Ce ingrediente trebuie să excluzi din dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Glutamatul de sodiu, nitriţii, tartrazina şi aspartamul se găsesc în majoritatea produselor alimentare industriale. Semipreparatele şi fast-food-ul asigură organismului doar „combustibilul“ necesar pentru a funcţiona, însă nu şi nutrienţii indispensabili pentru a se menţine sănătos.

Peste 70% din îmbolnăviri au la bază o alimentaţie dezechilibrată, afirmă nutriţioniştii. Acest lucru nu ar trebui să ne mire ţinând cont că zilnic consumăm alimente doldora de chimicale şi dezechilibrate nutriţional. Este bine ştiut faptul că acestea, în timp, favorizează apariţia unor boli grave precum obezitatea, diabetul, afecţiunile cardiovasculare, hipertensiunea arterială şi chiar cancerul. „Analizând compoziţia celor mai multe produse de pe piaţă, vom observa că acestea conţin apă, aditivi alimentari (E-uri), polifosfaţi, arome, agenţi de îngroşare şi emulgatori. În general, produsele care conţin astfel de substanţe sunt greu de digerat, sunt bogate în grăsimi şi au densităţi calorice foarte mari", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Nitritul de sodiu, nociv pentru tiroidă

Mezelurile şi specialităţile din carne (crenvurştii, pastrama, şunculiţa ţărănească) se află în topul alimentelor preferate de români, afirmă nutriţioniştii. Însă majoritatea sunt pline de substanţe care dau dependenţă (de exemplu, glutamatul de sodiu) şi care favorizează îmbolnăvirea. Nitritul de sodiu sau E 250, folosit pentru a da mezelurilor culoarea roz, poate îmbolnăvi glanda tiroidă sau, mai grav, poate favoriza apariţia cancerului, atunci când este consumat pe termen lung. Tot în mezeluri se găseşte din belşug şi glutamat de sodiu (E 621), un potenţiator de aromă folosit totodată şi ca înlocuitor al sării, care creşte riscul de hipertensiune arterială.

Pentru ca alimentele industriale să arate cât mai bine, producătorii folosesc coloranţi alimentari, care sunt adevărate bombe cu ceas. Cel mai frecvent utilizaţi sunt carminul (E 120) care colorează produsele în roşu şi tartrazina (E 102) responsabilă de culoarea galbenă a alimentelor. Studiile au arătat că, în timp, tartrazina favorizează apariţia ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie), iar carminul este implicat în apariţia mai multor tipuri de cancer.

Îndulcitorii favorizează îngrăşarea

Dacă vrei să eviţi produsele care conţin zahăr, trebuie să ştii că variantele lor „light" nu sunt o soluţie, deoarece au în compoziţie îndulcitori artificiali care sunt la fel de nocivi, ne atenţionează nutriţioniştii. Printre înlocuitorii zahărului se numără zaharina (E 954), sucraloza (E 955), aspartamul (E 951) şi sulfam-K (E 950). 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite