Inteligenţa cu hrană bună se ţine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hrana pe care o consumi îţi poate influenţa în mod pozitiv performanţele intelectuale, capacitatea de concentrare şi gândirea. Află care este alimentaţia ideală pentru a avea o minte brici.

Peştele gras (tonul, somonul, macroul, heringul, sardinele) conţine acizi graşi omega 3, esenţiali pentru stimularea memoriei. Rolul lor este cu atât mai important cu cât acizii omega 3 sunt componenţi importanţi ai membranelor celulare cerebrale.

Conform unei cercetări recente, persoanele care consumă de trei ori pe săptămână peşte prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de demenţă.

Legumele uscate (linte, năut, fasole) sunt bogate în fibre şi au rolul de a echilibra indicele glicemic. Ţine minte că cerealele pe care le consumi dimineaţa pot furniza creierului porţia zilnică de energie iar glucoza reprezintă un adevărat combustibil pentru creier.

Bananele sunt bogate în mag­neziu şi vitamina B6, care îmbunătăţesc funcţiile mentale.

Ficatul de viţel sau de pui
conţine fier (ce transportă oxigenului către creier), precum şi mai multe vitamine din complexul B, care influenţează pozitiv coeficientul de inteligenţă.

Fructele roşii (coacăze, căpşuni, zmeură, afine, mure) sunt considerate adevărate mine de vitamina C şi de antioxidanţi, care asigură o bună irigare a creierului.

Fructele de mare conţin proteine şi oligoelemente, zinc, iod, care combat oboseala intelectuală.

Ouăle, aliment complex, conţin lecitină şi asigură o bună funcţionare a celulelor nervoase.

Ciocolata neagră îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul creierului şi ajută în tratarea insomniei. Flavonoizii din cacao antrenează funcţiile mentale, iar magneziul şi antioxidanţii cresc nivelul de oxigen din creier.

Spanacul conţine acid folic şi sporeşte capacitatea de concentrare.

Avocado, sursă de vitamina E şi antioxidanţi, are un efect revitalizant asupra sistemului nervos.

Aditivii alimentari ne fură isteţimea

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Southampton a evidenţiat faptul că inteligenţa copiilor este afectată de şase aditivi alimentari, printre care şi E110, folosit la dulciuri şi sucuri.

Coeficientul de inteligenţă al subiecţilor poate scădea până la cinci puncte în cazul copiilor care consumă produse ce conţin aceşti aditivi. Alţi inamici ai performanţelor intelectuale sunt carenţa de iod, grăsimile, fumatul şi alcoolul.

Ceaiul verde face bine creierului

Virtuţile ceaiului verde au fost evidenţiate de o cercetare care a subliniat că această plantă este excelentă pentru buna funcţionare a activităţii cerebrale. Mai mult, ceaiul verde împiedică îmbătrânirea celulelor nervoase şi chiar protejează creierul de boala Alzheimer.

Salvia şi rozmarinul, chimenul, urzica, ghimbirul, traista ciobanului, mătasea de porumb, roiniţa, ventrilica, precum şi soia şi cura cu polen dau rezultate bune în stimularea gândirii. 

Ştiai că...

...orezul brun este o sursă de energie pentru creier?

...copiii cu un coeficient mare de inteligenţă sunt mai predispuşi să devină vegetarieni ca adulţi?

...micul dejun, hidratarea şi mesele regulate menţin creierul în formă?

...potrivit unor studii, copiii hrăniţi la sân au un coefiecient de inteligenţă mai mare? Acest lucru s-ar datora acizilor graşi din lapte, care ajută la dezvoltarea creierului.


Nu uita de vitamine!


Pentru un bun randament intelectual este necesară, în primul rând, o bună oxigenare a creierului. Studiile arată că, pentru funcţionarea optimă a memoriei, este necesar să ai o alimentaţie bogată în antioxidanţi, acizi omega 3 şi vitamine (în special, E şi C, precum şi complexul de vitamine B, inclusiv acidul folic).

Specialistul nostru


Livia Nena biolog nutriţionist Bio Nutriliv Tel. 0722.642.726

Există principii biologice din anumite alimente care ne pot îmbunătăţi performanţele intelectuale. Alimentele recomandate pentru o bună funcţionare a memoriei sunt cele bogate în minerale, uleiuri de tip omega 3, fosfor şi complexul vitaminelor B.

Câteva dintre aceste alimente sunt: peştele de orice tip, ouăle, lactatele de capră, mierea de albine, fructele, în special bananele şi strugurii, precum şi fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune).

Bine de ştiut!

Copiii hrăniţi la sân au un coeficient de inteligenţă mai mare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite