Dieta Ohsawa prelungeşte viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul japonez George Ohsawa a creat dieta care-i poartă numele pornind de la convingerea că mâncarea naturală cât mai puţin procesată este secretul sănătăţii de durată.

Dieta Ohsawa, cunoscută în Occident sub numele de dieta macrobiotică, durează doar zece zile şi este bine să o ţii doar o dată pe an. Temenul „macrobiotic” provine din limba greacă (prin sudarea termenilor „macro”, adică mare, lung şi „bios”, adică viaţă) şi înseamnă viaţă lungă.

Combină legumele cu cereale integrale

Dacă te hotărăşti să urmezi o dietă macrobiotică, trebuie să ai în vedere faptul că cerealele integrale, preparate sub formă de boabe fierte sau de germeni vor avea o pondere de 50-60 la sută în alimentaţia ta.

Aici sunt incluse orezul alb sau brun, meiul, secara, hrişca, orzul. Pe de altă parte, pastele, pâinea integrală, mâncărurile preparate prin coacere şi produsele pe bază de făină pot fi consumate ocazional. De asemenea, ţi se recomandă să consumi supe pe bază de seminţe de soia, câte două porţii pe zi.

Consumă hrană organică, fără stimulenţi

Ponderea legumelor în meniul zilnic trebuie să fie cuprinsă între 25 şi 30 la sută, iar acestea pot fi fierte, coapte sau gătite la aburi.

Fasolea este o legumă privilegiată în dieta macrobiotică şi ar trebui să însemne 10 la sută din legumele consumate, indiferent de modul în care aceasta este preparată. Creatorul dietei macrobiotice, George Ohsawa recomandă ca legumele, dar şi fructele să fie organice, obţinute fără stimulenţi de creştere şi fără conservanţi.

Fructele trebuie consumate des

Piersicile, caisele, cireşele, pepenele roşu pot fi consumate des, mai ales pentru că îţi po

image

tolesc pofta de dulce. Ele sunt o sursă bună de vitamine, de minerale şi de enzime digestive. De pildă, caisele sunt remedii anti­stres, iar morcovii sunt o sursă importantă de betacaroten, având acţiune antioxidantă.

Sucurile de fructe şi de legume, cum este amestecul de morcovi şi de caise, sunt recomandate pentru a preveni anemiile, dar şi afecţiunile ficatului şi bilei. Consumate între mese, sucurile reduc pofta de mâncare şi îţi revigorează organismul, fiind tonice excelente şi hidratându-ţi în acelaşi timp corpul.

Recomandată doar dacă eşti perfect sănătos

Unii nutriţionişti consideră că dieta macrobiotică este prea restrictivă, pentru că nu include proteine animale şi nici lactate. Carenţa de vitamina B12 (care se găseşte în carne, lactate şi ouă) poate determina instalarea anemiilor. De aceea, dieta poate fi ţinută doar de persoanele perfect sănătoase şi pentru perioade de maximum 10 zile.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist


Dieta macrobiotică (numită şi dieta Ohsawa) este o dietă extrem de restrictivă, pe care nu toată lumea poate să o urmeze, deoarece sunt permise puţine alimente şi, din acest motiv, respectiva hrană nu acoperă necesarul de elemente vitale organismului şi nici funcţiilor lui energetice.

Acesta este un motiv pentru care dieta macrobiotică în sine nu se constiuie în condiţie obligatorie pentru o viaţă mai lungă. Dacă am renunţa numai la băuturile răcoritoare de pe piaţă, la băuturile alcoolice şi la alimentele cu mulţi aditivi, dacă am tăia excesul de carne, de zahăr, de sare şi de ţigări, ne-am asigura ani mulţi de viaţă în plus!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite