Gustul amar n-ar trebui să te ţină departe de ele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rucola ajută  la combaterea  anemiei
Rucola ajută la combaterea anemiei

În ciuda gustului, alimentele amare nu ar trebui să lipsească din dietă. Ele sunt surse importante de nutrienţi şi, în plus, au proprietăţi terapeutice care  le recomandă ca adjuvant în unele afecţiuni.

Rucola combate anemia

În ultimii ani, în supermarketuri se găseşte un tip special de verdeaţă pentru salată, care poartă numele de rucola. Deşi mai puţin cunoscută la noi, acest sortiment de verdeaţă ar trebui să se regăsească în dieta zilnică, deoarece s-a dovedit că are proprietăţi antioxidante şi detoxifiante. De asemenea, s-a constatat că rucola conţine cantităţi importante de vitamine (A şi C) şi de fier, ajutând în combaterea anemiei. Mai mult, consumată de cel puţin trei ori pe săptămână, rucola reglează nivelul colesterolului, previne producerea accidentelor vasculare şi îmbunătăţeşte imunitatea.

Grepfrutul reglează funcţiile hepatice

Cu gust acrişor-amărui, grepfrutul poate fi consumat pe tot parcursul anului. Un motiv pentru a-l introduce în dietă este şi lista lungă de beneficii pentru sănătate. În primul rând, grepfrutul este recunoscut pentru proprietăţile anticolesterolemiante, prin reglarea activităţii bilei şi ficatului. Astfel, persoanele care au probleme la capitolul colesterol „rău" sau trigliceride ar trebuie să consume zilnic câte un grepfrut roşu, timp de 30 de zile. În al doilea rând, acest fruct conţine o serie de substanţe care au efect antitumoral, printre care şi licopenul, un antioxidant indispensabil bunei funcţionări a organismului. Singura precauţie în ceea ce priveşte consumarea grepfrutului este legată de asocierea cu medicamentele. Mai exact, absorbţia intestinală a unor medicamente este reglată de o enzimă care interacţionează cu unele substanţe din fruct.

Andivele, aliatele oaselor puternice

O salată de andive ne asigură doza zilnică recomandată de magneziu. În plus, andivele conţin cantităţi importante de vitamine (A, B1 şi B2, C şi K) şi de săruri minerale de calciu, de fier, cupru, potasiu, sodiu, fosfor şi de mangan. De asemenea, s-a observat că acestea sunt de ajutor persoanelor care au probleme cu digestia, celor care suferă de ficat gras ori au probleme cu ritmul cardiac. Nici bolnavii de osteoporoză nu ar trebui să le ocolească, deoarece, în ciuda gustului uşor amărui, andivele conţin substanţe care contribuie la păstrarea masei osoase. În plus, ele sunt recunoscute pentru acţiunea lor diuretică şi laxativă.

Ciocolata neagră, bogată în antioxidanţi

Se spune că ciocolata adevărată este cea care conţine peste 75% cacao, o importantă sursă de antioxidanţi. Aceste substanţe au rolul de a anihila radicalii liberi din corp, care se creează sub acţiunea razelor ultraviolete, fumului de ţigară şi noxelor din atmosferă şi care ne pot îmbolnăvi. De asemenea, ciocolata neagră poate fi consumată şi în timpul curelor de slăbire. Potrivit, oamenilor de ştiinţă danezi de la Universitatea din Copenhaga, ciocolata neagră scade cu 15 la sută apetitul. În plus, s-a mai observat că scade pofta pentru alimentele dulci, sărate sau grase.

Berea protejează inima

Berea previne calculii renali şi bolile de inimă, însă numai cu condiţia să se respecte cantităţile zilnice recomandate: 330 ml (un pahar) în cazul femeilor şi, respectiv, 660 ml în cazul bărbaţilor. În plus, este bine ca berea să fie asociată cu dieta de tip mediteraneean (peşte, fructe, legume şi ulei de măsline) şi cu activitatea fizică moderată (de cel puţin trei ori pe săptămână, câte 30 de minute).

Specialistul nostru

Livia Nena
biolog nutriţionist Bio Nutriliv

Alimentele ce conţin principii amare au un caracter puternic depurativ, curăţă sângele de excesul de grăsimi oxidate (colesterol), dar şi de alte substanţe cu caracter toxic pentru organism. De asemenea, s-a demonstrat că alimentele amare îmbunătăţesc circulaţia sangvină şi, implicit, funcţionalitatea inimii. Prin urmare, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare şi-ar putea îmbunătăţi starea de sănătate consumând astfel de alimente. În dietă trebuie să se regăsească andivele, rucola, un tip special de salată bogată în substanţe nutritive. De asemenea, cu moderaţie, se vor consuma ciocolata, berea (un pahar pe zi). Grepfrutul însă trebuie consumat cu grijă, deoarece conţine substanţe care pot interfera cu medicamentele.

Pont

Mănâncă zilnic unul-două pătrăţele de ciocolată neagră, deoarece are proprietăţi antioxidante.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite