Dieta care ne pregăteşte pielea pentru plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Morcovii, consumaţi înainte de a merge la plajă, asigură  o culoare plăcută bronzului
Morcovii, consumaţi înainte de a merge la plajă, asigură o culoare plăcută bronzului

Meteorologii anunţă temperaturi foarte ridicate vara aceasta şi, de aceea, mai mult ca oricând, pielea trebuie să fie pregătită pentru a face faţă nivelului mare de radiaţii solare. Iată ce alimente trebuie să introduci zilnic în dietă pentru ca soarele să nu-ţi afecteze negativ pielea.

Peştele gras menţine elasticitatea

În general, din cauza expunerii prelungite la soare, pielea are tendinţa de a-şi pierde din supleţe şi din strălucire, deoarece se distruge filmul lipidic care o protejează. Explicaţia este că, sub acţiunea razelor ultraviolete, acizii graşi care intră în alcătuirea celulelor epidermei se deteriorează. Soluţia în acest sens o reprezintă alimentele bogate în acizi graşi esenţiali Omega 3, pe care nutriţioniştii ne sfătuiesc să le introducem în dietă de cel puţin trei ori pe săptămână. Acizii graşi Omega 3 se găsesc în peşte gras (somon, sardine, ton), nuci, uleiuri vegetale şi în germenii de grâu.

Citricele protejează de arsuri solare

În timpul verii, pielea este mai vulnerabilă ca oricând, fiind expusă mult mai mult radiaţiilor ultraviolete. Pentru a face faţă agresivităţii razelor solare, se recomandă vitamina C. Aceasta are efect de antioxidant şi este o armă imbatabilă în lupta cu radicalii liberi eliberaţi în corp sub acţiunea razelor ultraviolete. Cele mai bune surse de vitamina C sunt citricele, pătrunjelul, varza şi ardeiul gras. Pentru a obţine efectul dorit, nutriţioniştii recomandă câte un aliment bogat în vitamina C în fiecare zi. Totuşi, un nivel prea mare de vitamina C împiedică fixarea bronzului. La fel de important în prevenirea arsurilor este seleniul, un oligoelement care se găseşte în carne, în legume, în fructe de mare şi în brânză. De asemenea, seleniul încetineşte îmbătrânirea pielii şi stimulează procesul de bronzare.

Lactatele, aliaţi împotriva ridurilor

Înainte de a merge la plajă, ar trebui să consumi alimente care să stimuleze procesul de regenerare a pielii. Numai în acest mod vei putea preveni apariţia prematură a ridurilor. Printre alimentele care au putere mare de regenerare a pielii se numără laptele de capră şi derivatele sale. Laptele de capră este o sursă esenţială de vitamine (A, C, E, complexul B) şi de coenzima Q10, care luptă împotriva radicalilor liberi formaţi sub influenţa razelor ultraviolete. Pentru a-i potenţa efectul, se recomandă ca, în paralel, să se consume cât mai multe alimente bogate în vitamina E. Cele mai bune surse sunt uleiurile vegetale şi, în principal, uleiul din germeni de grâu.

Vitamina A combate radicalii liberi

O altă modalitate de a proteja pielea de acţiunea oxidativă a ultravioletelor sunt carotenoizii şi îndeosebi betacarotenul, considerat protectorul pielii frumoase şi sănătoase. El se găseşte în fructele şi în legumele de culoare galbenă ori portocalie, precum: morcovii, caisele, dovlecii şi mango. De asemenea, se mai găseşte şi în legumele cu frunze verzi, precum spanacul şi broccoli. Odată ajuns în organism, betacarotenul este convertit în vitamina A.

Fructele de pădure previn melanomul

În ultimii ani, datele statistice relevă cifre îngrijorătoare în ceea ce priveşte numărul cazurilor de cancer de piele. Iar expunerea prelungită la soare este una dintre principalele cauze. Pentru a preveni modificarea ADN-ului celular se recomandă hrănirea corpului cu fitonutrienţi anticancerigeni care se găsesc în fructele de pădure (mure, fragi, afine). Acestea conţin antocianine care previn dezvoltarea celulelor premaligne. Se recomandă câte o cană cu fructe de pădure pe zi. 

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog, nutriţionist

Alimentele bogate în carotenoizi, în vitamina E şi în seleniu protejează pielea de efectele nocive ale soarelui, atunci când aceasta este expusă exagerat la razele ultraviolete. Vitamina A este liposolubilă şi este eficientă în prevenirea cancerului de piele. În acelaşi timp, ajută la cicatrizarea şi la reînnoirea cutanată. Se găseşte sub formă de retinol în majoritatea alimentelor de origine animală. Vitamina E, prezentă în nuci, în germeni de cereale, în gălbenuş de ou, în unt şi în legumele verzi, întârzie îmbătrânirea şi degradarea pielii expuse mult timp la soare. Vitamina E acţionează sinergic cu seleniul şi cu betacarotenul. De altfel, seleniul este unul dintre cele mai benefice minerale pentru protejarea stratului cutanat. Acest mineral facilitează bronzarea şi încetineşte degradarea celulelor din toate straturile pielii. Seleniul se găseşte în carne şi în legume.

De ajutor: Pentru un bronz frumos, consumă un pahar cu suc de morcovi timp de două săptămâni.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite