi faci mai întâi analizele de sânge, pentru a vedea dacă ai cu adevărat nevoie de ele.

Specialistul nostru

Livia Nena, biolog nutriţionist Bio Nutriliv

Decalcifierea organismului se poate datora şi ingerării de alimente şi de substanţe cu caracter „acid”. Excesul de sare şi de zahăr poate duce la o scădere a calciului din oase. Mai există şi alţi duşmani ai calciului, cum ar fi cafeaua şi derivatele ei, consumate în exces, dar şi tutunul. Cantităţi crescute de grăsimi, acidul oxalic şi acidul fitic pot împiedica absorbţia calciului. Unii aditivi pot duce, de asemenea, la o scădere a cantităţii de calciu.

Există însă şi vitamine care duc la o asimilare şi deci la un metabolism mai eficient al calciului. Vitamina D3 trebuie să însoţească aportul de calciu. Pentru rezultate mai bune, optaţi pentru o sursă naturală de calciu, cum ar fi produsele lactate, în special iaurtul, laptele bătut şi brânza de vaci. Alte surse recomandate de calciu sunt: sardinele, seminţele de floarea-soarelui, fasolea uscată, conopida şi broccoli.

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite