Despre fasolea verde,numai de bine
0Fasolea verde este o legumă înzestrată cu virtuţi terapeutice deosebite. Cunoscută şi sub denumirea de „consumator de zahăr”, fasolea verde împiedică absorbţia zahărului şi este o sursă de proteine fără grăsimi.
Preparatele din fasole verde au o influenţă pozitivă asupra întregului organism. Fie că este vorba de diabetici, de vârstnici care au osteoporoză sau de persoane aflate în convalescenţă, fasolea verde este un aliment care îi poate ajuta pe toţi să-şi îmbunătăţească starea de sănătate.
Previne apariţia osteoporozei
Studii recente realizate în Marea Britanie arată că vitaminele B5, B6 şi PP regăsite în compoziţia fasolei verzi împiedică pierderile de calciu din oase, combătând astfel osteoporoza. La o concluzie similară au ajuns şi specialiştii de la Secţia Medicală a Academiei Române. Astfel, cercetările au dovedit că, la 80 la sută din persoanele care consumă fasole verde în mod regulat în tinereţe, riscul de a suferi de osteoporoză sau de alte boli cauzate de lipsa de calciu, de potasiu şi de fier este minim.
Recomandată în curele de slăbire
Fasolea verde se digeră uşor şi elimină senzaţia de greutate în stomac de după masă. Nu trebuie să ne facem griji nici în privinţa caloriilor, deoarece o porţie de 125 de grame de fasole verde gătită nu depăşeşte 43 de calorii. Aşa se explică faptul că este
o legumă eficientă în curele de slăbit.
Combate anemia şi astenia
Copiii, adolescenţii, femeile însărcinate şi cele care alăptează au nevoie de o cantitate mai mare de fier. Acest mineral este important pentru metabolism şi pentru toate funcţiile organismului. De asemenea, fierul întăreşte imunitatea şi musculatura. De aceea, nutriţioniştii recomandă persoanelor cu deficit de fier să consume mai des fasole verde, sub formă de salată sau de suc extras din păstăile verzi, care le va asigura mineralul carent. De asemenea, fasolea verde, fiind bogată în potasiu, vitamine din complexul B, glucide şi clorofilă este foarte indicat în hrana convalescenţilor, persoanelor deprimate şi celor astenice.
Reglează nivelul glicemiei
Fasolea verde este bogată în fibre vegetale, care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. Potrivit specialiştilor americani, fasolea verde, cunoscută şi sub denumirea de „consumator de zahăr”, are puteri hipoglicemiante reale. De aceea, ei recomandă consumul acesteia în fiecare zi, dacă se poate, în amestec cu alte legume sau în ciorbe.
Scade nivelul colesterolului <
S-a constatat că fasolea verde are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului „rău“. Doctorul James Anderson de la Universitatea Kentucky, SUA, precizează că un consum zilnic de fasole verde scade valoarea colesterolului „rău“ în medie cu 19 la sută, iar în cazuri de excepţie chiar cu 30 la sută.
Este o sursă de energie pentru creier
În fasolea verde găsim cel mai bun tip de carbohidraţi complecşi. Aceştia au un indice glicemic foarte mic, dar au şi capacitatea de a oferi energie pe o perioadă foarte lungă. Specialiştii susţin că acest tip de carbohidraţi complecşi se absorb încet şi menţin senzaţia de saţietate pentru mai mult timp, comparativ cu carbohidraţii simpli pe care-i întâlnim în zahăr. Aceşti nutrienţi complecşi furnizează energie creierului şi muşchilor.
Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist
Fasolea verde este o legumă cu foarte multe calităţi terapeutice. Acest lucru se datorează conţinutului bogat în aminoacizi (arginina, tirozină, triptofan), potasiu, calciu, fier şi în vitaminele B1, B2 şi C. Consumul de fasole verde poate avea beneficii în multe probleme, cum ar fi: edeme renale, cistite, acnee, diabet zaharat (conţine inulină), probleme cardiovasculare (este tonic cardiac), probleme reumatice şi osoase.
Ghid de nutriţie
GheorgheMencinicopschi
Directorul Ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare
Care este cea mai bună cafea?
Un consum moderat de cafea are un efect pozitiv asupra sănătăţii şi îmbunătăţeşte performanţele intelectuale. Însă în formă solubilă aduce la fel de multe beneficii?
Calitatea, principalul criteriu
Cafeaua solubilă este obţinută din extractul de cafea uscat printr-un procedeu ce se numeşte spray-drying. De aceea, consumată cu moderaţie, are aceleaşi efecte benefice asupra sănătăţii organismului precum cafeaua clasică. Condiţia este să fie obţinută din boabe de cafea de calitate, dintr-o sursă certificată. Cel mai indicat este să alegem cafeaua boabe ambalată, pe care să o măcinăm doar înainte de preparare.
De preferat, pregătită la filtru
Modul de preparare influenţează şi el efectul cafelei asupra sănătăţii. Astfel, cafeaua turcească (la ibric) este cel mai puţin indicată, deoarece zaţul poate fi un iritant al sistemului digestiv. Cea mai benefică este cafeaua la filtru sau cea tip expresso. Este bine să bem cafeaua fără zahăr, lapte ori frişcă, deoarece acestea reduc din tăria cafelei şi, implicit, îi atenuează proprietăţile.