Cât timp păstrezi mâncarea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată desfăcut ambalajul, termenul de valabilitate de pe eticheta alimentelor se schimbă. De exemplu, cafeaua sigilată rezistă doi ani. După ce o desfaci, trebuie să o consumi în maximum două săptămâni.

Nu întotdeauna îţi poţi da seama dacă alimentele al căror ambalaj a fost desfăcut s-au stricat sau nu. Asta pentru că există alimente care îşi schimbă mirosul şi gustul la mult timp după ce au intrat în procesul de degradare.

Important este însă să ţii minte care sunt produsele ce se degradează mai uşor sau, dimpotrivă, se strică mai greu. Astfel, vei şti la cât timp să le arunci. Ar fi de ajutor să lipeşti pe fiecare produs o etichetă cu data la care ai calculat că expiră alimentul.

Produsele de cursă lungă

image

Produsele care ţin şi luni întregi după ce le-am desfăcut ambalajul sunt făina, cerealele şi ceaiul. De exemplu, dacă am ţine făina la congelator, s-ar putea păstra mulţi ani.

La frigider sau într-un loc întunecos şi rece şi depozitată într-o cutie închisă ermetic, făina ţine şi opt luni, fie că este albă, fie că este neagră. Ceaiul este produsul cel mai rezistent. Păstrate într-o cutie închisăermetic, frunzele şi florile de ceai îşi meţin calităţile şi doi ani.

Pliculeţele au o valabilitate mai mică, de 18 luni. Odată ce am deschis cutia cu cereale, ar trebui să ne asigurăm că le consumăm în decursul a trei luni. Şi în cazul lor este important să le păstrăm într-o cutie închisă ermetic sau să resigilăm punga (există în magazine dispozitive speciale pentru păstrare). Tot câteva luni (chiar şi opt luni) se poate păstra şi zahărul după ce am desfăcut ambalajul. Punga trebuie însă resigilată.

Dacă strângem bine capacul, mierea poate fi păstrată şi 12 luni. Trebuie însă păstrată în locuri întunecoase şi reci. Ţinută la căldură, se cristalizează. Deşi se obişnuieşte acest lucru, nu reîncălzi mierea cristalizată pentru a o aduce la consistenţa iniţială. La temperaturi ridicate, mierea se descompune în produşi nocivi. 

Cele mai „sensibile” alimente

image

Lactatele şi produsele de panificaţie au termenul de valabilitate cel mai mic. Dacă nedeschis laptele poate fi ţinut şi câteva luni (e vorba de cel de tip UHT), odată ce am deschis cutia, ar trebui să-l consumăm în maximum trei zile. În acest timp, trebuie ţinut la frigider.

Pâinea la pungă pe care am desfăcut-o ar putea fi păstrată şi două-trei săptămâni în compartimentul de refrigerare (numai să nu depăşească termenul de valabilitate de pe pungă). Telemeaua poate fi păstrată şi două săptămâni, însă în ţiple speciale, ermetice. Depozitată în farfurii sau în cutii neînchise ermetic, se mucegăieşte foarte uşor.

Diferenţă
Dacă oţetul poate fi păstrat și un an după deschiderea sticlei, uleiul ţine maximum trei luni.

Mâncarea gătită poate sta în frigider două-trei zile. Însă numai dacă ai pus-o în frigider în două ore de la preparare.

image

Specialistul nostru
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Foarte mare atenţie la cum şi cât păstrăm alimentele mai ales acum, în perioada verii. Nu doar produsele din carne pot genera afecţiuni, ci şi cele din legume.

De regulă, cel mai bine este să le păstrăm la frigider, mai ales dacă au un conţinut ridicat de grăsimi. Cu cât au mai multe grăsimi polinesaturate, cu atât se strică mai repede.

De exemplu, seminţele sau uleiurile râncezesc foarte repede odată după ce le-am desfăcut ambalajul. De aceea, dacă vrem să mâncăm nucă, nu o cumpărăm deja desfăcută de coajă. Sucurile naturale din fructe le consumăm imediat ce am desfăcut cutia, pentru că se oxidează.

Ghid de nutriţie


image

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi


Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Cum depozităm alimentele în frigider

De ce nu este bine să ții ouăle în același compartiment cu fructele și ce riști dacă păstrezi carnea proaspătă în cutia pentru legume? Află de la specialistul nostru mai multe informații despre ce înseamnă contaminarea încrucișată.

image

Fiecare produs, într-o pungă separată



Păstrează întotdeauna alimentele în pungi sau în caserole diferite, astfel încât să nu se atingă. Dacă legumele sau fructele iau contact cu carnea proaspătă sau cu alimentele care conțin microbi (cum sunt ouăle) se vor contamina și ele cu agenți patogeni.

Pentru că, în majoritatea cazurilor, legumele și fructele se consumă crude, riscul să te contaminezi la rândul tău este foarte mare. De aceea, așază întotdeauna carnea proaspătă în compartimentul inferior. Nu așeza alte produse (mai ales dacă nu au fost spălate) deasupra mâncării gătite.

Nu supraaglomera frigiderul!

Pentru ca temperatura din frigider să rămână optimă (maximum patru grade Celsius în compartimentul de refrigerare și nu mai puțin de minus 18 grade Celsius în cel de congelare), evită să-l supraaglomerezi cu produse.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite