Regimul bolnavului cu sindrom metabolic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei ce suferă de sindrom metabolic au un risc crescut de boli cardiovasculare şi de diabet. Prin urmare, limitarea consumului de dulciuri şi de sare le influenţează pozitiv starea de sănătate.

Obezitatea, hipertensiunea arterială, hiperglicemia (nivelul crescut de glucoză în sânge) şi un profil lipidic anormal (dislipidemie) sunt factori ce declanşează apariţia sindromului metabolic. Afecţiunilor grupate sub numele de sindrom metabolic li se pot asocia şi alte probleme de sănătate, precum ficatul gras, sindromul ovarelor polichistice, litiaza biliară şi apneea. Acestea se declanşează pe baza unor factori comuni de risc, precum rezistenţa la insulină, starea procoagulantă (tendinţa sângelui de a face cheaguri), proinflamatorie (predispoziţia la inflamaţii) şi prezenţa grăsimii în jurul organelor. Toate disfuncţiile pe care le presupune sindromul metabolic trebuie tratate cu aceeaşi grijă, deorece pot conduce la infarct şi accident vascular cerebral.

Dulciurile ar trebui excluse

Deoarece persoanele care suferă de sindrom metabolic au hiperglicemie şi dislipidemie trebuie să evite, în principal, două grupe mari de alimente: glucidele concentrate şi grăsimile. Dulciurile concentrate precum zahărul, sucurile, dulceaţa, gemul, îngheţata, ciocolata, produsele de cofetărie şi cele de patiserie nu contribuie la realizarea unui echilibru nutriţional, fiind lipsite în mare parte sau complet de vitamine şi de săruri minerale. Atunci când sunt consuma­te în exces, ele sunt stocate sub formă de grăsime corporală. Prin urmare, consumul lor trebuie limitat. În egală măsură, şi grăsimile industriale conţinute de produsele de patiserie şi de cele de tip fast-food trebuie eliminate din dietă, fiindcă favorizează creşterea în greutate şi în special creşterea circumferinţei abdominale.

Este permisă carnea albă

Proteinele sunt constituenţi fundamentali ai ţesuturilor (muşchi, piele, sânge), fiind indispensabile pentru menţinerea funcţionării corecte a organismului. Aportul proteic ar trebui să reprezinte între 10 şi 20% din totalul de calorii. În cazul persoanelor cu sindrom metabolic, se recomandă proteinele care provin din carnea albă de pasăre, peşte, cele din lactatele slabe, din ouă sau din legume precum soia. Prin urmare, ele ar trebui să aibă o dietă variată, care să includă carnea slabă de peşte, carnea slabă de pasăre (consumată fără piele), cartofii, orezul brun sau cel sălbatic, pastele făinoase integrale, legumele, supele slabe, brânzeturile degresate şi ouăle, într-o cantitate care să le permită o scădere în greutate.

Limitează consumul de sare

Hipertensiunea, unul dintre factorii care dau sindrom metabolic, poate fi controlată prin limitarea sodiului din dietă. Doza zilnică permisă este de 3 g pe zi. Pentru a evita consumul excesiv de sare trebuie să ţinem cont nu doar de cantitatea de sare pe care o adăugăm în mâncare, ci şi de cea provenită din alimentele industriale.

Atenţie: Sodiul se găseşte în cantităţi importante chiar şi în dulciurile industriale.

Specialistul nostru

Dr. Adrian Copcea medic specialist diabet zaharat, nutritie şi boli metabolice

Sindromul metabolic creşte semnificativ riscul de diabet zaharat de tip 2 şi de boli cardiovasculare aterosclerotice: cardiopatie ischemică,  angină pectorală, infarct miocardic, ateromatoză şi stenoză carotidiană, accident vascular ischemic. Alimentele care trebuie evitate în caz de sindrom metabolic sunt glucidele concentrate (sucuri cu zahăr, prăjituri), grăsimile industriale forma trans- (margarina, mare parte din produsele de patiserie şi produsele fast-food). Sunt permise carnea slabă de peşte, carnea slabă de pasăre, cartofii, orezul, pastele făinoase, legumele, supele slabe, laptele şi brânzeturile degresate, ouăle, toate într-o cantitate moderată, astfel încât bolnavul să poată slăbi. Alimentaţia corectă constă în evitarea dulciurilor (combate rezistenţa la insulină prezentă în sindromul metabolic), evitarea grăsimilor saturate şi trans- (scade nivelul trigliceridelor) şi evitarea alimentelor sărate (este necesară în caz de hipertensiune arterială).

Ghid de hid de nutriţie

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Pufuleţii, doar ocazional

Specialistul nostru ne sfătuieşte să-i consumăm doar din când în când, în cadrul unei diete echilibrate şi diversificate, şi să-i evităm dacă regimul alimentar este monoton sau dacă suferim de unele afecţiuni. Pufuleţii sunt obţinuţi prin expandare. Ei au în compoziţie amidon cu un indice glicemic ridicat, ce creşte nivelul zahărului în sânge. Acesta este motivul pentru care pufuleţii sunt contraindicaţi persoanelor care prezintă tulburări ale glicemiei, cum sunt cele care suferă de diabet.

Nerecomandaţi hipertensivilor

Un alt inconvenient cauzat de consumul de pufuleţi este dat de excesul de sare. Din această cauză, trebuie evitaţi de persoanele care au probleme hepato-renale, de cele cu hipertensiune arterială sau cu tendinţă de apariţie a edemelor. Prin limitarea consumului de sare, se reduce volumul de apă care circulă în sânge şi se eliberează astfel vasele de presiune. Şi persoanele suprapoderale sau obeze trebuie să evite aceste produse, deoarece au o densitate calorică ridicată. 100 de grame de pufuleţi pot conţine între 300 şi 500 de calorii. Aceste produse nu sunt indicate copiilor fiindcă pot conţine substanţe care favorizează alergiile.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite