Nucile verzi protejează vasele şi inima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nucile verzi protejează vasele şi inima
Nucile verzi protejează vasele şi inima

Cu toţii ştim cât de delicioase sunt dulceaţa şi deserturile cu nuci. Dar câţi dintre noi cunosc efectele terapeutice ale infuziilor sau tincturilor din nuci verzi?

Cojile verzi care învelesc fructele până la maturitate sunt foarte bogate în iod şi în taninuri. La mijlocul lunii iunie, când se culeg nucile verzi pentru dulceaţă, se prepară din ele o tinctură bună pentru stomac, ficat şi pentru purificarea sângelui.

Dar nici în această perioadă nu este prea târziu să ne bucurăm de proprietăţile nucilor verzi. De fapt, acum miezul nucilor a devenit comestibil.

Acesta este bogat într-o multitudine de substanţe nutritive: vitaminele A, B, E şi F, alături de minerale precum fosfor, calciu, fier, seleniu, zinc, potasiu şi reprezintă cea mai bună hrană pentru creier. De aceşti nutrienţi valoroşi (mai ales de conţinutul mare de calciu), beneficiază şi sistemul osos şi inima.

Reduc riscul de infarct

Antioxidanţii conţinuţi în miezul fructului reglează pe cale naturală nivelul colesterolului în sânge şi, implicit, tensiunea arterială.

Consumul periodic de nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora, mai ales la vârstnici. Datorită bogăţiei în vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face un atac de cord.

Prepară-ţi un desert sănătos

image

Amestecă miezurile de la trei nuci pisate cu o linguriţă de polen de albine şi cu două linguri de miere de albine polifloră. Ia câte o linguriţă din această pastă şi modeleaz-o sub formă de bomboane.

Răsfaţă-te zilnic cu acest desert gustos şi foarte sănătos, dimineaţa, pe stomacul gol. Preparatul este foarte bogat în vitamina E şi contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular. Trebuie să-l consumi proaspăt, în fiecare dimineaţă, timp de o lună.

Stimulează sistemul nervos

Acest efect se datorează acizilor graşi, magneziului şi vitaminei B din compoziţia miezului de nucă. Cercetările recente ale neurologilor americani au demonstrat că substanţele active prezente în miezul nucilor verzi au efecte pozitive în tratarea afecţiunilor neurologice.

Combat ateroscleroza  şi stresul

Prepară o pastă din miezurile a opt nuci verzi măcinate şi o lingură de miere polifloră. Amestecă foarte bine ingredientele şi adaugă un pahar cu suc natural de fructe.

Astfel, obţii un preparat energizant, cu efecte benefice în combaterea aterosclerozei, colesterolului şi stresului. Terapia trebuie urmată trei-patru săptămâni.

Alternativă

image

Miezul de nucă pot fi un înlocuitor al cărnii, cu o putere calorică foarte mare şi mult mai sănătos.



Lichior din nuci verzi

Lichiorul din nuci verzi este de ajutor în afecţiuni precum: anemie, astenie şi colită. Pentru curăţarea ficatului şi pentru fluidizarea sângelui, specialiştii recomandă un remediu care se prepară din 20 de nuci mari, curăţate de coajă. Acestea se taie bucăţi şi se pun într-o sticlă cu un litru de alcool.

După 21 de zile de macerare, se strecoară. Peste lichid se adaugă: trei cuişoare, câte o linguriţă de scorţişoară, vanilie, coajă de portocală şi 500 de grame de zahăr, dizolvat într-un litru de apă. Ia câte o linguriţă înainte de mesele principale, timp de o lună.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist

Nucile verzi sunt mai puţin valoroase din punct de vedere nutritiv faţă de nucile mature. Ca orice fruct verde, necopt încă, nucile verzi, respectiv miezurile, nu au proprietăţile şi calităţile conţinute de nucile coapte, care sunt bogate în cupru, zinc, săruri de potasiu, magneziu, fosfor, fier, calciu, vitaminele A, B1, B2 şi C. Ce ne pot oferi atunci nucile verzi?

Calităţile acestora sunt în coaja verde. Aceasta conţine mult iod. Prin urmare, se pot prepara tincturi şi extracte ce se pot folosi atât intern, cât şi extern în toate afecţiunile determinate de lipsa iodului în organism.

Ghid de nutriţie

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Cum se aleg castraveţii

De ce trebuie să ţii cont când cumperi castraveţii şi cum poţi să beneficiezi din plin de proprietăţile lor îţi spune specialistul nostru în nutriţie.

Zimţaţi, tari şi de un verde frumos

Suntem în plin sezon al castraveţilor şi acum este cel mai bun moment să îi cumperi şi să îi mănânci. Este bine să îi alegi pe cei de grădină şi să te fereşti de cei de seră sau de solar. Castraveţii de grădină au mai mulţi antioxidanţi şi sunt mai puţin stropiţi cu diverse substanţe chimice.

image
image

Atunci când îi cumperi, optează pentru castraveţii româneşti, zimţaţi, tari la atingere şi de un verde deschis. Castraveţii lungi, cu coajă lină sunt cel mai adesea crescuţi în sere. De altfel, în sezon este bine să cumperi castraveţi şi să îi pui la murat în saramură, pentru ca la iarnă să îi poţi evita pe cei conservaţi în oţet, pe care îi găseşti în comerţ.

Consumă-i cu tot cu coajă

Nu curăţa castraveţii de coajă înainte de a-i consuma, doarece aceasta conţine o cantitate mare de antioxidanţi şi de fibre alimentare.

Aceste legume sunt hidratante, bogate în vitamine şi au calităţi depurative, fiind de un real ajutor în combaterea celulitei, dar pot fi folosite şi la prepararea măştilor cosmetice pentru reducerea cearcănelor şi pentru înfrumuseţarea tenului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite