Curăţenia în bucătărie te fereşte de toxiinfecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spălarea riguroasă a veselei, dezinfectarea suprafeţelor şi depozitarea corectă a alimentelor sunt esenţiale pentru a evita infecţiile digestive. Specialiştii avertizează că mai ales vara trebuie să acorzi o atenţie sporită igienei în spaţiul de gătit, deoarece căldura favorizează înmulţirea microbilor şi insectelor purtătoare de germeni periculoşi.

Deşi poate părea greu de crezut, bucătăria este locul din casă unde riscul de a te „pricopsi" cu o boală infecţioasă este cel mai mare. Aceasta deoarece temperaturile ridicate şi umiditatea specifice spaţiilor de gătit creează un mediu propice de viaţă pentru bacterii şi pentru insecte precum gândacii, muştele şi furnicile. De asemenea, în astfel de condiţii, alimentele se pot altera şi contamina rapid dacă nu le depozitezicorespunzător.

„Pentru a reduce riscul de transmitere a unor maladii microbiene sau  virotice, trebuie ca pe tot parcursul anului, dar mai ales vara, să se recurgă la măsuri riguroase în ceea ce priveşte condiţiile de păstrare a alimentelor, întreţinerea veselei şi a instrumentelor de bucătărie, la măsuri de dezinfecţie, dezinsecţie şi de deratizare a bucătăriei", spune medicul primar medicină de familie Garofiţa Nicolae de la Clinica Garomed din Bucureşti.

Igienă riguroasă, zi de zi

Microbii pot fi oriunde: pe suprafeţele de gătit, în dulapuri, dar mai ales pe bureţi sau pe lavete. Aşadar, pentru a-i îndepărta, este bine ca după fiecare masă să se spele vesela cu apă caldă şi cu detergent, să se strângă resturile alimentare cu grijă şi să se pună imediat la frigider mâncarea rămasă. Ambalajele goale şi gunoiul trebuie şi ele aruncate zilnic, pentru a nu atrage insectele. În plus, aeriseşte bucătăria frecvent ori găteşte cu geamul deschis sau folosind hota. Atunci când pregăteşti mâncarea, foloseşte tocătoare din lemn diferite pentru a tăia carnea crudă şi vegetalele, ca să eviţi contaminarea. De asemenea, spală cu minuţiozitate toate ustensilele de gătit şi procedează în acelaşi fel şi cu fructele şi cu legumele înainte de a le prepara sau consuma.

În plus, este bine ca săptămânal să faci o dezinfecţie a întregului spaţiu de gătit. „Substanţele dezinfectante trebuie să nu fie periculoase la manipulare şi nici toxice în concentraţiile folosite, să aibă un spectru larg de activare germicidă, să se poată îndepărta uşor prin clătire şi să nu se imprime pe suprafeţe", explică medicul Garofiţa Nicolae.

Soluţii eficiente contra insectelor

Dacă nu se iau măsuri pentru a împiedica pătrunderea şi înmulţirea insectelor în bucătărie, acestea pot fi căi de transmitere a germenilor febrei tifoide şi paratifoide, dizenteriei, hepatitei epidemice şi a toxiinfecţiilor alimentare. Specialiştii spun că, împotriva lor, poţi folosi insecticide organice destinate eradicării muştelor, gândacilor şi furnicilor. Pentru a evita intrarea lor în locuinţă, acoperă cât mai bine gurile de aerisire şi orificiile de pătrundere a conductelor şi a cablurilor cu site metalice. De asemenea, vara este bine să montezi plase la geamuri.

"Substanţele dezinfectante trebuie să nu fie periculoase la manipulare şi nici toxice în concentraţiile folosite, să aibă un spectru larg de activare germicidă, să se poată îndepărta uşor prin clătire şi să nu se imprime pe suprafeţe.''
Dr. Garofiţa Nicolae medic de familie

Depozitează corect alimentele!

Infecţiile digestive sunt cauzate adesea şi de modul inadecvat în care sunt păstrate alimentele, în special atunci când este vorba despre carnea crudă, ouă, produse lactate şi legume. În plus, riscul de alterare şi de contaminare cu microbi este crescut dacă păstrezi alimentele la temperatura camerei. De aceea, pune mâncarea la rece la cel mult două ore după preparare şi foloseşte cutii care să se închidă ermetic pentru fiecare aliment în parte. Ai gijă ca întotdeauna să aşezi alimentele gătite separat de cele crude. Frigiderul trebuie curăţat şi el săptămânal atât în interior cât şi în exterior, iar temperatura trebuie să fie între 0 şi 5 grade Celsius.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite