Regimul indicat în intoleranţa la gluten

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incapacitatea de a digera glutenul este cea mai întâlnită tulburare digestivă de acest gen după intoleranţa la lactoză. Evitarea anumitor alimente este singura măsură care te poate scăpa de neplăcerile asociate acestei tulburări. 

Intoleranţa la gluten (proteină care se găseşte în grâu, secară şi în orz) provoacă neplăceri atât copiilor, cât şi adulţilor. La copii, boala se manifestă încă de la şase luni, odată cu introducerea făinoaselor în dietă. Simptomele cauzate de ingerarea alimentelor care conţin gluten sunt: pierdere în greutate, scaune grăsoase, deschise la culoare şi anemie.

La adulţi însă, boala se caracterizează prin diaree cronică, anemie, oboseală, dureri abdominale şi de oase cauzate de carenţe de vitamine şi de minerale şi de pierderea în greutate. În lipsa unui tratament de fond care să corecteze deficienţa, doar obiceiurile alimentare ce exclud produsele pe bază de gluten te feresc de manifestările neplăcute.

Evită pâinea, prăjiturile şi pastele

În cazul în care prezinţi această intoleranţă, trebuie să excluzi din alimentaţia ta o serie de produse de bază: făină, pâine, prăjituri, biscuiţi, produse de patiserie şi paste. Şi berea, cuburile din comerţ care se adaugă la supe sau la ciorbe, mezelurile şi orice tip de alimente procesate cu pesmet trebuie evitate.

Atenţie: glutenul se poate ascunde şi în alte produse! De aceea, este foarte important să citeşti cu atenţie etichetele produselor pe care le achiziţionezi. De asemenea, la res­taurant, înainte să comanzi mâncarea, este bine să întrebi dacă în compoziţia acesteia intră şi glutenul.

Ce este boala celiacă?

image

Intoleranţa la gluten este cunoscută sub denumirea de boală celiacă. Este o afecţiune ereditară, favorizată de absorbţia glutenului. Organismul fabrică anticorpi în momentul în care intră în contact cu glutenul. Diagnosticul este pus însă numai după evidenţierea în sânge a prezenţei anticorpilor specifici şi după investigaţii intestinale.

Optează pentru fructe şi pentru legume

image


În ceea ce priveşte alimentele ce pot fi consumate fără să-ţi creeze probleme, printre ele se numără: carnea (de preferat cea slabă), peştele, fructele şi legumele proaspete ori uscate, ouăle şi lactatele.

Glutenul se găseşte în mai toate cerealele, singurele care fac excepţie fiind porumbul şi orezul. În supermarketuri se găseşte şi un tip de făină specială, fără gluten, pe care o poţi folosi la prepararea prăjiturilor chiar la tine acasă. Trebuie să păstrezi aceste obiceiuri alimentare pentru toată viaţa.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist

Intoleranţa la gluten este o problemă care se manifestă prin incapacitatea organismului de a metaboliza glutenul. Pentru o ameliorare a situaţiei, persoana în cauză trebuie să evite toate alimentele ce conţin gluten, respectiv toate făinoasele şi derivatele acestora.

Ele pot fi înlocuite cu produse speciale, ce se găsesc în magazine şi care nu conţin gluten (paste făinoase fără gluten, de exemplu). În schimb, persoanele cu intoleranţă la gluten pot consuma: carne, lactate, fructe şi legume. Un ajutor de bază pot fi şi suplimentele probiotice, enzimele digestive sub formă de tablete şi complexul de vitamine B, mai ales B6.

Ghid de nutriţie

image

Prof. dr. Gheorghe


MencinicopschiDirectorul Institutului de
Cercetări Alimentare

Ce trebuie să ştii despre limonadă

Ce este, de fapt, limonada? Poate fi încadrat în această categorie orice suc îmbuteliat? Specialistul în nutriție îți dă lămuririle necesare, plus informații despre cum să prepari în casă o limonadă răcoritoare.

image


Cea îmbuteliată, nocivă

Limonada îmbuteliată din comerț este o altă formă a băuturilor carbogazoase de tip cola. Conține acid citric, zahăr, arome și conservanți. Singura diferență: nu conține cofeină. O alternativă ar fi sucurile proaspete din lămâie, care se găsesc în supermar­keturi, care sunt ținute la gheață. Inconvenientul lor ar fi termenul de valabilitate mic, de circa două zile. Fără conservanți, lămâile se oxidează și încep să fermenteze.

Cum să o prepari „tradiţional”

Poți prepara limonadă acasă, cu apă și cu maximum o linguriță de miere la 250 de mililitri de apă (o cană). Nu înlocui lămâia cu sare de lămâie, care este un aditiv alimentar (E). Asigură-te că bei limonada imediat după ce ai stors lămâile, pentru a nu se oxida și a nu începe să fermenteze. Altfel, riști să ai probleme digestive.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite