Permis şi interzis în perioad a de alăptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie care alăptează trebuie să acorde o atenţie deosebită hranei. Calitatea laptelui cu care se hrăneşte bebeluşul depinde de alimentele consumate de mamă.

După naştere, mama trebuie să îşi refacă rezervele de vitamine, de minerale şi de proteine necesare atât ei, cât şi producerii unui lapte bogat în nutrienţi.

Este esenţial ca femeia să acorde importanţă nu atât cantităţii, cât mai ales calităţii hranei. În această perioadă, este indicat şi un aport caloric mai ridicat, pentru producerea laptelui. Astfel, necesarul zilnic de calorii al femeii care alăptează este de 2.300-2.500 de kilocalorii.

Carnea, sursă de fier

Din alimentaţia femeii care alăptează nu trebuie să lipsească proteinele animale, deoarece acestea sunt o sursă importantă de fier, indispensabil pentru mamă şi pentru copil. Este indicat un consum zilnic de 200 de grame de carne. Atenţie însă, carnea nu trebuie prăjită, ci fiartă sau preparată pe grătar!

Lactatele asigură necesarul de calciu

Calciul este un mineral important pentru mamă şi implicit pentru făt, de aceea din dieta proaspetei mămici nu trebuie să lipsească laptele (200 ml zilnic), brânza de vaci (200 g zilnic) şi iaurtul (100 g pe zi). Medicii recomandă iaurturile naturale, şi nu pe cele cu fructe sau cu arome, deoarece acestea din urmă conţin aditivi şi coloranţi.

Bine de ştiut

Ciocolata şi băuturile de tip cola consumate de mamă le pot da copiilor alăptaţi stări de agitaţie.

Fructe şi legume, pentru aportul de vitamine

Fasolea, mazărea şi varza pot produce colici bebeluşului, de aceea nu sunt indicate în perioada alăptării. Sunt de evitat şi usturoiul, prazul, pătrunjelul, ardeiul iute, conopida, ceapa şi condimentele, pentru că pot modifica gustul laptelui.

Hidratarea, bună pentru lactaţie

Pentru că sunt implicate în producerea lactaţiei, mama trebuie să consume cel puţin doi litri de lichide pe zi: apă plată, sucuri naturale, supe şi ciorbe. Trebuie evitat consumul de băuturi carbogazoase, de alcool şi excesul de cafea (produce agitaţie bebeluşului). Se pot consuma ceaiuri care stimulează lactaţia, precum cele de flori de soc şi de fenicul.

Dietele pentru slăbit şi produsele destinate scăderii în greutate sunt total interzise în perioada alăptării.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

Calitatea laptelui este dată de calitatea alimentelor ingerate de mamă. Se recomandă în primul rând un consum mediu de doi litri de apă pe zi, precum şi un consum mai mare ca de obicei de proteine (cca 2 g/kg corp): carne de pui, peşte proaspăt, carne slabă de vită, ouă, brânză proaspătă de vacă.

Sunt necesari carbohidraţii cu asimilare lentă, de tipul cerealelor integrale. De asemenea, este recomandabil să se consume alimente ce conţin acid folic (porumb, spanac, năut) şi alimente cu un conţinut ridicat de zinc (ouă, lapte, făină integrală, orez). Sunt recomandate atât fructele, cât şi legumele. Atenţie la citrice! Ele pot provoca bebeluşului colici.

Ghid de nutriţie

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Alege cu atenţie peştele!

Peştele alterat este extrem de periculos pentru sănătate. El provoacă toxiinfecţii şi alergii atât de severe, încât pot duce chiar la deces. De ce criterii trebuie să ţinem cont când cumpărăm peşte ne spune specialistul nostru.

Ochii lucioşi, semn că este proaspăt

Peştele viu, ales direct din acvarii, este, fireşte, cel mai sigur din punct de vedere al termenului de valabilitate. Cel proaspăt, dar ales de pe tarabă, trebuie să aibă ochii lucioşi, limpezi, şi nu adânciţi în orbite, iar branhiile trebuie să fie rozalii, şi nu cărămizii.

image

Un alt indiciu este acela că peştele proaspăt are carnea elastică. Ea revine la forma iniţială dacă o apeşi cu degetul, pe când cea alterată este moale, degetul rămânând impregnat în ea. Când peştele este alterat, solzii se desprind uşor de pe el.

Ai grijă şi la cel congelat!

Şi peştele congelat poate crea probleme, pentru că este posibil să fi fost decongelat şi apoi recongelat. Ne putem da seama de acest lucru doar acasă, după ce l-am decongelat. În asemenea cazuri, carnea se desprinde foarte uşor de pe oase.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite