Metode de echilibrare a pH-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metode de echilibrare a pH-ului
Metode de echilibrare a pH-ului

Te simţi obosit şi ai frecvent migrene? Este posibil să fie din cauza unei alimentaţii care produce aciditate la stomac şi predispune la boli. O dietă echilibrată te ajută să te menţii sănătos şi în formă.

În urma procesului de digestie, orice aliment se transformă fie în reziduuri alcaline, fie în reziduuri acide. Gradul de aciditate al substanțelor din organism se măsoară cu ajutorul pH-ului (potenţialul de hidrogen) din sânge, folosindu-se o scală de la 1 la 14. O valoare de 7 a pH-u­lui arată un mediu neutru, un pH sub 7, acid, iar peste 7 un mediu alcalin.

Studiile arată că 99 la sută din reziduurile din organism sunt acide, iar căile de eliminare, prin urină şi prin transpiraţie, nu fac faţă unei cantităţi atât de mari.

În aceste condiţii, apare hiperaciditatea care perturbă pH-ul normal, acesta scăzând sub limita normală de minimum 7,35. Deşeurile acide se depun în ţesuturi sub formă de grăsime, mai ales în zonele în care există o circulaţie mai slabă a sângelui. Iar în timp, duc la creşterea nivelului de colesterol.

Fructele şi legumele, predominante

image

Cu foarte mici excepţii, fructele şi legumele trebuie să predomine în alimentaţia unei persoane care are hiperaciditate la stomac. Merele, bananele, caisele, cireşele, strugurii, grepfrutul, nectarinele, portocalele, piersicile, perele, pepenele galben, nuca de cocos, coacăzele şi ananasul pot fi consumate fără niciun fel de probleme, deoarece fac parte din clasa fructelor aşa-numite alcaline.

De asemenea, persoanele care preferă fructele exotice pot consuma avocado, guavă, lime, papaya, fructul pasiunii şi curmale japoneze. Şi lista legumelor care mențin pH-ul la o valoare neutră este lungă. Broccoli, ţelina, fasolea boabe, varza, conopida, soia, dovlecelul, usturoiul, ceapa, roşiile, ştevia, ciupercile, soia, cartofii sunt doar câteva dintre legumele care pot fi consumate fără restricții.

Conservele şi sucurile acide, interzise

image

Nici înşiruirea de alimente şi de produse care dezechilibrază pH-ul nu este mai scurtă. În capul listei trebuie aşezate îndeosebi dulciurile şi conservele, care sunt pline de aditivi alimentari şi care contribuie la creşterea nivelurilor de reziduuri acide din organism.

Se recomandă precauţie şi în privinţa consumului de fructe uscate, unt, margarină, maioneză şi de gemuri. De asemenea, trebuie evitate băuturile carbogazoase, îndeosebi cele pe bază de cola.

Laptele se poate consuma fără restricţii

image

Dintre produsele lactate, se pot consuma doar laptele pasteurizat, cu un conţinut de grăsime de 3,5 la sută, cel bătut şi iaurtul. Trebuie excluse complet din alimentaţie brânzeturile de orice fel, deoarece au în compoziţie agenţi de fermentaţie.

De asemenea, şi toate tipurile de carne au un efect puternic acid asupra organismului, dezechilibrându-i pH-ul. Persoanele care nu pot renunţa complet la carne pot consuma produse din pasăre şi din peşte. Acestea au  potențial acid, dar nu duc la dezechilibre majore.

Cu ce dăm gust mâncării

image


Lista condimentelor care pot fi folosite fără probleme este scurtă, pentru că cele mai multe produc dezechilibre ale pH-ului. Se recomandă piperul, mărarul, pătrunjelul şi busuiocul.

Cum poţi avea o digestie de nota 10

Ascultă muzică relaxantă de câte ori eşti încordat.
Dormi minimum şapte ore pe noapte.
Evită emoţiile negative.
Petrece mai mult timp în natură.
Fă sport de trei ori pe săptămână.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog
nutriţionist


Efectele nocive ale alimentaţiei acide se reflectă printr-un dezechilibru electrolitic la nivel celular şi printr-un dezechilibru al metabolismului. PH-ul sângelui este primul indice în măsurarea alcalinităţii organismului. Un sânge sănătos este uşor alcalin, cu un indice între 7, 35 - 7, 45. Un pH sub 7 indică un sânge acid şi, implicit, primul pas spre probleme de sănătate.

Este important de ştiut în acest sens că cele mai acide alimente sunt zahărul rafinat, făina albă, carnea (în exces), băuturile acidulate, cafeaua şi îndulcitorii artificiali. Dimpotrivă însă, majoritatea legumelor şi fructelor conţin elemente alcaline într-o proporţie covârşitor mai mare decât restul alimentelor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite