Legume care «sting» aciditatea gastrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legume care «sting» aciditatea gastrică
Legume care «sting» aciditatea gastrică

Aproape că nu există masă după care să nu ai arsuri la stomac? Este posibil să suferi de hiperaciditate gastrică. De aceea, trebuie să adopţi o dietă specială, dar care poate fi şi gustoasă.

Băuturile alcoolice consumate în exces, prea multe ţigări, alimentele bogate în grăsimi sau în condimente şi sucurile acidulate „forţează” mucoasa stomacului să producă un surplus de acid clorhidric. Astfel, sucul digestiv, cu o aciditate peste limita normală, devine agresiv şi contribuie la apariţia leziunilor mucoasei gastrice şi duodenale.

Sparanghelul calmează spasmele gastrice

Sparanghelul este recomandat persoanelor cu probleme de stomac, pentru că are proprietatea de a calma durerile de stomac şi de a elimina toxinele din organism. Aceste calităţi se datorează compoziţiei chimice a sparanghelului. Leguma conţine cantităţi importante de fosfor şi de seleniu, vitaminele B,C, betacaroten şi fibre.

Pentru prepararea unei reţete hrănitoare pentru bolnavii de gastrită şi nu numai, avem nevoie de următoarele ingrediente: 300 grame de sparanghel, 500 grame de morcovi, 2 legături de verdeaţă şi 4 linguri de ulei de măsline. Legumele curăţate şi tăiate în bucăţi se fierb în baie de abur. Când sunt gata, se adaugă uleiul de măsline şi verdeaţa, tăiată mărunt.

Supele-cremă nu irită stomacul

Când arsurile stomacale persistă, sunt indicate supele-cremă preparate din morcov, pătrunjel, păstârnac şi ţelină, asezonate cu pulbere de busuioc, mărar, chimen şi de salvie. Acestea sunt asimilate cu uşurinţă de stomac, fără să-i irite mucoasa. Pentru trei porţii, care se consumă într-o zi, avem nevoie de următoarele ingrediente: o ţelină mică, 5 morcovi, câte 3 rădăcini de pătrunjel şi de păstârnac.

Legumele curăţate se fierb la baie de abur. Când sunt gata, acestea se pasează, iar zeama în care a fiert zarzavatul se adaugă treptat în pasta obţinută prin pasarea sa, amestecându-se continuu, până când compoziţia are consistenţa smântânii. Atunci se adaugă verdeaţa măcinată, ca o pulbere fină. Supa-cremă se consumă călduţă, la mesele principale.

Fasolea verde se digeră uşor

Nutriţioniştii consideră că fasolea verde are un efect benefic atunci când se consumă crudă, în salate combinate cu morcovi, salată verde şi praz. În acest caz, salata se asezonează cu ulei de măsline, câte o lingură de ulei la 10 linguri de salată. Când este gătită prin fierbere la abur, fasolea verde se asezonează cu pulbere de busuioc: o linguriţă de plantă la o jumătate de kilogram de legume. Se consumă câte două porţii pe zi, la masa de prânz şi de seară.

Castraveţii au efect cicatrizant

Folosiţi sub formă de suc, castraveţii cica­trizează leziunile  apărute la nivelul stomacului. Se consumă câte un pahar cu 100 ml de suc, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Efectul cicatrizant al sucului se remarcă după un tratament ce durează timp de două-trei săptămâni.

Cura cu cartofi combate arsurile

Cartofii se folosesc sub formă de suc proaspăt (câte trei pahare cu 100 ml de suc pe zi) pentru a calma arsurile stomacului. De asemenea, piureul preparat din cartofi este un calmant eficient al mucoasei stomacului. Acesta se prepară din trei cartofi fierţi şi pasaţi. În pasta obţinută se adaugă o linguriţă de ulei de măsline.

Specialistul nostru
Livia Nena, biolog nutriţionist

Pentru a preveni inflamaţia mucoasei stomacale, persoanele cu gastrită hiperacidă trebuie să evite alimentaţia „acidă” (carne, zaharuri, alcool). Accentul trebuie pus pe o dietă ce are la bază cereale (fulgi de ovăz, fulgi de porumb), orez, griş, legume fierte (cartofi, morcovi, ţelină, dovlecei), lactate (în special brânza de vaci), fructe, sub formă de compoturi îndulcite cu miere de salcâm. Din gama vitaminelor şi mineralelor, se recomandă vitamina B1 (drojdie de bere, cereale integrale, legume, cartofi), vitamina B2 (lapte, brânză, peşte, ouă) şi acidul folic (zarzavaturi cu frunze verzi, calciu şi magneziu).

Terapie

S-a demonstrat că sucul proaspăt de varză  este un remediu valoros pentru ulcerul gastric.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite