Desertul sănătosse prepară în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăjiturile cu fructe, de casă, sunt mai sănătoase decât dulciurile din comerţ, pline de E-uri. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi te învață cum să prepari deserturi dietetice pentru masa de Sărbători. Să ai un Crăciun dulce!

Plăcintă de morcovi
Ingrediente (8 porţii)

o foaie de plăcintă

o cană de zahăr

2 ½ căni de morcovi tăiați felii

1 ¼ lingurițe de scorțișoară

3 ouă

1 ¼ fiole cu extract de vanilie

o cană de lapte

Preparare

1 Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge vasul în care vei coace plăcinta cu puțin unt sau ulei. Acest vas trebuie să aibă formă rotundă şi să fie rezistent la temperaturi înalte. Aşază foaia de plăcintă.

2 Coace foaia de plăcintă timp de trei-cinci minute. În acest timp, fierbe morcovii într-un vas cu apă cât să-i acopere. După ce s-au înmuiat, scurge apa și pisează morcovii cu ajutorul mixerului sau în blender, până obţii o pastă.

3 Într-un vas, amestecă piureul din morcovi cu zahărul și ouăle. După ce compoziția a devenit omogenă, adaugă scorțișoara și vanilia. Treptat, toarnă și laptele. Adaugă compoziția peste foaia de plăcintă parțial coaptă.

4 Lasă plăcinta la cuptor timp de 10 minute, la 200 de grade, după care las-o încă 40-45 de minute la 175 de grade Celsius.

Sfatul specialistului

Nu adăuga îndulcitori naturali. Dacă vrei să scazi valoarea calorică, pune o cantitate mai mică de zahăr. Sau poți pune, în loc de zahăr, sirop de glucoză. Atenție la mierea adăugată în prăjituri. La temperaturi mai mari de 40 de grade, se degradează în compuși toxici.

Salată de fructe
Ingrediente (4 porţii)

image

4 kiwi curățate de coajă

un ananas proaspăt sau în cutie

4 mere curățate de coajă

4 mango

sucul de la o lămâie verde

½ cană de suc de ananas

Preparare

Într-un vas, amestecă fructele tăiate cu sucul de lămâie și cel de ananas. Poți adăuga câteva linguri de miere sau zahăr brun. Păstrează salata la frigider până ce servești.

Sfatul specialistului

Salatele de fructe devin mai gustoase dacă le adaugi fructe exotice, cum ar fi avocado, care dă un gust ușor picant.

Înghețată
Ingrediente (6 porţii)

image

2 ouă

6 linguri zahăr

0,9 g sare

445 ml lapte

220 mg lapte praf

9 ml extract de vanilie

75 ml apă plată

Preparare

Bate albușurile spumă, adaugă sarea și, pe rând, gălbenușurile. Presară zahărul până ce se întărește. Adaugă laptele simplu, laptele praf, vanilia și apa. Pune compoziția la frigider. Dacă îți place înghețata de ciocolată, poți adăuga cacao în loc de vanilie. Alege o cacao de calitate, închisă la culoare, bogată în antioxidanți.

Sfatul specialistului

Cea mai bună înghețată rămâne tot cea de casă, pentru că cea din comerț are peste 10 E-uri în compoziție. Înghețata ar trebui consumată iarna, nu vara, pentru că oferă o cantitate mare de calorii, care, prin ardere, încălzesc organismul. Fii atent câtă îngheţată consumi, pentru că are o denstitate energetică foarte mare. O porție pe zi este suficientă.

Budincă de casă
Ingrediente (8 porţii)

image

4 căni de lapte

4 gălbenușuri

o cană de zahăr

½  cană de făină

½ linguriță de sare

2 lingurițe de extract     de vanilie (sau scorțișoară)

2 lingurițe de unt

Preparare

Încălzește laptele. Într-un vas, amestecă gălbenușurile, zahărul, făina și sarea. Toarnă compoziția peste lapte, puțin câte puțin, amestecând încontinuu.

Amestecă pe foc până ce compoziția se îngroașă. Închide focul și adaugă esențele, în funcție de gust (de vanilie, de scorțișoară). Poți adăuga peste budinca rece, înainte de a o servi, fructe congelate sau proaspete și sirop de fructe. Siropul se poate adăuga și în compoziție.

Sfatul specialistului
Înlocuiește aromele artificiale din comerț cu arome naturale (scorțișoară, vanilie). Dacă adaugi făină, nu o alege pe cea mai procesată, de trei nule, ci o făină mai neagră, cu puțină secară. Aceasta conține mai multe vitamine și minerale decât cea foarte albă.

Atenţie!

Nu înlocui untul din reţetă cu margarină, eoarece aceasta are efecte nocive asupra sănătăţii.

Trucuri dietetice

Pentru dulciuri dietetice, redu cantitatea de zahăr menţionată în reţetă. Înlocuiește ingredientele artificiale cu cele naturale și margarina, care are efect cancerigen, cu untul. În loc de prăjituri cu creme, pline de grăsime și calorii, prepară prăjituri cu un indice caloric mai scăzut, cum ar fi cele de fructe sau legume. Îţi propunem patru variante de desert, care se pregătesc rapid și sunt ușor digerabile.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite