Nectarinele şi piersicile, aliatele imunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nectarinele şi piersicile, aliatele imunităţii
Nectarinele şi piersicile, aliatele imunităţii

Fructe care ne răcoresc şi ne hidratează în timpul verii, piersicile şi nectarinele  întăresc sistemul imunitar prin aportul lor de vitamine, de zaharuri şi de minerale.

Nutriţional, există multe asemănări între cele două fructe înrudite, nectarinele şi piersicile. Ambele conţin foarte multă vitamina C, fier şi potasiu, cantităţi modeste de fibre, de betacaroten şi puţine calorii.

Nectarinele sunt ceva mai dulci decât piersicile, dar nici unele, nici altele nu conţin grăsimi şi sodiu şi, de aceea, sunt recomandate hipertensivilor şi celor care au nivelul colesterolului mărit. Ambele fructe delicioase sunt înrudite cu prunele, care conţin şi ele potasiu, dar mai puţină vitamina C decât suratele lor.

Nectarinele, hidratante şi remineralizante   

Cu un conţinut de apă de 87-89 la sută, aceste fructe aromate au un efect revigorant şi suplinesc pierderile de săruri minerale cauzate de transpiraţia excesivă. Nectarinele sunt surse valoroase de potasiu, fosfor şi de vitamine (A, C şi vitamine din complexul B). Aportul de fibre ajută tranzitul intestinal şi este benefic  şi pentru persoanele hipertensive, deoarece fibrele reglează nivelul colesterolului şi scad tensiunea arterială.

Piersicile, bine tolerate de cei cu probleme gastrice

Sunt dulci, cu un aport de zaharuri de aproape 8 la sută, şi conţin vitamine (vitamina A−2 la sută, vitamina C−12 la sută), minerale, precum fier şi potasiu, enzime şi uleiuri volatile. O dietă bogată în piersici este recomandată persoanelor anemice sau hipertensive, datorită aportului de potasiu din compoziţia lor. Fructele sunt foarte  bine tolerate de stomac şi asimilate cu uşurinţă.

Ajută în curele de slăbire

Deoarece au puţine calorii, doar 40 la 100 de grame, gustoasele fructe sunt recomandate şi în curele de slăbire. Datorită conţinutului mare de apă, nectarinele contribuie la eliminarea acidului uric din organism, ajutându-i astfel pe bolnavii de gută şi de afecţiuni inflamatorii.

Fructe recomandate astmaticilor

image


Datorită conţinutului ridicat de vitamina C (asigură aproape 75 la sută din necesarul zilnic al unui adult), piersicile şi nectarinele sunt recomandate persoanelor care suferă de bronşită cronică sau de astm. Din acelaşi motiv, dacă piersicile sunt consumate crude sau sub formă de nectar, sunt foarte bune pentru cardiaci sau pentru bolnavii de cancer.

O cură cu piersici îi poate ajuta pe copii să-şi recapete pofta de mâncare, iar pe convalescenţi să se refacă mai repede. După 14 zile de cură, starea lor de sănătate se îmbunătăţeşte considerabil.

Cum se păstrează

Spre deosebire de alte fructe, nectarinele se culeg când sunt bine coapte, pentru că după recoltare nu se mai coc. Ele se păstrează la frigider, cel mult patru zile, sau la temperatura camerei, doar două zile. Piersicile, în schimb, sunt mai sensibile. Acestea se culeg când nu sunt foarte coapte şi se păstrează în frigider timp de trei zile.

Specialistul nostru

Livia Nena, biolog nutriţionist

Aceste fructe au calităţi terapeutice asemănătoare şi reprezintă o sursă bogată de vitamine şi de minerale. Piersicile au un conţinut mare de vitamina C, provitamina A, vitaminele B3, B5 şi E, fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi de seleniu. Conţin, de asemenea, cantităţi mari de fitonutrienţi, de antioxidanţi şi de fibre. Aceste fructe au efecte benefice în cazurile de litiază urinară, reumatism şi de gută, datorită acţiunii lor diuretice şi depurative.

Cantitatea considerabilă de antioxidanţi din piersică (carotenoizi) are rol de a inactiva radicalii liberi şi de a combate procesele degenerative de la nivelul celulelor. De aceea, piersica este un aliat în lupta pentru prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Ghid de nutriţie

Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare

Ce fel de ardei alegem pentru consum?

Una dintre cele mai bune surse de antioxidanţi, ardeiul gras aduce numeroase beneficii sănătăţii. Când şi cum este bine să-l mâncăm ne spune specialistul nostru în nutriţie.

Trebuie mâncaţi în sezon

image


Indiferent că este vorba de ardei gras sau de capia, cel mai indicat este să alegem ardeii de grădină, cultivaţi în mod natural. Iar pentru a fi siguri de acest lucru, este bine să îi consumăm în sezon şi să îi evităm pe cei veştejiţi şi cu pete. Ei pot fi preparaţi la grătar, în salate sau în tocăniţe, păstrându-şi proprietăţile benefice. Vitamina C, licopenul şi betacarotenul conţinute de ardei nu se pierd prin gătire, aceşti nutrienţi contribuind la întărirea sistemului imunitar şi la combaterea radicalilor liberi.  

Protejează inima

Pe lângă vitamina C, ardeiul gras şi capia conţin şi capsaicină, o substanţă cu efecte cardioprotectoare. De asemenea, substanţele din compoziţia ardeilor au proprietatea de a creşte rata metabolismului bazal, accelerând arderea grăsimilor. De aceea, sunt indicaţi în regimul persoanelor supraponderale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite