Bunătăţi esenţiale în hrana copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hrana echilibrată, care conţine toate grupele de substanţe nutritive, este esenţială pentru profilaxia bolilor la copii şi la adolescenţi. De asemenea, alimentaţia corectă previne obezitatea, factor de risc pentru apariţia unor afecţiuni precum cele de inimă.

Pentru că sunt în creştere, copiii şi adolescenţii au nevoie de nutrienţi mai mulţi şi mai variaţi, care să le asigure dezvoltarea armonioasă. Încă din primii ani de viaţă, după începerea diversificării, este importantă menţinerea unui echilibru în ceea ce priveşte hrana: excesul de dulciuri şi de grăsimi duce la îngrăşare excesivă şi la obezitate, iar carenţa unor nutrienţi favorizează apariţia unor boli precum rahitismul. Iată ce nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor şi a adolescenţilor!

Lactate, pentru sistemul osos

Surse de calciu şi de fosfor, necesare pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, lactatele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al copiilor şi al adolescenţilor, mai ales că, în cazul lor, sistemul osos este în plină dezvoltare. Sunt de preferat lactatele simple, naturale, fără adaos de conservanţi. În plus, unele lactate precum iaurtul natural şi kefirul conţin probiotice, substanţe care întăresc imunitatea şi care asigură buna funcţionare a procesului de digestie. Este de evitat brânza topită, deoarece conţine substanţe care „fură" calciul.

Ouăle, de 4-5 ori pe săptămână

Bogate în proteine de calitate superioară, în minerale (seleniu, fier, calciu, fosfor), vitamine (A, B12) şi în substanţe care asigură sănătatea vederii (luteină şi zeaxantină), ouăle pot fi consumate de 4-5 ori pe săptămână. Sunt mai uşor digerabile dacă sunt fierte şi dacă sunt consumate la micul dejun.

Cerealele dau energie

Cerealele integrale sunt bogate în fibre, necesare pentru buna funcţionare a sistemului digestiv. În plus, studiile au arătat că un consum de fulgi de cereale la micul dejun îi ajută pe copii să obţină rezultate mai bune la şcoală, să memoreze mai uşor şi să aibă o atenţie sporită. Cerealele integrale, ca şi pâinea integrală, orezul brun, orzul, fasolea şi cartofii sunt carbohidraţi „buni", care ar trebui să reprezinte 60 la sută din dieta copilului şi adolescentului.

Fructe, în locul dulciurilor

Este bine ca fructele să fie consumate ca gustări, în locul dulciurilor. Copiilor între 7 şi 12 ani li se recomandă un consum zilnic de până la 650 de grame de fructe şi de legume, iar adolescenţilor, 800 de grame.

Carnea, bogată în B-uri şi în fier

Carnea conţine proteine, fier, fos­for şi vitamine din grupul B, care asigură sănătatea sistemului nervos şi care combat anemia. Pentru prevenirea îngrăşării, sunt recomandate peştele şi carnea de pui sau de vită, având mai puţină grăsime decât cea de porc. Pentru un copil cu o greutate normală, sunt suficiente 80-90 de grame de carne pe zi, preparată prin fierbere sau la cuptor.

Specialistul nostru

Livia Nena
biolog nutriţionist

image

În alimentaţia destinată atât copiilor, cât şi adolescenţilor trebuie să se pună accentul pe existenţa tuturor elementelor nutritive vitale pentru o bună dezvoltare fizică şi psihică. Prin urmare, prezenţa vitaminelor, a mineralelor, a proteinelor, a carbohidraţilor, a acizilor graşi de tip Omega 3 şi Omega 6, precum şi a enzimelor este obligatorie în dieta copiilor şi adolescenţilor.

Se ştie că o alimentaţie deficitară poate afecta sănătatea, precum şi buna dezvoltare a copiilor, dar şi a adolescenţilor, care pot avea nevoi nutriţionale mai mari decât adulţii.

Copiii au nevoie de trei mese pe zi şi de două-trei gustări formate din legume, fructe sau din iaurturi.

Indicaţie: Doza zilnică recomandată de sare pentru copiii de peste 11 ani este de maximum 6 grame.

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite