Ficatul gras, o boală pretenţioasă la mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În dieta bolnavului ar trebui să predomine fructele, legumele, brânza slabă şi carnea de pui. Pentru depistarea ficatului gras, se recomandă analize periodice de sânge, dintre care cea mai importantă este măsurarea nivelului transaminazelor.

Atunci când în celulele ficatului se acumulează grăsimi, ţesutul hepatic se inflamează şi astfel apare starea de „ficat gras", denumirea populară a steatozei hepatice. În general, riscul de a suferi de această boală este mai mare la persoanele care au un dezechilibru la nivelul grăsimilor din sânge (nivelul colesterolului de peste 200 şi al trigliceridelor de peste 150). Însă „îngrăşarea" ficatului nu apare numai din cauza grăsimilor (steatoză nonalcoolică). Acelaşi fenomen poate apărea ca urmare a consumului excesiv şi constant de alcool (steatoză alcoolică). Depistarea şi luarea unor măsuri la timp sunt foarte importante, deoarece previn apariţia cirozei hepatice.

Renunţă la carnea de porc!

Normalizarea nivelului grăsimilor din sânge ar trebui să debuteze cu scăderea în greutate. În acest sens, se recomandă eliminarea din alimentaţie a grăsimilor „rele" (carne de porc, prăjeli, unt) şi înlocuirea lor cu alimente mai „light", precum carne de pui şi de peşte, brânză slabă şi ouă (numai dimineaţa). Deoarece slăbirea bruscă poate înrăutăţi starea bolnavului cu ficat gras, medicii recomandă slăbirea treptată pe baza unei diete echilibrate.

Cât mai multe fructe şi legume

Fructele şi legumele ar trebui să fie nelipsite din alimentaţia bolnavului de ficat gras. Ele asigură necesarul de vitamine şi de minerale care grăbesc eliminarea toxinelor din corp. În plus, atunci când mâncăm fructe şi legume, ficatul nu mai trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a le descompune în substanţe nutritive. Nutriţioniştii recomandă să mizăm îndeosebi pe fructe şi pe legume cu indice glicemic scăzut, deoarece în acest mod pancreasul nu mai este suprasolicitat să secrete insulină. Astfel, cantitatea de insulină va fi suficient de scăzută astfel încât să inhibe stocarea grăsimilor şi să stimuleze eliminarea grăsimilor din ficat, muşchi etc. Printre alimentele cu indice glicemic scăzut se numără caisele, fasolea verde, usturoiul, ceapa, dovlecelul, lintea, vânăta, soia, roşia, ciocolata neagră şi morcovul.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite