Permis şi interzis în caz de astm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiai că dieta joacă un rol esenţial în menţinerea astmului sub control? De aceea, este bine să afli ce alimente nu ar trebui să-ţi lipsească în nicio zi din farfurie, dar şi ce este bine să eviţi pentru a preveni apariţia crizelor astmatice.

Bolnavii de astm pot avea un trai normal, dar numai cu condiţia să respecte cu stricteţe tratamentul şi să evite pe cât posibil contactul cu factorii care ar putea declanşa criza: praful, polenul, părul de animale şi poluarea. De asemenea, există şi o serie de alimente care ar trebui evitate de astmatici, deoarece stimulează apariţia inflamaţiei  la nivelul căilor respiratorii superioare. Pe fondul inflamaţiei, este favorizată declanşarea simptomelor specifice, precum: respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept, tuse şi lipsă de aer. Însă există şi alimente, precum cele bogate în vitamina C, în magneziu şi în seleniu, care contribuie la reducerea frecvenţei şi intensităţii atacurilor de astm.

Pătrunjelul are efect antiinflamator

Bolnavii de astm ar trebui să introducă zilnic în dietă alimente bogate în vitamina C, care este un antioxidant de excepţie. Potrivit nutriţio­niştilor, această vitamină reprezintă un aliat imbatabil în lupta împotriva infecţiilor respiratorii, o cauză de declanşare a crizelor de astm. De asemenea, ea ajută la reducerea inflamaţiilor de la nivelul tractului respirator. Cele mai bune surse de vitamina C sunt kiwi, pătrunjelul, lămâia, portocala, broccoli şi varza de Bruxelles. Pentru a obţine efecte maxime, se recomandă combinarea alimentelor bogate în vitamina C cu cele care conţin seleniu, precum nucile braziliene, carnea de pui şi fructele de mare. Explicaţia este că seleniul are un efect puternic antiinflamator.

Mai puţine crize, cu peşte gras

Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că alimentele bogate în acizi graşi esenţiali Omega 3 previn apariţia inflamaţiilor, reducând astfel frecvenţa simptomelor astmului. Prin urmare, persoanele bolnave de astm ar trebui să mănânce, de cel puţin trei ori pe săptămână, peşte (somon, macrou, hering sau sardele). Omega 3 se găseşte însă şi în migdale, fistic, nuci etc. De asemenea, se poate administra şi sub formă de capsule.

Atenţie la aportul de sare!

Oamenii de ştiinţă americani de la Clinica Mayo susţin că alimentele sărate pot exacerba simptomele astmului. Pizza, chipsurile, pâinea, brânzeturile şi supele instant se numără printre produsele cu o cantitate foarte mare de sodiu, care influenţează tonusul căilor respiratorii. Prin urmare, acestea ar trebui evitate sau, pe cât posibil, înlocuite cu variantele lor sănătoase, de exemplu, pizza sau pâine făcute în casă, cu adaos minim de sare.

Produsele lactate, alergene

Un studiu publicat în anul 2008 în  revista „Current Opinion in Pulmonary Medicine" a confirmat o bănuială mai veche a medicilor: laptele de vacă este un puternic alergen. Medicii recomandă astmaticilor să excludă din alimentaţie acest aliment. În caz contrar, simptomele se agravează, iar boala necesită eforturi suplimentare pentru a fi controlată. Laptele de vacă poate fi înlocuit cu cel de soia, însă se recomandă atenţie şi în cazul acestei opţiuni, deoarece şi soia are potenţial alergen.

Evită produsele bogate în E-uri

Potrivit medicilor, peste 20% din astmatici se confruntă anual cu patru-cinci crize. Această problemă apare din cauza faptului că alimentaţia abundă în produse bogate în aditivi alimentari, ­care se numără printre factorii declanşatori. Cei mai periculoşi dintre ei sunt sulfiţii (sodiu sulfit, potasiu bisulfit, potasiu şi sodiu metabisulfit). Aceştia se întâlnesc în vin, în murături, în fructe uscate, jeleuri, biscuiţi, creveţi proaspeţi şi uscaţi şi în foi de plăcintă.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

Dieta în cazul astmaticilor, urmăreşte evitarea alimentelor care duc la producerea excesivă de spută, precum şi evitarea alimentelor ce stimulează secreţia în exces de acid gastric. Se recomandă alimente cu caracter alcalin (fructe proaspete, legume verzi, cereale integrale, seminţe încolţite). În schimb, zahărul, cafeaua, băuturile alcoolice, condimentele şi alimentele procesate vor fi evitate. De asemenea, se recomandă anumite tratamente naturale cu caracter antiinflamator, antispastic şi bronhodilatator. De exemplu, în cazul persoanelor care nu au intoleranţă la lactoză lapte cald îndulcit cu ­două linguriţe de miere seara, înainte de culcare, sau zece căţei de usturoi fierţi în 30 ml lapte.

Recomandare: Evită laptele şi derivatele sale, deoarece au efect inflamator.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite