Diuretice din farfurie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diuretice din farfurie
Diuretice din farfurie

Retenţia de apă este o problemă cu care se confruntă una din trei femei şi care este accentuată de alimentaţia bogată în carne grasă, alimente sărate şi dulciuri concentrate.

În cazul în care te confrunţi cu problema retenţiei de apă, specialiştii recomandă includerea în dieta zilnică a unor alimente bogate în apă şi în vitamina C şi limitarea sau chiar excluderea celor care conţin foarte multă sare sau grăsimi.

Cafeaua previne calculii renali

Studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că substanţele de bază din cafea au efecte benefice asupra rinichilor. Mai precis, cafeaua este un diuretic natural, ce reduce riscul apariţiei calculilor renali.

image


Oamenii de ştiinţă susţin că efectul diuretic al cafelei este dat de o substanţă din compoziţia ei, numită metilxantină, care favorizează eliminarea toxinelor. Studiile arată că femeile care consumă trei ceşti de cafea pe zi prezintă un risc mai mic cu până la 45 la sută de a dezvolta pietre la rinichi decât cele care nu beau deloc cafea.

Strugurii reglează absorbţia sării

Datorită potasiului din compoziţia lor, strugurii reglează nivelul apei din celule, facilitând eliminarea acesteia pe cale renală. De asemenea, strugurii gestionează aldosteronul, un hormon care acţionează la nivelul rinichilor şi care intervine în reţinerea sodiului în organism. Pentru eliminarea rapidă a apei, specialiştii recomandă ca, în sezon, să consumăm aproximativ un kilogram de struguri cel puţin o dată pe săptămână. Datorită efectului lor diuretic, strugurii sunt, de asemenea, indicaţi în curele de slăbire.

Citricele favorizează eliminarea apei

Citricele oferă aproape dublul necesarului zilnic de vitamina C şi, tocmai din acest motiv, sunt o soluţie naturală de optimizare a funcţiilor renale şi, prin urmare, de prevenire a retenţiei de apă în organism. Grepfrutul şi portocala sunt fructe ce stimulează eliminarea toxinelor din organism, îmbunătăţind digestia, iar datorită conţinutului bogat de enzime, au proprietăţi de eliminare a colesterolului „rău” şi de îmbunătăţire a sistemului imunitar.

Pepenele roşu curăţă organismul

image



Pepenele roşu este remediul numărul unu pentru eliminarea apei în exces. Acest fruct conţine peste 90 la sută apă şi, tocmai de aceea, nutriţioniştii îl recomandă persoanelor cu pietre la rinichi şi celor cu gută. De asemenea, pepenele roşu conţine foarte puţin sodiu şi cantităţi însemnate de potasiu, proprietăţi ce confirmă calităţile acestui fruct de bun diuretic natural. Specialiştii recomandă cel puţin o felie de pepene roşu zilnic.

De ce reţinem apă în organism

Retenţia apei, denumită medical edem, reprezintă acumularea excesivă de lichid la nivelul întregului organism sau doar într-o anumită parte a corpului. Este de fapt un dezechilibru între lichidele pe care le pierdem (prin urină şi prin transpiraţie) şi cele pe care le absorbim (apă, sucuri, ceaiuri, supe, apa conţinută de toate alimente).

Organismul poate reţine apa din cauza unor fluctuaţii hormonale, cantitatea mare de estrogen absorbind sarea şi oprind apa. De asemenea, o serie de afecţiuni cardiovasculare, hepatice, renale şi endocrine pot fi cauza retenţiei de apă.

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist

Retenţia hidrică este o problemă de sănătate ce poate avea la bază mai multe cauze: dereglări hormonale (mai ales la femei), probleme circulatorii (atât arteriale, cât şi venoase), decompensări cardiace, insuficienţe renale sau dereglări electrolitice.

Cunoscându-se cauza, se poate aplica un tratament specific, astfel încât situaţia să poată fi remediată. Este bine să se recurgă la diuretice naturale şi în aceste perioade să se administreze suplimente de minerale. Dieta în astfel de situaţii va exclude sarea şi alimentele cu un conţinut ridicat de sodiu. În schimb, se recomandă consumul de legume şi de fructe bogate în potasiu, precum sfeclă roşie, varză, morcov, ţelină, castravete, ceapă, usturoi, mere şi pepene roşu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite