Probioticele sunt aliatelesistemului imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te confrunţi frecvent cu disconfortul abdominal? Este posibil să ai un dezechilibru la nivelul florei intestinale, pe care îl poţi corecta doar cu ajutorul probioticelor şi prebioticelor. Află ce roluri au ele şi de unde le poţi lua.

Flora intestinală este alcătui­tă din peste 400 de specii de bacterii (benefice şi patogene), care încep să populeze tractul gastro-intestinal imediat după­ naştere. Unii factori cum sunt alimentaţia dezechilibrată, stresul şi antibioticele perturbă flora intestinală şi duc la îmbolnăvire dacă nu se iau măsuri rapid. Sindromului de intestin iritabil, gastroenteritele, colitele şi chiar cancerul sunt doar câteva dintre posibilele consecinţe. Pentru reechilibrarea florei intestinale, nutriţioniştii recomandă probiotice, sursă de „bacterii bune" ce pot fi luate sub formă de comprimate sau din alimente. Lista beneficiilor probioticelor asupra organismului este lungă: aprovizionează organismul cu complexul vitaminic B, reglează nivelul colesterolului, combat diareea şi constipaţia, detoxifiază organismul şi atenuează efectele intoleranţei la lactoză.

Iaurtul, cea mai bună sursă

Este cel mai cunoscut produs îmbogăţit cu probiotice şi se obţine prin fermentarea laptelui (oaie, capră, bivoliţă şi vacă) cu lactobacilii Lactobacillus bulgaricus, Streptococus thermophilus şi cu bifidobacterii. O singură porţie de iaurt probiotic poate conţine cinci miliarde de microorganisme cu influenţă pozitivă asupra florei intestinale. Aceste bacterii îmbunătăţesc durata tranzitului intestinal şi elimină balonarea, flatulenţa şi senzaţia de disconfort abdominal.

Sfecla roşie, de trei ori pe săptămână

Deoarece conţine prebiotice, sfecla roşie se numără printre puţinele legume care stimulează dezvoltarea microflorei probiotice. Nutriţioniştii recomandă consumarea ei de cel puţin trei ori pe săptămână, însă trebuie să fim atenţi de unde o procurăm, deoarece majoritatea producătorilor folosesc îngrăşăminte îmbogăţite cu nitraţi care sunt dăunători.

Ceapa şi usturoiul conţin prebiotice

Persoanele care se confruntă des cu episoade de balonare ar trebui să introducă în alimentaţie ceapa şi usturoiul, deoarece sunt surse naturale de prebiotice. Studiile au arătat că acestea combat constipaţia şi diareea, stimulează digestia şi au efect de antiseptic asupra colonului.

Probioticele şi prebioticele au efecte benefice asupra sistemului imunitar şi tractului digestiv.

Specialistul nostru

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti

După naştere, tractul gastro-intestinal este steril, fiind colonizat progresiv de bifidobacterii, E.coli şi de streptococi. Implicit, spectrul bacterian care va coloniza intestinul depinde de profilul hranei administrate. Stimularea florei probiotice trebuie să se facă permanent, deoarece bacteriile probiotice întăresc sistemul imunitar, iar împreună cu prebioticele au efect benefic în sindromul de intestin iritabil, boala Crohn, gastroenterite sau în colita pseudomembranoasă. De asemenea, administrarea orală a probioticelor (iaurt natural, suplimente alimentare) are efecte benefice asupra sistemului digestiv, combătând astfel constipaţia şi diareea. În plus, protejează ficatul şi cresc absorbţia calciului, fierului şi magneziului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite