Bunătăţi care menţin memoria vie
0
Problemele de memorie sunt întotdeauna frustrante. Le putem preveni cu o alimentaţie bogată în substanţe benefice pentru creier.
Ni se întâmplă tuturor să uităm unele lucruri, dar când memoria ne joacă feste prea des, este cazul să luăm măsuri. Pentru a ne proteja celulele nervoase şi pentru a avea o memorie bună, trebuie să adoptăm o dietă sănătoasă. Iată de ce alimente avem nevoie pentru a ne îmbunătăţi memoria.
Acizii graşi esenţiali combat demenţa
Acizii graşi Omega 3 sunt un adevărat combustibil pentru creier. Ei constituie aproximativ 60% din lipidele din creier, dar nu pot fi produşi de corpul uman, aşa încât trebuie să-i luăm din alimentaţie. Surse importante de Omega 3 sunt peştele (în special tonul, codul, macroul, heringul, sardinele, somonul) şi fructele de mare.
Dintre sursele vegetale de acizi graşi Omega 3, nucile se află pe primul loc, urmate de alunele de pădure, arahide, migdale, seminţe de in şi de rapiţă (şi uleiurile fabricate din ele). Studiile au demonstrat că un consum ridicat de peşte reduce riscul îmbolnăvirii de Alzheimer.
Ouăle conţin lecitină
Lecitina este o componentă esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos. Ea îmbunătăţeşte memoria şi creşte randamentul fizic şi intelectual, aşa încât nu ar trebui să lipsească din alimentaţie. Oul este o sursă bogată de lecitină şi totodată de proteine de bună calitate. Creierul are nevoie de proteine pentru a produce enzimele care fac posibilă refacerea celulelor nervoase.
Antioxidanţii protejează neuronii
Radicalii liberi asimilaţi în organism din radiaţii, smog, aditivi alimentari, fum de ţigară distrug celulele creierului. Antioxidanţii neutralizează acţiunea radicalilor liberi. De asemenea, ei îmbunătăţesc comunicarea între neuroni, îi protejează şi împiedică moartea lor. Surse bogate în antioxidanţi sunt fructele de pădure (afinele au cel mai mare nivel de antioxidanţi), citricele, strugurii, căpşunile, avocado, caisele, măceşele, fructele de cătină, roşiile, broccoli,
morcovii, spanacul şi soia.
Glucoza este carburantul creierului
Fără glucoză, creierul nu poate funcţiona la capacitate maximă. În lipsa ei, scade puterea de concentrare şi îşi fac apariţia inevitabil problemele de memorie. El nu poate depozita glucoza, aşa încât trebuie să-i asigurăm un aport constant din alimentele dulci, cum sunt fructele sau mierea.
Vitamina B12 ne face mai puţin uituci
Vitaminele din complexul B, în special vitamina B12, stimulează memoria şi cresc puterea de concentrare. Un aport crescut din această vitamină previne pierderile de memorie şi chiar instalarea demenţei senile. Ea se găseşte în produsele de origine animală: ficat, lactate, ouă şi fructe de mare.
Specialistul nostru
Livia Nena biolog nutriţionist
Cele mai noi studii privind influenţa acizilor graşi Omega 3 şi Omega 6 asupra sistemului nervos arată importanţa acestora în păstrarea nealterată a memoriei până la vârste foarte înaintate. Acizii graşi Omega 3 îmbunătăţesc activitatea cardiovasculară, circulaţia arterială, periferică şi cerebrală.
Demn de luat în seamă este caracterul puternic antiinflamator al acizilor graşi Omega 3. O altă substanţă naturală cu efecte benefice asupra sistemului nervos este lecitina. Ea contribuie la profilaxia bolilor legate de dereglarea activităţii sistemului nervos. Are o acţiune benefică asupra dezvoltării mentale şi întăreşte memoria. Surse naturale de lecitină sunt boabele de soia, coaja cerealelor, drojdia de bere, peştele şi gălbenuşul de ou.
Bine de ştiut
Acidul folic din legumele verzi, ficat, lactate şi din varza albă este bun pentru memorie.