Cea mai bună hrană pentru bolnavii de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai bună hrană pentru bolnavii de cancer
Cea mai bună hrană pentru bolnavii de cancer

Chiar dacă nu există o dietă-minune prin care se poate trata cancerul, alimentaţia corectă joacă un rol important în încetinirea evoluţiei acestei boli.

În corpul afectat de cancer se produc modificări legate de modalitatea în care acesta foloseşte nutrienţii de care are nevoie. Modificările sunt determinate de reacţiile organismului la tumoare şi de efectele secundare ale tratamentului. Chimioterapia distruge celulele canceroase, însă odată cu ele, sunt vătămate şi unele celule sănătoase ale organismului. Cancerul aproape că epuizează rezervele de vitamine şi de minerale ale organismului.

De aceea, în cele mai multe cazuri, este nevoie de un aport nutriţional suplimentar şi de o dietă individualizată, care să ţină cont de tipul de cancer şi de tratamentul pe care bolnavul îl urmează. În general, bolnavii de cancer trebuie să îşi mărească aportul nutriţional de proteine, de carbohidraţi, de vitamine şi de minerale.

Este nevoie de aport de calorii

Este indicat ca din dieta bolnavilor de cancer să nu lipsească alimentele bogate în calorii, care să le furnizeze un nivel energetic adecvat, cu atât mai mult cu cât este nevoie şi de recuperarea kilogramelor pierdute din cauza bolii.

De asemenea, se recomandă şi un aport suplimentar de proteine, pentru a se preveni slăbiciunea musculară şi pentru repararea celulelor, mai ales că tratamentele cu citostatice pot sărăci organismul de aceşti nutrienţi. Surse de proteine sunt carnea albă (cea roşie trebuie evitată), peştele, lactatele, leguminoasele (mazăre, fasole) şi cerealele (grâu, ovăz, orez).

 Antioxidanţii  prelungesc viaţa

Consumul de alimente bogate în vitaminele A, C şi E, trei puternici antioxidanţi, îl ajută pe bolnav să suporte mai uşor efectele radioterapiei. Antioxidanţii cresc speranţa de viaţă a persoanelor diagnosticate cu cancer. Gălbenuşul de ou, untul, morcovii şi legumele verzi sunt câteva surse de vitamina A, citricele, ardeii graşi şi cartofii, de vitamina C, iar uleiurile vegetale şi nucile sunt bogate în vitamina E. Este indicat ca bolnavii de cancer să mănânce cât mai multe fructe şi legume zilnic.

Acizii graşi Omega-3 încetinesc evoluţia tumorilor

Sardinele, macroul, păstrăvul şi somonul sunt surse de acizi graşi Omega-3, substanţe care pot ajuta la încetinirea dezvoltării tumorilor maligne. În plus, acizii graşi Omega-3 reduc riscurile de instalare a caşexiei (stare de epuizare a organismului), survenită la organismele afectate de cancer.

De asemenea, grăsimile din peşte conţin vitamina D, necesară în combaterea cancerului. Astfel, persoanele diagnosticate cu cancer de colon şi care au un nivel peste valoarea medie de vitamina D au cu 50 la sută mai multe şanse de supravieţuire decât cele care au un deficit al acestei vitamine, se arată înt-un studiu recent.

Trucuri pentru a beneficia de mai mulţi nutrienţi

-Adaugă lapte praf degresat în mâncare şi brânză în salata de legume, pentru un plus de proteine.
-Pune în iaurt şi în lapte cereale, acestea fiind surse bune de carbohidraţi.
-Consumă banane şi fructe uscate (smochine, curmale), pentru mai multe calorii.

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist

Persoanele diagnosticate cu cancer trebuie să elimine toate sursele de radicali liberi. Cantitatea de îngrăşăminte din fructe şi din legume (azotaţi, fosfaţi), coloranţii, amelioratorii de gust şi conservanţii din alimente au un efect dezastruos la nivel celular, având drept consecinţe o serie întreagă de boli degenerative şi cancere.

Radicalii liberi pot fi neutralizaţi printr-un aport de vitamine (în special A, B, C şi E), minerale (Zn, Se,). Acestea pot fi luate din fructe şi legume proaspete, dar şi din suplimente nutriţionale. Sunt interzise carnea de porc, alcoolul şi tutunul (mare generator de radicali liberi).

De reţinut!

Excesul de suplimente de vitamine poate reduce eficienţa chimioterapiei şi radioterapiei. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite