Indicaţii şi contraindicaţii ale cărnii de miel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În general, cele mai multe persoane consumă carne de miel doar de Paşte. Însă acest tip de carne ar putea fi inclus mai des în alimentaţie, deoarece reprezintă o sursă importantă de substanţe nutritive.

Mielul este asociat cu Paştele, deoarece, potrivit Sfântului Ambrozie al Milanului, sacrificarea lui prefigurează jertfa de pe muntele Golgota a Mântuitorului. Un studiu ad-hoc realizat printre cumpărătorii dintr-o măcelărie a scos la iveală faptul că cele mai multe persoane consumă miel numai cu ocazia sărbătorilor pascale. Însă nutriţioniştii spun că putem să consumăm mai des acest tip de carne, care este bogată în substanţe nutritive (de exemplu, zinc, seleniu) şi, în plus, cea slabă are puţine calorii. 100 g de carne slabă de miel conţine 160 de calorii.

Sursă esenţială de zinc

Potrivit nutriţioniştilor, 100 de grame de carne de miel conţin 40 la sută din doza zilnică recomandată de zinc. Zincul este un mineral cu multiple beneficii şi, prin urmare, trebuie adus organismului prin alimentaţie. Pe de o parte, zincul întăreşte sistemul imunitar, grăbeşte vindecarea rănilor, intervine în metabolismul celular şi în sinteza ­ADN-ului şi ARN‑ului. Pe de altă parte, acest mineral ­este important pentru buna funcţionare a prostatei şi reglează nivelul glucozei din sânge şi metabolismul.

Este bogată în vitamine din complexul B

Carnea de miel ar trebui consumată mai des, deoarece conţine vitamine din complexul B, care ajută creierul să se menţină în formă. O astfel de vitamină este B3 (niacina) care oferă protecţie împotriva degenerescenţelor care îşi fac apariţia odată cu vârsta, precum boala Alzheimer. De asemenea, niacina este o vitamină indispensabilă bunei funcţionări a tractului gastro-intestinal. O altă vitamină din complexul B care se găseşte din belşug în carnea de miel este vitamina B12, care ajută la buna funcţionare a sistemului nervos şi, în acelaşi timp, contribuie la metabolizarea carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor. Carnea de miel conţine şi carnitină, un aminoacid esenţial, rar întâlnit în alte tipuri de carne, ce are rolul de a stimula metabolismul.

Conţine acizi graşi esenţiali Omega 3

Carnea de miel conţine numai 36 la sută grăsimi saturate, iar restul reprezintă grăsimi polinesaturate, adică grăsimi „bune".  De altfel, oamenii de ştiinţă italieni de la Universitatea din Sassari au constatat că mielul este o sursă importantă de acizi graşi Omega 3, aşa-numiţi PUFA, esenţiali pentru dezvoltarea şi pentru creşterea copiilor. Acest tip de carne se poate degresa, deoarece grăsimea nu este distribuită în interiorul ei.

Se prepară la cuptor sau la grătar

Carnea de miel este o carne roşie şi, prin urmare, ar trebui consumată cu moderaţie. Nutriţioniştii spun că la o masă, de exemplu, nu ar trebui să mâncăm mai mult de 100 g de friptură de miel. Această cantitate trebuie ajustată în funcţie de restul preparatelor care conţin carne de miel (de exemplu, drob). Aceasta poate determina declanşarea crizei de gută (inflamaţia articulaţiilor) în cazul persoanelor care suferă de hiperuricemie (creşterea nivelului de acid uric în sânge).

De aceea, este de preferat să fie evitată de cei care au această problemă de sănătate. De asemenea, studiile au arătat că un consum crescut de ­carne de miel creşte riscul de pancreatită acută. De obicei, ­boala apare atunci când carnea de miel este prăjită, deoarece  astfel se produc o serie de substanţe care suprasolicită  pancreasul. Prin urmare, mielul ar trebui preparat numai la cuptor sau pe grătar.

Specialistul nostru

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti

Carnea de miel este o carne sănătoasă care nu ar trebui să lipsească din alimentaţie. Atunci când cumpăraţi carne de miel, asiguraţi-vă că are avizul medicului veterinar. Se recomandă mieii cu o greutate cuprinsă între 12 şi 14 kilograme, deoarece carnea celor mai mici conţine mult colagen şi, prin urmare, este indigestă. Pentru a putea cumpăra un miel întreg, este bine să vă asociaţi cu alte două-trei familii. Atenţie însă! Bolnavii cronic cu afecţiuni precum guta şi pancreatita acută ar trebui să mănânce cu moderaţie acest tip de carne sau, după caz, să o evite, deoarece conţine substanţe care le pot înrăutăţi starea de sănătate.

Recomandare

Asociază carnea de miel cu vin roşu, astfel digestia se va face mai uşor.



Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite