Ce beneficii îţi aduce hrana de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La data de 15 noiembrie a început Postul Crăciunului. Credincioşii care vor să-l urmeze trebuie să-şi aleagă cu grijă dieta, pentru a nu-şi vitregi organismul de elementele esenţiale pentru starea de sănătate.

Atenţie la necesarul de proteine!

Există numeroase studii care se referă la necesarul zilnic de proteine, componente esenţiale ale tuturor celulelor vii, alături de vitamine, enzime, zaharuri, lipide, apă şi de sărurile anorganice. De aceea, în perioada postului nu trebuie să renunţi la proteine, dar pe cele de origine animală trebuie să le înlocuieşti cu cele de provenienţă vegetală.

Dintre acestea, cele mai bune sunt proteinele complete, care conţin aminoacizi ce nu pot fi sintetizaţi de organism şi trebuie procuraţi din alimente precum nuci, soia, fasole boabe, mazăre şi din linte.

Carbohidraţii, surse de energie

Carbohidraţii aprovizionează cu energie toate celulele organismului. În acelaşi timp, ei sunt şi singura sursă de energie pentru creier şi pentru globulele roşii din sânge. Aceste rezervoare de energie nu trebuie să lipsească din corp, mai ales în timpul postului.

Alege în special alimentele nerafinate, cum sunt fructele, legumele, produsele din făină integrală, în locul celor rafinate şi procesate (băuturile dulci, deserturile şi zahărul), care sunt lipsite de vitamine şi de minerale. Este bine ca aproximativ 60% din caloriile zilnice să provină din astfel de alimente.

Ajută la detoxifierea organismului

Postul este considerat de nutriţionişti o bună dietă de detoxifiere a organismului, necesară de mai multe ori pe an. Oboseala, apatia, migrenele, insomniile sau starea de iritare, urmată de creşterea nivelului tensiunii arteriale, sunt semnale clare că trebuie să schimbi regimul alimentar pentru un anumit interval de timp. De fapt, pentru a fi în formă, în fiecare săptămână trebuie să alegi măcar o zi în care să renunţi la alimentele bogate în toxine, cum sunt cele de origine animală, şi să mănânci doar fructe şi legume.

Alege grăsimile bune

Nutriţioniştii îţi recomandă să consumi grăsimi „bune" (cele nesaturate), care ajută organismul să asimileze vitaminele A, D, E şi K. De aceea, în timpul postului, înlocuieşte grăsimile „rele" (din preparatele de tip fast-food) cu grăsimi bune, pe care le iei din uleiurile vegetale (de măsline, de floarea-soarelui sau de porumb). Consumă zilnic, la alegere, o mână de nuci, de seminţe de floarea-soarelui, migdale sau de fistic, neprăjite. Grăsimile bune ajută în procesul de reglare a tensiunii arteriale, combătând astfel infarctul şi accidentele vasculare.

Specialistul nostru
Livia Nenabiolog
nutriţionist

image

Din punct de vedere alimentar, postul este un tip de dietă în care lipsesc produsele de origine animală (carne, ouă, lactate). O perioadă de 3-4 săptămâni de post alimentar este binevenită pentru sănătate şi poate avea rolul de detoxifiere a organismului, mai ales în cazul persoanelor care consumă carne în exces. Atenţie însă, în cazul persoanelor cu diabet, de pildă, postul (care presupune un consum de alimente cu conţinut mare de glucide) trebuie urmat cu precauţie.

Aceeaşi precauţie este necesară şi în cazul copiilor care sunt în perioada de creştere şi în cel al tinerilor care au nevoie de multe proteine.

Vitamine şi minerale revigorante

În timpul postului, când urmezi o dietă restrictivă, vitaminele şi mineralele te revigorează. În acest sezon, îţi poţi lua necesarul de elemente nutritive consumând zilnic câte trei porţii de curmale, smochine, stafide, citrice, prune uscate şi de mere. Persoanele care suferă de diabet trebuie să consume doar citrice.

De asemenea, din dieta de post nu trebuie să lipsească broccoli, ceapa, morcovii, ridichile, sfecla şi usturoiul, care sunt adevărate medicamente naturale pentru problemele inimii, ficatului, stomacului şi rinichilor. Ele conţin mult potasiu, seleniu, calciu şi o cantitate semnificativă de vitamina C .

Rezultate

Transpiraţia abundentă şi gustul amar dimineaţa sunt semne că ai început să elimini toxinele.

În zilele cu dezlegare la peşte, alege somonul, tonul proaspăt sau din conservă şi sardinele conservate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite