Revigorează-te cu trufandale de primăvară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ridichile roşii  au efect benefic  în cazul persoanelor cu infecţii respiratorii
Ridichile roşii au efect benefic în cazul persoanelor cu infecţii respiratorii

Adăugate în dieta zilnică, verdeţurile de primăvară stimulează apetitul şi detoxifierea organismului. În plus, nutrienţii conţinuţi au efecte terapeutice pentru o serie de boli cronice.

Grâuşorul tratează bolile de piele

Frunzele de grâuşor pot fi folosite sub formă de salată, care este o garnitură excelentă pentru carnea de pasăre şi de miel. Planta are o savoare aparte, care se resimte în preparatele culinare. Dieta cu grâuşor este foarte hrănitoare datorită conţinutului bogat în vitamina C şi în minerale: magneziu, potasiu şi fier.

Folosit sub formă de salată, timp de o lună, acest remediu combate astenia de primăvară. Compresele cu ceai de grâuşor sunt recomandate în caz de varice şi de flebite. Infuzia cu grâuşor are efecte benefice şi în cazul problemelor tenului. 

Ridichea roşie are efect antiseptic

Printre primele trufandale ale primăverii se numără ridichile. Pentru efectele lor terapeu­tice sunt folosite atât frunzele, cât şi bulbii. Cura cu ridichi de lună contribuie la detoxifierea întregului organism. Această cură ajută la refacerea florei intestinale, protejează stomacul şi ajută la tratarea toxiinfecţiilor alimentare.

Frunzele de ridichi conţin minerale precum potasiu, seleniu şi sulf, dar şi vitamine importante (A, B1, B2 şi C) şi de aceea sunt recomandate în combaterea avitaminozelor. Pentru tratarea bolilor hepatice şi biliare este eficientă o cură de 14 zile cu suc obţinut din frunze de ridichi. Sucul se prepară din 15 frunze tăiate nu foarte mărunt, care se pun într-un mixer. După ce se adaugă un pahar de apă, se mixează timp de două-trei minute. Sucul se lasă să se aşeze un sfert de oră, apoi se strecoară şi se consumă.

Specialiştii recomandă cura cu ridichi de lună într-o gamă largă de probleme, de la dureri de cap, hemoragii nazale, gripă la indigestii, tuse şi la afecţiuni pulmonare.

Leurda te remineralizează 

Frunzele de leurdă sunt tolerate mai bine decât usturoiul de persoanele care au probleme cu stomacul. Datorită proprietăţilor terapeutice, leurda este recomandată în bolile cardiovasculare, reumatice, în afecţiunile căilor urinare, fiind şi un bun remediu pentru echilibrarea valorilor glicemiei în cazul diabetului şi pentru reducerea nivelului de colesterol. Frunzele se adaugă în salate de crudităţi, în ciorbe sau în piureuri de legume.

Măcrişul, bogat în vitamina C

Măcrişul este eficient în prevenirea problemelor cauzate de oxidarea celulară, cum sunt îmbătrânirea prematură, bolile  cardiovasculare şi cancerul, datorită conţinutului bogat în vitamina C şi în caroten. Salata de măcriş stimulează apetitul şi este recomandată în caz de indigestie.

Mâncarea preparată din frunzele fierte, asezonată cu mărar este recomandată anemicilor. Dieta cu măcriş este contraindicată însă în afecţiuni pulmonare şi reumatice grave, dar şi în litiaza renală, deoarece conţine acid oxalic.

Ştevia de grădină este diuretică

Consumate crude, în salate, frunzele de ştevie au proprietăţi depurative şi diuretice. Deoarece conţine cantităţi semnificative de vitamina C şi de săruri minerale, ştevia este indicată în boli ale sângelui, în afecţiuni hepatice şi în diabet.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist


Salata verde are multe proprietăţi curative pentru organism: este foarte bogată în apă (92%), este săracă în calorii, în glucide (1,3 g/
100 g) şi în lipide (sub 0,5 g/100 g), ceea ce o face să fie un aliment recomandat persoanelor supraponderale şi celor cu diabet. Marea calitate a salatei verzi este conţinutul bogat în minerale şi în oligoelemente(234 mg potasiu, 37 mg calciu, 24 mg fosfor, 11 mg magneziu, restul fiind fier şi zinc). În plus, este o sursă importantă de vitamine.

Studiile recente arată că un consum regulat de salată verde poate diminua riscul apariţiei cancerului. Aceasta datorită prezenţei vitaminelor cu un caracter puternic antioxidant. Principiile bioactive existente în salata verde sunt utile în prevenirea îmbătrânirii şi oxidării celulare.

Atenţie!

Ştevia este contraindicată persoanelor cu litiază renală sau hepatică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite