Fructe de sezon cu efect terapeutic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bunătăţile din natură furnizează organismului vitamine, minerale şi enzime. Iar substanţe din compoziţia lor acţionează asupra unor funcţii-cheie.

Toată lumea ne recomandă să mâncăm cât mai multe fructe proaspete. Nu este un mit faptul că fac bine sănătăţii, datorită nutrienţilor pe care îi conţin.

Principalele lor atuuri, antioxidanţii, potasiul şi fibrele, vin la pachet cu puţine calorii şi cu multă apă. Iată ce nu trebuie să-ţi lipsească în această vară de pe masă.

Fructele de pădure

Sunt gustarea ideală cu care să începi ziua. Antioxidanţii vin sub formă de vitamina C, E, dar şi de flavonoizi şi de antocianine. Aceste substanţe previn deteriorarea colagenului, astfel că menţin sănătatea vaselor de sânge, întârzie procesul îmbătrânirii şi protejează organismul de demenţe şi de boli cronice.

Afinele sunt cele mai bogate în antocianine, urmate de mure şi de coacăze. În plus, murele sunt printre fructele cu cea mai mare concentraţie de fibre solubile, sub formă de pectină. Fibrele au efecte antiinflamatorii şi sunt implicate în reducerea nivelului de colesterol în corp şi în ţinerea sub control a bolilor cardiovasculare.

Câte 200 de grame de zmeură consumată dimineaţa, pe stomacul gol, sunt un remediu împotriva acumulării de kilograme, pentru că zmeura scade pofta de mâncare.

Dudele

Despre dude se ştie că au în compoziţie o substanţă cu acţiune antiinflamatoare, astfel că fructele fac bine în caz de artrită. Medicina chineză le foloseşte pentru efectele detoxifiante asupra sângelui, ficatului şi rinichilor. Previn constipaţia, dacă sunt consumate pe stomacul gol, cu un pahar cu apă. Scad nivelul glicemiei şi au efect antianemiant.

Corcoduşele, caisele şi piersicile 

Caisele şi piersicile sunt bogate în cupru şi în cobalt, care le fac un remediu eficient împotriva anemiei. De asemenea, sunt indicate în caz de boli ale pielii, prin conţinutul crescut de vitamina A. Ambele ajută la eliminarea viermilor intestinali, iar piersicile stimulează şi contracţiile vezicii biliare.

Au efect uşor excitant la nivel cerebral şi cresc capacitatea de muncă. În iulie-august, profită şi de corcoduşe. Acestea sunt recomandate în caz de constipaţie, în afecţiuni gastrice şi respiratorii.

Pepenele roşu şi galben

Adevărate tonice naturale, aceste fructe sunt extrem de răcoritoare şi asigură o superhidratare prin conţinutul de 92% apă, motiv pentru care sunt bune diuretice. Iar prin combinaţia de potasiu, licopen şi vitamine C şi B6, combat oboseala şi stresul.

Pepenele galben este folosit şi în cosmetică, pentru că are efect hidratant şi antiinflamator. Se poate aplica şi în caz de arsuri solare, direct din frigider. Ambele tipuri de pepene pot fi de ajutor în curele de slăbire.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog
nutriţionist


Toate fructele au efecte benefice asupra sănătăţii. În funcţie de afecţiune, se pot face cure de două-trei săptămâni cu un anumit fruct. Aceste cure constau în consumul fructelor în starea lor naturală, nepreparate termic.

Sucul de fructe sau de legume reprezintă varianta optimă pentru un beneficiu maxim în ceea ce priveşte conţinutul în principii bioactive al acestora. Curele de fructe detoxifică organismul, îmbunătăţind calitatea sângelui, circulaţia sanguină, limfatică şi metabolismul. Totuşi, în caz de probleme de sănătate, cum ar fi inflamaţiile, doar adoptarea unei diete corecte poate fi insuficientă.

Energie

Majoritatea fructelor conţin peste 80% apă, fiind adevărate cocteiluri cu efect revigorant.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite