De ce este bine să iei micul dejun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent dacă eşti tânăr sau bătrân, bărbat sau femeie, activ sau sedentar, nu ar trebui să sari peste micul dejun. Masa de dimineaţă este cea mai importantă dintre toate.

Creierul are nevoie de glucoză


Glucoza este un combustibil esenţial pentru organismul uman. Creierul şi muşchii au nevoie de acest compus organic pentru a-şi îndeplini funcţiile. După opt ore de somn, nivelul de glucoză este foarte scăzut, ceea ce explică de ce ne simţim lipsiţi de energie dimineaţa.

Cea dintâi masă a zilei este cea mai bună ocazie de a ne încărca bateriile. Principala sursă de glucoză o reprezintă glucidele, pe care trebuie să le luăm din cereale, fructe şi din legume proaspete sau uscate.

Grăsimile sunt sursă de energie


Deşi sunt privite ca inamicul numărul unu al sănătăţii, pentru că se depun pe artere sub formă de colesterol „rău", grăsimile saturate sunt foarte importante pentru organism. Ele fac posibil transportul vitaminelor liposolubile (A, E, K) şi mineralelor, asigură integritatea membranelor celulare, contribuie la sintetizarea hormonilor şi protejează ficatul de toxine.

Ele sunt indicate dimineaţa, pentru că sunt o sursă de energie. Prin urmare, nu ar trebui să le excludem total din alimentaţie, ci doar să le consumăm cu moderaţie. Untul, de exemplu, este o sursă naturală de grăsimi saturate, indicată la micul dejun. La fel şi lactatele, ouăle, carnea de pui.

Previne variaţiile de greutate

Persoanele care nu mănâncă la micul dejun cred că reduc aportul caloric al zilei respective şi fac un lucru bun pentru siluetă. Nimic mai greşit! Spre deosebire de caloriile acumulate la masa de prânz şi de seară, cele pe care le luăm din micul dejun sunt arse mai uşor, prin activităţile din timpul zilei.

Mai mult, a fost dovedit că aportul caloric zilnic al unei persoane care nu sare peste micul dejun este mult mai mic decât al uneia care nu mănâncă dimineaţa. Dacă luăm o masă consistentă în prima parte a zilei, nu vom mai fi tentaţi să mâncăm excesiv la celelalte mese şi vom preveni astfel îngrăşarea. Ar trebui să mâncăm grăsimi şi fibre alimentare la micul dejun, pentru că ele ne dau senzaţia de saţietate.

Fibre putem lua din cereale integrale şi din legume şi fructe crude. Fasolea uscată, smochinele, curmalele, migdalele sunt, de asemenea, bogate în fibre.

Creşte performanţele şcolarilor

Copiii care sar peste micul dejun au toate şansele să devină obezi, atrag atenţia nutriţioniştii. De asemenea, mai multe studii au arătat că micuţii care iau în mod regulat micul dejun, şi mai ales dacă acesta este bogat în fibre alimentare, sunt mai activi pe parcursul zilei, au o atenţie sporită la şcoală şi au performanţe mai bune decât cei care nu mănâncă dimineaţa. Părinţii ar trebui să îi obişnuiască să ia zilnic micul dejun.


Ne pregăteşte pentru întreaga zi

Organismul nostru este proiectat să se pregătească dimineaţa pentru efortul fizic şi intelectual pe care urmează să-l depunem pe parcursul zilei respective. Pentru ca el să reuşească acest lucru, trebuie să-i asigurăm resursele de energie de care are nevoie: alimentele.

Din păcate, deşi micul dejun este foarte important pentru sănătatea noastră, sărim cu mare uşurinţă peste el. O greşeală care ne dezechilibrează metabolismul, ne îngraşă, ne privează de energie pe parcursul zilei, ne afectează performanţele intelectuale şi, în cele din urmă, ne îmbolnăveşte.

Specialistul nostru

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

Dimineaţa se pot consuma fără probleme alimentele care seara devin „otravă", aşa cum sunt oul, carnea sau untul. Există o vorbă foarte adevărată, care spune că oul mâncat dimineaţa este medicament, la prânz este aliment, iar seara - „otravă". O condiţie esenţială este să nu mâncăm la micul dejun mai mult de un aliment concentrat din punct de vedere caloric.

Astfel, într-o zi putem mânca ou, în cea de-a doua zi unt, în cea de-a treia, lactate şi în a patra zi, carne. Toate pot fi combinate cu legume. Untul se poate combina cu pâine integrală şi cu magiun. În ceea ce priveşte fructele, acestea pot fi consumate doar imediat cum ne-am trezit, pe stomacul gol sau între mese, dar nu în timpul micului dejun.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite