Dieta recomandată la menstruaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dieta recomandată  la menstruaţie
Dieta recomandată la menstruaţie

O alimentaţie săracă în grăsimi este un criteriu important pentru menţinerea echilibrului hormonal. În acest mod, poate fi combătut întreg disconfortul asociat menstruaţiei, susţin studiile recente.

Grăsimile pe care le asimilăm din alimentaţie şi, implicit, cele care se găsesc în corpul nostru în mod normal sunt cauze ale creşterii nivelului de estrogen, hormon feminin. Creşterea nivelului de estrogen amplifică activitatea prostaglandinelor, compuşi chimici care conţin grăsime înmagazinată în membranele celulare.

Aceasta este explicaţia pentru care femeile ce au un regim alimentar care conţine doar 10 la sută grăsimi prezintă mai puţine dureri de cap, de spate, reţin mai puţină apă şi sunt mai puţin nervoase în perioada critică a lunii, arată un studiu al Comitetului Medicilor pentru Medicină Responsabilă, din Washington.

Fructele şi legumele, de preferat grăsimilor

Femeile care înlocuiesc pe termen lung grăsimile cu fructe şi legume au nivel scăzut al durerilor, sunt mult mai energice, se concentrează mai uşor şi-şi menţin mai bine silueta, comparativ cu celelalt.

Pe de altă parte, specialiştii afirmă că renunţarea definitivă la grăsimi poate antrena o menstruaţie neregulată, chiar totală. De aceea, grăsimile nu trebuie excluse total din alimentaţie. Trebuie optat însă pentru grăsimile „bune”, care se găsesc în măsline, peşte gras, fructe uscate şi care protejează glandele endocrine.

Compensează nivelul mineralelor pierdute

Din cauza menstruaţiei, organismul tău pierde cantităţi importante de fier şi de calciu. Din acest motiv, femeile au nevoie de două ori mai mult fier decât bărbaţii. Cea mai bună sursă de fier este ficatul. Alternativă la ficat sunt legumele şi fructele cu frunze verzi şi gălbenuşul de ou.

În ceea ce priveşte calciul, alimentaţia în perioada menstruaţiei trebuie să conţină neapărat lactate şi sardine. Atenţie însă, excesul de cafea, de ceai şi de sare inhibă absorbţia calciului în organism. De asemenea, evită consumul de alcool, deoarece produce vasodilataţie şi poate provoca sângerări abundente.

Fibrele combat constipaţia

image

Consumul de fructe şi de legume este cu atât mai important cu cât acestea conţin fibre alimentare, cunoscute pentru efectul lor de îmbunătăţire a digestiei şi de prevenire a constipaţiei, specifică menstruaţiei. În plus, ele facilitează absorbţia vitaminelor şi nutrienţilor şi conferă energie.

Vitaminele-aliate

Nutrienţi esenţiali pentru echilibrul hormonal sunt vitaminele: A (ouă, ficat, fructe şi legume portocalii), 
C (kiwi, portocale, grepfrut), D (ouă, peşte gras şi cereale), E (nuci, alune şi migdale) şi K (spanac, broccoli, conopidă şi varză).

Sfat!

Bea cel puţin 2 litri de lichide în această perioadă şi consumă cât mai puţină sare.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist Bio Nutriliv

În perioada menstruaţiei, alimentaţia şi modul în care ne hrănim joacă un rol destul de important. Este bine să ne hidratăm corespunzător cu apă plată, ceaiuri aromate (busuioc şi anason), sucuri de fructe naturale, compoturi. Dieta trebuie să fie preponderent „uşoară“, preparată în modurile cele mai simple, evitându-se prăjelile de orice fel.

Se recomandă consumul de legume şi verdeţuri proaspete, sub formă de salate, iaurturi, brânzeturi nefermentate, peşte şi pui. Se vor evita cafeaua, ciocolata, sarea şi alimentele sărate. Se pot lua suplimente cu vitaminele B6 şi C, seleniu, calciu şi magneziu.

Ghid de nutriţie

image

Gheorghe Mencinicopschi


Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Cum alegem şi preparăm vinetele

image

Vinetele au numeroase proprietăţi nutritive, dar pentru a beneficia de ele trebuie să le prepari la grătar, sub nici o formă prăjite. Află mai multe despre vinete de la specialistul nostru în nutriţie.

Bune pentru inimă

Potasiul din vinete stimulează activitatea cardiacă, magneziul combate stresul, calciul este benefic pentru sistemul osos, iar antioxidanţii pe care îi conţin din belşug previn apariţia cancerului. Vinetele nu pot fi consumate crude, dar au avantajul că îşi păstrează o mare parte din proprietăţi şi după prepararea termică.

Coapte pe grătar sunt cele mai bune

Aceste legume sunt sănătoase doar dacă le coci la grătar. Nu este recomandată prăjirea lor sau prepararea cu pesmet. Dacă vrei să prepari rondele de vinete la grătar, alege vinete, de dimensiuni mici, spală-le şi curăţă-le de coajă. Pentru salată de vinete nu cumpăra vinete mari, pentru că uneori pot fi amare sau pot avea multe seminţe.  După ce se coc pe grătar, se cojesc şi se lasă la scurs cam o oră. Sucul rezultat se aruncă, fiindcă este toxic pentru bilă şi ficat.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite