Dieta bogată în antioxidanţi stimulează libidoul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit medicilor, numărul cuplurilor care se confruntă cu probleme pe plan sexual este în creştere. Iar o cauză frecventă a absenţei libidoului este dieta dezechilibrată, săracă în fructe şi în legume. Află ce rol au antioxidanţii în reglarea apetitului sexual.

Există momente în istoria unui cuplu când, inevitabil, viaţa sexuală este în impas. În general, apetitul sexual este pus în pericol de diferite probleme de sănătate (de exemplu, dezechilibre hormonale), de stres ori de lipsa de comunicare dintre parteneri. Un factor mai puţin luat în seamă, dar cu o influenţă mare asupra relaţiilor intime este dieta. Se ştie că, după mesele bogate în grăsimi „rele" (friptură, cartofi prăjiţi, pizza), corpul intră într-o stare uşoară de apatie, deoarece îşi concentrează energia în procesul de digestie.

Nu acelaşi lucru se întâmplă atunci când în dietă predomină fructele, legumele şi cerealele. Pe lângă faptul că nu îngreunează digestia, acestea sunt cele mai bune surse de antioxidanţi, nutrienţi esenţiali, printre altele, pentru a regla mecanismele apetitului sexual. Antioxidanţii sunt substanţe care apară organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi (sunt derivaţi fie din procesele metabolice, fie prin expunerea la fum de ţigară, la raze X, la substanţe poluante din aer), care fragilizează organismul atacând ADN-ul celular.

Vitamina A, «fabrică» de testosteron

Unul dintre cei mai puternici antioxidanţi este vitamina A, ce are rolul de a stimula producerea de hormoni sexuali. Mai exact, aceasta transformă colesterolul în progesteron, estrogen şi în testosteron, hormoni implicaţi în stimularea libidoului. De asemenea, s-a observat că, în cazul bărbaţilor, acest antioxidant îmbunătăţeşte funcţia aparatului reproducător. Cele mai bune surse de vitamina A sunt ficatul, produsele lactate nedegresate, peştele (hering, macrou, stridii), gălbenuşul de ou, morcovii (conţin provitamina A) şi cartofii dulci.

Citricele îmbunătăţesc circulaţia sangvină

Potrivit medicilor, erecţia este condiţionată de buna funcţionare a sistemului circulator, care asigură irigarea cu sânge a penisului. Studiile arată că bărbaţii care fumează au frecvent probleme de erecţie, deoarece radicalii liberi din fumul de ţigară afectează arterele şi astfel sângele nu mai circulă corespunzător. Pentru a combate radicalii liberi, se recomandă alimente bogate în vitamina C, precum kiwi, citrice, pătrunjel, broccoli, ardei gras, varză, roşii, spanac etc. Aceste alimente ar trebui introduse frecvent în dietă, deoarece, pe lângă rolul de tonice ale sistemului circulator, stimulează sinteza progesteronului.

Uleiul de măsline, de ajutor femeilor

În cazul femeilor, uscăciunea vaginală poate compromite actul sexual. Această problemă însă se poate rezolva cu ajutorul vitaminei E, recunoscută pentru proprietăţile antioxidante. Un studiu realizat de cercetătorii americani a arătat că, în cazul femeilor care iau zilnic 800 U.I. de vitamina E, timp de o lună, problema uscăciunii vaginale este soluţionată în proporţie de 80 la sută. Cele mai bune surse naturale sunt uleiul de floarea-soarelui, de măsline, nucile, germenii de grâu, cerealele integrale şi peştele.

Ciocolata, afrodiziac feminin

Medicul american John Mulhall, directorul Programului de Medicină Sexuală din America de Nord, susţine că ciocolata reprezintă cel mai bun remediu pentru stimularea libidoului la femei. Aceasta favorizează eliberarea de serotonină şi de dopamină, doi hormoni responsabili de starea de bine. Se va prefera ciocolata cu peste 85 la sută cacao, deoarece este considerată cea mai bună sursă de antioxidanţi. Se recomandă câte 10 g de ciocolată (un pătrăţel) zilnic.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

O dietă bogată în antioxidanţi are o importanţă deosebită pentru menţinerea organismului tânăr şi activ din punct de vedere sexual. Antioxidanţii au rolul de a neutraliza radicalii liberi, principalii vinovaţi în procesul de îmbătrânire. Vitaminele, mineralele, aminoacizii şi alte principii bioactive care se găsesc în legume, fructe, cereale integrale şi în proteine joacă un rol major în reglarea şi în menţinerea activităţii hormonale, în sinteza hormonilor şi în sănătatea glandelor endocrine sexuale.

Delicatese: Afinele conţin flavonoide, antioxidanţi care amplifică dorinţa sexuală.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite