Cele mai bune antibiotice din grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Usturoiul, ceapa, mărarul, busuiocul, cimbrul şi hreanul acţionează asupra bacteriilor în acelaşi mod ca şi antibioticele. Spre deosebire de acestea, „medicamentele“ din natură au mai puţine efecte secundare.

Considerat de foarte mult timp un „aliment-miracol", usturoiul este recunoscut datorită conţinutului bogat în vitamine (complex B, C), în minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc şi seleniu), dar şi datorită proprie­tăţilor sale antibiotice, antiseptice şi antifungice.

Studiile recente au demonstrat că substanţele conţinute de usturoi pot neutraliza 60 de specii de ciuperci şi 20 de specii de bacterii, printre care şi pneumococul responsabil pentru apariţia pneumoniei şi stafilococul auriu.

Datorită acestor calităţi, este indicat să consumi zilnic unul sau doi căţei de usturoi. În cazul în ­care optezi pentru usturoiul verde, adaugă frunzele proaspete în salată.

Ceapa se consumă în stare crudă

Un alt antibiotic natural care face parte din aceeaşi categorie cu usturoiul este ceapa, una dintre cele mai folosite legume la noi în ţară. Ea are proprietăţi antiseptice, antivirale, antibacteriene şi antifungice. Atenţie însă, ceapa trebuie consumată în stare naturală, în niciun caz fiartă sau prăjită, dacă vrei să beneficiezi la maximum de proprietăţile sale!

Mărarul curăţă aparatul respirator

Mărarul previne infecţiile bacteriene şi, în plus, descongestionează căile respiratorii, fiind util pentru combaterea virozelor. Însă nu este indicat ­să-l adaugi în mâncare sau în salate dacă a stat mai mult de patru zile în frigider. 

Busuiocul distruge bacteriile

Busuiocul conţine peste 80 de substanţe nutritive, printre care vitaminele A şi C, magneziu, fier, calciu şi potasiu. Este recunoscut pentru faptul că are efecte antiinflamatoare asemănătoare cu ibuprofenul, dar şi pentru capacitatea sa de a împiedica înmulţirea bacteriilor, mai ales în cazul virozelor respiratorii.

Deoarece are în conţinut ulei volatil, este bine ca busuiocul să fie adăugat în mâncare la sfârşitul preparării acesteia. În plus, frunzele verzi sau uscate se utilizează pentru a da aromă sosurilor, salatelor şi murăturilor.

Hrean,  în caz de bronşită

Rădăcina de hrean este bogată în vitaminele B şi C, în fier, magneziu, calciu, potasiu şi în substanţe cu acţiune antibacteriană. În plus, are efect expectorant, bronhodilatator şi întăreşte sistemul imunitar. Este indicată pentru combaterea gripei, sinuzitei şi bronşitei. Atenţie însă, rădăcina de hrean trebuie consumată cu moderaţie, deoarece, în exces, poate duce la iritarea tractului gastrointestinal!

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog
nutriţionist

Dintre toate legumele cu proprietăţi antibiotice, usturoiul este cel mai eficient. El conţine în principal: uleiuri volatile, săruri minerale (iod, siliciu, sulf, sodiu, potasiu) şi substanţe cu proprietăţi antibiotice (alicina, garlicina).

Usturoiul este recomandat în profilaxia şi în tratamentul bolilor infecţioase, afecţiunilor pulmonare, hipertensiunii arteriale, tulburărilor de circulaţie periferică, varicelor, aterosclerozei (profilaxie), edemelor, litiazei urinare şi parazitozei intestinale.

Calităţi

Ceapa, consumată crudă, are proprietăţi antiseptice, antivirale şi antifungice.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite