Nutriţia celulară, soluţia pentru vitalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În organismul nostru există 70.000 de miliarde de celule. Fiecare celulă este „atacată“ zilnic de 10.000 de radicali liberi, care duc la distrugerea ei. Antioxidanţii din alimentaţie sunt cei care combat efectele radicalilor liberi şi facilitează buna funcţionare a celulelor.

Zilnic, organismul este expus radicalilor liberi, din cauza mediului poluat în care trăim, stilului de viaţă dezorganizat şi administrării unor medicamente în exces. Studiile au demonstrat că stresul oxidativ (procesul prin care moleculele sunt afectate de radicalii liberi) este principalul responsabil pentru apariţia a peste 70 de afecţiuni degenerative cronice, printre care boli cardi­ce, accidente vasculare cerebrale, cancer, diabet, Alzheimer, degenerescenţă maculară.

Toate aceste boli pot fi prevenite însă şi dacă asigurăm organismului un aport optim de nutrienţi esenţiali. Acest lucru se poate face printr-o alimentaţie echilibrată, în care să predomine vitaminele şi mineralele antioxidante.

Fructele, surse de antioxidanţi

Specialiştii francezi în nutriţie afirmă că alimentaţia în care sunt incluse în fiecare zi între şapte şi nouă porţii de fructe şi de legume poate reduce de până la trei ori riscul de crize cardiace, de a dezvolta Alzheimer sau o formă de cancer. Cele mai eficiente vitamine pentru menţinerea sănătăţii celulelor sunt vitamina E, care protejează membrana celulară şi contribuie la regenerarea celulelor,şi vitamina C, cunoscută ca fiind cel mai bun antioxidant.

Vitamina C protejează mitocondriile (uzinele de energie ale celulelor) şi este rapid absorbită în sânge şi în celule, fiind trimisă apoi şi în spaţiul intercelular. Pentru a funcţiona la capacitate maximă, aceste substanţe antioxidante au nevoie şi de vitaminele B2 (care stimulează dezvoltarea celulelor), B6 (care este implicată în producerea celulelor noi ale organismului), B12 (care participă la înmulţirea celulelor), de seleniu, de magneziu şi de zinc. Oligoelementele sunt recunoscute pentru faptul că stimulează producţia de enzime antioxidative.

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist

Când vorbim despre nutriţia celulară, ne referim la hrana necesară celulelor pentru a funcţiona la cote maxime. Elementele nutriţionale necesare metabolismului celular alcătuiesc aşa-numitul „lanţ al vieţii". Acesta se compune din: carbohidraţi, acizi graşi nesaturaţi, protei­ne, vitamine, minerale şi enzime.

Celulele reprezintă unităţile structurale şi funcţionale ale organismului. Pentru a acoperi toate elementele necesare, nu trebuie să lipsească din dietă: carbohidraţii cu asimilare lentă (din cereale integrale), acizii graşi nesaturaţi tip Omega 3 şi Omega 6 (din somon, hering, macrou, ulei de măsline, ulei din germeni de grâu, de porumb, de floarea-soarelui), proteinele (din carnea de pui, vită slabă, peşte, ouă, lactate), vitaminele, mineralele şi enzimele (din verdeţuri, fructe şi legume).

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite