Câtă sare e bună în bucate ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câtă sare e bună în bucate ?
Câtă sare e bună în bucate ?

Specialiştii atenţionează că excesul de sare îşi poate pune amprenta negativ asupra stării de sănătate. Aşa că ar fi bine ca data viitoare să te gândeşti de două ori înainte de a săra suplimentar mâncarea.

Deşi pentru buna funcţionare a organismului medicii recomandă doar şase grame de sare pe zi, multe persoane consumă mult peste limita admisă. Asta pentru că sarea se „ascunde” în foarte multe alimente, chiar şi în cele care nu ne-am aştepta să o conţină (de exemplu, dulciurile).

Consumul excesiv de sare duce la apariţia hipertensiunii arteriale, care este una dintre cauzele bolilor cardiace. Prin urmare, hipertensivii trebuie să limiteze consumul de sare.

Totodată, aceştia trebuie să aibă grijă şi la cantitatea de sodiu, deoarece acesta se găseşte nu doar în sare, ci şi în majoritatea produselor alimentare neprelucrate.

Iodul în exces afectează tiroida

În general, medicii recomandă sarea iodată, deoarece iodul are un rol bine definit în funcţionarea organismului. El influenţează producerea de hormoni tiroidieni, favorizând astfel arderea grăsimilor, menţinerea sănătăţii părului şi pielii şi stimulând creşterea.

Tocmai de aceea, iodul nu trebuie să lipsească în perioada de creştere, o producţie insuficientă de hormoni tiroidieni având  efecte nocive asupra muşchilor, ficatului, rinichilor şi creierului.

Persoanele care suferă de  hipertiroidie (un exces de hormoni tiroidieni) nu trebuie să-şi suplimenteze aportul de iod consumând sare iodată.

Dietă hiposodică pentru copii

Specialiştii britanici au observat că micuţii care au o alimentaţie preponderant hiposodică consumă mai puţine băuturi acidulate. Întrucât acestea reprezintă una dintre cauzele obezităţii, părinţii ar trebui să limiteze sarea din alimentaţia copiilor:

image

5 grame - copiii cu vârste între 7 şi 10 ani;
3 grame - copiii cu vârste între 4 şi 6 ani;
2 grame - copiii cu vârste între 1 şi 3 ani;
1 gram - copiii cu vârste între 7 şi 12 luni.

Aşa poţi preveni excesul!

  • Elimină din alimentaţie, pe cât posibil, chipsurile, brânza sărată, conservele şi specialităţile din carne.
  • Nu adăuga sare în mâncare în timp ce găteşti, pentru că ţi se va părea tot nesărată în timp ce o vei gusta.
  • Înlocuieşte borşul sub formă de praf cu cel natural sau cu zeamă de lămâie.
  • Nu folosi maioneză, muştar şi ketchup, deoarece conţin mai multă sare decât scrie pe etichetă.
image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist

Sarea de bucătărie sau clorura de sodiu are o influenţă foarte mare asupra bunei funcţionări a organismului. Atât sodiul, cât şi clorul care intră în compoziţia sării se găsesc în sânge în cantităţi echilibrate.

Clorura de sodiu se află în lichidul interstiţial, în limfă şi în alte secreţii lichide ale corpului (lacrimi, salivă, sudoare), dar şi în ţesutul osos. Marele rol al sării constă în menţinerea presiunii osmotice în organism.

Trebuie specificat că osmoza este procesul prin care este reglată circulaţia apei în organism. În astfel de situaţii se impune un regim alimentar hiposodic. Având în vedere că toate produsele din comerţ conţin sare, este bine ca în mâncare să nu adăugăm mai mult de 5 g de sare pe zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite