Dieta corectă a bolnavului de gută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele şi brânzeturile degresate sunt recomandate  pacienţilor  cu gută
Legumele şi brânzeturile degresate sunt recomandate pacienţilor cu gută

Pe lângă tratamentul medicamentos, în gută este foarte importantă respectarea unui regim alimentar. Dieta potrivită ajută foarte mult la un control adecvat al bolii.

Guta este o afecţiune metabolică ce apare din cauza excesului de acid uric în sânge şi care se manifestă prin dureri articulare intense. Boala poate fi moştenită sau dobândită, mai ales din cauza unei alimentaţii abundente, în care predomină mezelurile şi alte derivate din carne.

De aceea, dieta este importantă nu numai pentru cei deja afectaţi de gută, ci şi pentru prevenirea acestei afecţiuni. Alimentaţia în gută urmăreşte, în principal, eliminarea alimentelor care cresc valorile acidului uric şi favorizarea celor care cresc diureza.

Consumul de lichide, esenţial

Bolnavul de gută ar trebui să aibă un aport de lichide de 2,5 l pe zi, pentru creşterea diurezei (cantitatea de urină la 24 de ore). Sunt de preferat apa plată, ceaiurile, sucurile de fructe şi de legume, toate aceste lichide ajutând la eliminarea acidului uric. Atenţie! Nu consuma alcool, din cauză că acesta creşte producţia de acid uric, scăzând cantitatea eliminată.

Sunt  indicate lactatele, fructele şi legumele

Sunt permise lactatele (iaurt, brânzeturi degresate, lapte bătut sau dulce), cartofii, zarzavaturile, porumbul, orezul şi cât mai multe fructe şi legume proaspete. Nu ar trebui să fie consumate mai mult de trei ouă săptămânal, iar cantitatea zilnică de sare nu trebuie să depăşească două grame.

Carne, cât mai puţină

Pacienţilor cu gută li se recomandă un consum redus de carne: 100 g de trei ori pe săptămână. Este de preferat carnea slabă (pasăre, peşte, vită), preparată prin fierbere. Sunt interzise organele (rinichi, ficat, creier), mezelurile şi pateurile de carne. Dieta celor cu gută nu ar trebui să includă nici concentrate industriale de tomate, dulciuri concentrate şi condimente picante.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist

Guta este o dereglare în metabolismul proteinelor. Este o boală metabolică, în care de cele mai multe ori, cauza o constituie insuficienţa renală. Guta se manifestă prin acumularea de acid uric în sânge şi prin transformarea în cristale de uraţi localizate la încheieturi.

Persoanele cu gută trebuie să evite în dieta lor proteinele şi mai ales carnea. Cantitatea de proteine provenită din lactate şi din ouă trebuie să fie minimă. Dieta va fi bazată pe legume, fructe şi pe cereale integrale. Sunt recomandate, de asemenea, ceaiurile diuretice, cum ar fi cele din coada-calului, păpădie şi din cozi de cireşe.

Reducere

Bolnavii de gută trebuie să consume cel mult  două grame de sare pe zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite