Fă din dietă aliatul frumuseţii tale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitamina C este prezentă în majoritatea fructelor  şi legumelor
Vitamina C este prezentă în majoritatea fructelor şi legumelor

Este tendinţa de ultimă oră în materie de tratamente antiîmbătrânire, propusă de specialiştii antiaging. Se bazează pe faptul că atât sănătatea, cât şi frumuseţea se menţin datorită hranei de zi cu zi.

Principiul de bază al nutricosmeticii este că frumuseţea reprezintă un satelit al sănătăţii. Prin urmare, menţinerea frumuseţii şi
tinereţii tegumentului necesită, pe lângă îngrijirea cosmetică, şi asigurarea zilnică a unei alimentaţii bogate în vitamine şi în minerale.

Aşadar, tot ce bem şi tot ce mâncăm se reflectă în aspectul pielii, unghiilor şi părului.

Vitaminele B previn ridurile

Alimentele care conţin vitamine din complexul B ajută organismul la repararea şi la menţinerea colagenului şi a elastinei, două substanţe esenţiale pentru păstrarea tonicităţii pielii. Se găsesc în cereale (pâine, paste, orez, grâu), în proteine animale (carne, peşte şi ouă) şi în drojdie.

Acizii graşi conferă un aspect proaspăt pielii

Acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6 limitează pierderea apei din celulele pielii. De aceea, când consumi alimente care îi au în compoziţie în cantităţi suficiente, pielea va fi catifelată şi proaspătă.

Aceşti acizi se găsesc în uleiul de măsline, de nuci, de soia şi de alune. Şi peştele este o sursă bună de Omega 3 şi de Omega 6. De preferat sunt anşoa, sardinele, heringul şi tonul. Seminţele, măslinele şi avocado sunt de asemenea recomandate în dietă pentru conţinutul de acizi graşi.

Hidratarea, imposibilă dacă nu bei apă

Chiar dacă foloseşti cosmetice hidratante, fără un aport suficient de lichide, nu obţii un aspect proaspăt al tenului. Trebuie să consumi zilnic doi litri de lichide, dar şi fructe şi legume care vitaminizează şi hidratează ţesuturile. 

Tinereţea cu antioxidanţi se ţine

Vitaminele A, C şi E sunt antioxidanţi valoroşi ce combat efectul radicalilor liberi, principala cauză a îmbătrânirii celulare. Hrana bogată în vitamina C stimulează producerea de colagen şi protejează pielea de fotoîmbătrânire (ridarea prematură a pielii cauzată de expunerea la soare).

Vitamina C se află în majoritatea fructelor şi legumelor, dar kiwi, varza, pătrunjelul şi citricele o conţin în cantităţi mari. Vitamina A este importantă pentru strălucirea tenului şi se găseşte în ficat, ouă, unt şi vegetalecolorate.Tot în categoria antioxidanţilor se înscrie şi vitamina E, implicată în protecţia membranelor celulare.

Suplimente cu efect cosmetic

Produsele alimentare îmbogăţite cu ingrediente antiaging sunt următorul pas pe care îl face nutricosmetica. Un astfel de exemplu este cafeaua antiaging, produs în care s-a adăugat colagen, substanţă implicată în menţinerea supleţii pielii, dar pe care organismul o sintetizează mai greu odată cu înaintarea în vârstă.

Unii specialişti consideră că şi suplimentele alimentare care conţin vitaminele A, C şi E, acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 şi cupru, substanţe implicate în menţinerea vitalităţii pielii, ochilor şi dinţilor, fac parte din categoria nutricosmeticelor.

Mineralele dau rezistenţă unghiilor

Unghiile casante şi cele care se exfoliază cu uşurinţă pot fi remediate consumând alimente bogate în calciu şi în magneziu. Efectele se vor observa în scurt timp, unghiile devenind mai rezistente şi cu o culoare naturală.

Te vor ajuta alimente precum iaurtul degresat, brânzeturile slabe, bananele, prunele, broccoli, soia, migdalele, nucile şi spanacul, pentru că  acestea au un nivel crescut de calciu şi de magneziu.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist


Pentru sănătatea pielii, părului şi ungiilor, dieta zilnică trebuie să conţină vitamine, minerale şi aminoacizi. Sunt necesare următoarele vitamine: vitamina A, ce se găseşte în broccoli, cartofi, dovleac, ardei, morcovi, drojdie de bere şi în ficat, vitamina C, prezentă în citrice, zmeură, coacăze, avocado, sparanghel, varză, ceapă, mazăre, ardei gras, spanac şi în ridichi; vitaminele din complexul B sunt prezente în drojdie, fasole uscată, stafide, pepene galben, roşii, varză, zarzavaturi cu frunze; minerale precum fierul, calciul, magneziul şi zincul.

Sfat

Consumă alimente bogate în fosfor şi în calciu, pentru a-ţi menţine frumuseţea danturii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite