Ce mănânci ca să ai respiraţia de nota 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce mănânci ca să ai  respiraţia de nota 10
Ce mănânci ca să ai respiraţia de nota 10

Chiar dacă te speli corect şi regulat pe dinţi, s-ar putea să ai totuşi probleme cu respiraţia. Uneori, mirosul neplăcut al gurii poate apărea din cauza unor tulburări digestive.

Bacteriile care se dezvoltă în gură şi care nu sunt îndepărtate prin periaj favorizează şi întreţin halena sau respiraţia neplăcută a gurii. Însă, deseori, această problemă poate apărea din cauza unui sistem digestiv mai leneş sau în urma consumării unor alimente care se digeră greu. Ca să înlături apariţia unor probleme digestive, nu uita să mesteci bine alimentele.

O bună masticaţie ajută, în plus, şi la creşterea cantităţii de salivă, care are rolul de a curăţa dantura. Nu sări peste mese, pentru că astfel reduci secreţia salivară. În principal, alcoolul, tutunul, consumul de ceapă, de usturoi şi de condimente (precum curry) dau o respiraţie urât mirositoare.

Mestecarea după masă a unor boabe de cafea, a unor frunze de pătrunjel sau a unor seminţe de mărar ajută la îndepărtarea mirosului neplăcut al gurii.

Fructele zemoase „spală” dinţii

image

Consumul de legume proaspete şi de fructe zemoase ajută la autocurăţarea dinţilor şi la îndepărtarea plăcii bacteriene, responsabilă de respiraţia neplăcută.

Astfel, consumând fructe zemoase, precum pepene, pere sau portocale, favorizezi nu numai curăţarea dinţilor de unele resturi alimentare, ci stimulezi şi secreţia salivară. De asemenea, fructele şi legumele tari, precum merele, res­pectiv morcovii şi ţelina, ajută la spălarea naturală a danturii.

Evită constipaţia!

Consumă cât mai multe alimente care conţin fibre (cereale integrale, seminţe, fructe şi legume), pentru a evita constipaţia, o altă cauză a respiraţiei urât mirositoare. Înlocuieşte pâinea albă cu cea neagră sau cu grahamul, consumă tărâţe, miere de albine şi ulei de măsline şi evită alimentele acide, care întreţin fermentaţia.

Pentru un tranzit intestinal optim, nu uita să bei cel puţin doi litri de apă pe zi, pentru că apa ajută la digestie şi la eliminarea toxinelor. Este important de ştiut că un consum adecvat de apă previne deshidratarea şi, implicit, uscarea gurii, care accentuează mirosul neplăcut.

Favorizată de lipsa de vitamina C

image

O dietă din care lipsesc alimentele bogate în vitamina C poate fi responsabilă de respiraţia neplăcută. De aceea, se recomandă consumul de citrice, pătrunjel, broccoli, varză, bogate în vitamina C. Pentru că nicotina distruge această vitamină, este bine ca fumătorii să consume mai multe citrice sau să ia suplimente de vitamina C.

Bine de ştiut

Unele boli, precum cele de stomac, cele de plămâni, amigdalita şi sinuzita pot cauza halenă.

Cura de slăbire, o altă cauză

Halena poate apărea şi la persoanele care ţin cure de slăbire disociate. În acest caz, respiraţia neplăcută apare din cauza transformărilor la care este supus organismul. De asemenea, şi în perioadele de post, când este scoasă carnea din alimentaţie, poate apărea această problemă.

Aşa DA!

Consumă iaurturi, mai ales pe cele care conţin probiotice, care întreţin populaţia de bacterii „bune” din stomac. Pe lângă avantajele oferite în uşurarea procesului digestiv, iaurtul este implicat şi în distrugerea unor bacterii din gură, asociate cu halena.

Aşa NU!

Evită consumul de zahăr, de dulciuri, de biscuiţi şi de prăjituri, pentru că astfel de produse favorizează cariile. Respiraţia urât mirositoare este cauzată, în cea mai mare parte, de prezenţa unor afecţiuni ale danturii, printre care şi cariile.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist

image

Există o relaţie directă între digestie şi o respiraţie proaspătă. Persoanele care au probleme digestive şi hepato-biliare prezintă aşa-numită halenă. Prin urmare, senzaţiile de balonare, colitele de fermentaţie şi de putrefacţie, refluxul gastro-esofagian, toate acestea trebuie tratate pentru a avea o respiraţie proaspătă.

Contează, de asemenea, şi dieta în acest caz, precum şi modul în care sunt preparate alimentele. Persoanele cu astfel de probleme trebuie să evite carnea grasă, brânzeturile fermentate şi produsele zaharoase. În astfel de situaţii, prepararea alimentelor prin prăjire nu este deloc recomandată.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite