Dietă gustoasă pentru diabetici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile arată că doar jumătate din persoanele cu diabet zaharat respectă regimul alimentar stabilit de medicul nutriţionist, deşi acesta are un rol important în controlarea bolii.

Persoanele diagnosticate cu diabet pot ţine glicemia sub control dacă se hrănesc sănătos şi dacă fac mişcare, însă doar la recomandarea medicului.

Alimentaţia joacă un rol important, mai ales în cazul bolnavilor de diabet de tip 2, deoarece această formă a bolii este asociată, în cele mai multe cazuri, cu obezitatea. În ceea ce priveşte dieta bolnavului de diabet de tip 1, aceasta trebuie să fie diversificată, iar mesele stabilite astfel încât să nu interfereze cu orele la care se administrează insulina. Mai exact, un diabetic trebuie să mănânce cu două ore înainte de administrarea insulinei.

Alimentele cu amidon, permise


Deşi multă vreme medicii au recomandat diabeticilor să evite consumul de produse care conţin amidon, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că acestea nu influenţează nivelul glicemiei. Asta pentru că amidonul este un glucid care se absoarbe în timp.

Pâinea, cerealele, pastele făinoase şi cartofii sunt cele mai importante surse de amidon. Deşi sunt permise în dieta diabeticului, acesta are voie să mănânce doar două porţii de alimente cu amidon pe zi.

Nicio masă fără legume!

Legumele trebuie să predomine în alimentaţia diabeticului, deoarece au foarte puţine calorii şi furnizează energie organismului. Însă sunt indicate doar cele cu un indice glicemic scăzut, adică cele care eliberează lent glucidele în sânge. Astfel, nu este influenţat nivelul glicemiei.

Se pot consuma, fără restricţie, roşii, broccoli, varză, dovlecei, conopidă, castraveţi, ciuperci, ceapă şi usturoi. Legumele trebuie să fie gătite la oala cu abur, pentru a nu-şi pierde din cantitatea de vitamine şi de minerale. Iar la gătit se foloseşte doar ulei de măsline.

Doar carne de pui şi de peşte

Aportul de proteine de origine animală trebuie să reprezinte doar 10 la sută din dieta diabeticului. Se recomandă, îndeosebi, carnea de pasăre şi de peşte, deoarece au un conţinut scăzut de grăsime şi se digeră uşor.

Mai exact, un diabetic fără alte probleme de sănătate ar trebui să consume aproximativ 150-200 g de carne pe zi, fiartă sau pe grătar. O altă sursă de proteine animale este reprezentată de brânzeturi şi de lactate, însă cu un conţinut scăzut de grăsime.

Atenţie la consumul de sare!

Diabetul este asociat cu hipertensiunea şi, prin urmare, consumul de sare trebuie redus la doar trei grame pe zi. Se recomandă prudenţă, deoarece multe alimente conţin deja sare.

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist

De obicei, în timpul iernii, organismul înregistrează o carenţă de vitamine şi de minerale. Însă această situaţie trebuie evitată de persoanele cu boli cronice, cum este diabetul.

Persoanele cu diabet au, de regulă, un sistem imunitar mai slab, fapt ce le face mai vulnerabile la viroze şi alte infecţii. Pentru a nu se ajunge în această situaţie, se recomandă ca diabeticii să suplimenteze dieta zilnică cu vitamine (A, E, C) şi cu minerale (calciu, magneziui, fier, zinc şi seleniu). Acestea asigură protecţie antioxidantă, funcţionalitate metabolică optimă (arderi la nivel celular) şi, implicit, o stare de bine.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite