Condimente care te fe resc de boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ierburile aromatice adăugate în salate întăresc imunitatea
Ierburile aromatice adăugate în salate întăresc imunitatea

Condimentele şi ierburile aromatice aduc un plus de savoare preparatelor culinare. În plus, ele au proprietăţi terapeutice deosebite şi combat afecţiuni cu care ne confruntăm frecvent.

Dafinul combate răguşeala

Infecţiile respiratorii, stările febrile, răguşeala şi infecţiile buco-faringiene pot fi tratate cu supă de pasăre care conţine frunze de dafin (două frunze la o porţie). De asemenea, uleiul de dafin, folosit în salate, în pilaf sau în tocăniţe are efecte calmante în boala reumatică. Dafinul poate fi folosit ca prim ajutor împotriva intoxicaţiilor, chiar şi în stările de ebrietate. În astfel de situaţii, se opăresc 20 de frunze de dafin şi se lasă la macerat timp de
20 de minute. Ceaiul obţinut ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Coriandrul stimulează digestia

Folosit la prepararea mâncării, coriandrul stimulează digestia şi secreţia biliară. De asemenea, boabele de coriandru sunt un remediu pentru crampele abdominale, date de acumularea de gaze, şi pentru anorexie.

Seminţele acestui condiment sunt binevenite în preparatele de cartofi sau de varză, la pregătirea sosului pentru marinarea cărnii de miel, de porc ori de vită. Poţi da un gust deosebit fripturii de pui sau peştelui adăugând boabe pisate de coriandru.

Scorţişoara reglează nivelul glicemiei

Persoanele care suferă de diabet pot folosi scorţişoara în salate de fructe în locul zahărului (zilnic, câte o linguriţă rasă la o porţie). După şase săptămâni, mirodenia reglează nivelul zahărului din sânge.

Scorţişoara este un excelent remediu care creşte toleranţa la frig. Friguroşii trebuie să urmeze o terapie cu pudră de scorţişoară (o linguriţă de pudră într-o ceaşcă de infuzie de busuioc sau într-o cană de vin fiert) timp de 10 zile.

Sughiţul şi spasmele digestive le poţi combate cu ajutorul unei linguriţe de pudră de scorţişoară infuzată într-un pahar cu apă fierbinte, timp de trei minute. Licoarea se bea cu înghiţituri mici.

Ienibaharul are proprietăţi digestive

-Ienibaharul stimulează digestia şi favorizează secreţia bilei.
-Se adaugă în preparatele tradiţionale româneşti - cârnaţi, mititei, tocăniţe de legume, fripturi la grătar şi în murături .
-Nu are efecte secundare.

Nucşoara are efect sedativ

Specialiştii recomandă folosirea nucşoarei în cantităţi mici, altfel condimentul are efecte toxice. Uleiul (se adaugă în ceai sau în supă, câte 5-6 picături de două ori pe zi) combate insomniile şi indigestiile, ajută la eliminarea viermilor intestinali şi la combaterea halenei. Pudra se adaugă în aluaturile dulci, la prepararea pastelor şi budincilor cu brânză. O poţi folosi de asemenea, ca aromă pentru preparate cu varză sau pentru tocăniţe de legume.

Specialistul nostru
Livia Nena biolog nutriţionist

Printre cele mai cunoscute şi des întâlnite condimente şi plante aromatice sunt: busuiocul, tarhonul, pătrunjelul, leuşteanul, oregano, ghimbirul, rozmarinul, salvia, scorţişoara, ceapa, usturoiul, ardeiul iute, piperul roşu, alb şi negru. Toate aceste plante au şi proprietăţi curative. De pildă: pătrunjelul este o sursă de vitamina C, betacaroten şi de acid folic.

Acesta poate fi un adjuvant eficient în bolile de inimă, reumatism şi în caz de imunitate scăzută. Salvia îmbunătăţeşte memoria şi conţine o gamă largă de antioxidanţi. Este eficientă în tratarea artritei reumatice, astmului bronşic şi aterosclerozei. Ghimbirul este un digestiv foarte eficient: stimulează circulaţia sângelui, prin relaxarea vaselor sanguine. Ardeiul iute reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor. Acesta conţine un antiinflamator specific, ce ajută la îndepărtarea durerilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite