De ce sunt nocive băuturile carbogazoase?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acidul din  băuturile  carbogazoase  atacă smalţul dinţilor
Acidul din băuturile carbogazoase atacă smalţul dinţilor

Conţin acid citric şi acid fosforic, responsabili cu apariţia multor afecţiuni grave. Specialiştii oferă ca alternativă sucurile proaspete, făcute în casă, pentru că sunt gustoase şi sănătoase.

Nenumărate studii arată că sucurile acidulate au în componenţă chimicale periculoase, responsabile pentru multe dintre bolile digestive (gastrită, sindrom de intestin iritabil), dar şi pentru diferite carenţe.

Afectează smalţul dinţilor

Experţii americani de la Universitatea Rochester din New York avertizează că sucul acidulat este foarte periculos pentru smalţul dinţilor, distrugându-l în timp în proporţie de 84 la sută. De asemenea, studii americane au demonstrat că sucul acidulat anulează acţiunea unor medicamente analgezice, şi nu numai. Chiar şi efectul antibioticelor poate fi anihilat.

Împiedică absorbţia calciului

Băuturile carbogazoase sunt considerate nocive în mare parte din cauza conţinutului bogat în acid fosforic, responsabil pentru scăderea absorbţiei calciului şi altor minerale la fel de importante pentru buna funcţionare a organismului. Doar 500 ml de sucuri carbogazoase pe zi pot împiedica asimilarea calciului, ducând la grave probleme de creştere şi de dezvoltare a oaselor la copii. De asemenea, nici femeile de peste 40 de ani nu ar trebui să abuzeze de băuturile carbogazoase, fiindcă acestea cresc semnificativ riscul de fragilizare a oaselor şi chiar de apariţie a osteoporozei.

Cresc pofta de mâncare

Specialiştii au descoperit că băuturile acidulate reprezintă un risc pentru siluetă din cauza zahărului conţinut, utilizat pentru a substitui pulpa de fructe. În plus, acidul fosforic şi aromele artificiale sunt de vină şi pentru o poftă crescută de mâncare.

Benzenul, compus cancerigen

Cantitatea de benzen din sucurile acidulate este de opt ori mai mare decât cea din apa plată, atrag atenţia cercetătorii francezi de la Agenţia pentru Standarde Alimentare. Benzenul este o combinaţie de vitamina C şi benzoat de sodiu, utilizat drept conservant în băuturile răcoritoare, dar şi în multe băuturi alcoolice.

Acest compus chimic, recunoscut ca puternic cancerigen, este asociat în special cu apariţia leucemiei. În cazul cancerului de intestin, un pahar de suc răcoritor pe zi este mai mult decât suficient pentru a favoriza proliferarea celulelor cancerigene.

Energizantele, cele mai periculoase

Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor, din Germania, a ajuns la concluzia că băuturile energizante sunt periculoase, în special pentru adolescenţi, pentru femeile însărcinate şi pentru cele care alăptează. Acestea sunt o combinaţie de fructoză, taurină sintetică şi alte elemente chimice, responsabile pentru apariţia unor probleme digestive, dar şi pentru deshidratarea gravă a organismului.

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist

Pentru persoanele care suferă de boli cardiace, de boli hepatice sau gastrointestinale, nici apa carbogazoasă nu este recomandată. Având în vedere conţinutul mare de gaz, aceasta produce o serie întreagă de probleme la nivel gastric, dar şi intestinal.

De cele mai multe ori, problemele de la nivel gastric (balonări, reflux gastroesofagian), duc la tulburări şi afecţiuni cardiace, printre care tensiune arterială, tahicardii, dureri ale muşchiului cardiac sau, în cazul existenţei lor, le înrăutăţesc. Este recomandat ca, în aceste cazuri, băuturile carbogazoase să fie înlocuite cu apă plată, compoturi, sucuri naturale din fructe şi cu ceaiuri.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite