Bunătăţi pentru un zâmbet frumos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunătăţi pentru un zâmbet frumos
Bunătăţi pentru un zâmbet frumos

Igiena dinţilor nu este suficientă pentru a preveni cariile şi afecţiunile gingiilor. Ca să ai o dantură frumoasă, trebuie, de asemenea, să mănânci sănătos. Lactatele, peştele, legumele bogate în vitamina C şi ceaiurile nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta.

Alimentele pe care le punem pe masă zi de zi sunt foarte importante pentru sănătatea danturii. Unele dintre ele favorizează apariţia cariilor şi afecţiunilor gingivale (aşa cum sunt alimentele şi băuturile bogate în zahăr), în vreme ce altele protejează dinţii şi gingiile.

Mănâncă zilnic lactate

Elementul esenţial pentru menţinerea sănătăţii dinţilor este, ca şi pentru oase, calciul. Este demonstrat ştiinţific că persoanele care au un aport zilnic de calciu de cel puţin 800 mg au mai puţine probleme dentare.

Prin urmare, iaurtul şi brânza nu ar trebui să ne lipsească din alimentaţia zilnică. Contrar percepţiei generale, calciul din lapte se asimilează mai greu.

Pe lângă conţinutul bogat în calciu, lactatele au şi substanţe care contribuie la echilibrarea pH-ului cavităţii bucale. Un pH acid favorizează dezvoltarea bacteriilor care produc cariile dentare.

Lactatele au totuşi o contraindicaţie: nu trebuie consumate în primele 24 de ore de la efectuarea unei extracţii dentare, pentru că întârzie cicatrizarea gingiei.

Există şi surse vegetale de calciu: soia, broccoli, varza albă, conopida, salata, ţelina, lintea, năutul, fasolea boabe, andivele, algele marine, nucile, susanul şi migdalele.

Ia fluor din peşte

image

Ceaiul este una dintre puţinele surse naturale de fluor, un mineral care conferă rezistenţă smalţului dinţilor şi previne astfel demineralizarea şi apariţia cariilor.

Cu excepţia peştelui oceanic (macrou, cod, hering, sardine, ton, somon) şi fructelor marine, celelalte alimente conţin cantităţi mici de fluor. Iată alte două motive pentru care ar trebui să incluzi peştele oceanic în alimentaţie: el conţine acizi graşi şi vitamina D, ambele cu rol important în absorbţia calciului.

Vitamina C, pentru gingii

Pentru sănătatea gingiilor, consumă legume şi fructe bogate în vitamina C: lămâi, portocale, grepfrut, guava, kiwi, pepene galben, afine, roşii, legume verzi, conopidă, dar şi cătină sau măceşe.

Include legumele şi fructele cu vitamina C în alimentaţia zilnică şi vei preveni gingivita. Citricele, în special lămâia, au şi avantajul

image

că stimulează secreţia salivei, care ajută la curăţarea dinţilor.

Bea ceai pentru a preveni placa bacteriană

Ştim că antioxidanţii din ceaiuri combat acţiunea radicalilor liberi şi previn astfel numeroase boli. Mai puţin cunoscut este însă faptul că ei sunt benefici şi pentru sănătatea dinţilor.

Polifenolii, un tip de antioxidanţi care se găsesc în ceaiuri, combat placa bacteriană, care se face vinovată de apariţia cariilor şi bolilor gingivale. Ceaiul verde este cel mai bogat în antioxidanţi, dar poţi consuma la fel de bine ceai negru sau alb.

image

Ceapa distruge bacteriile



Ceapa are proprietăţi antibacteriene datorită compuşilor de sulf din compoziţie. Această legumă împiedică multiplicarea bacteriilor în cavitatea bucală.

Cu o condiţie: să fie consumată proaspătă. O poţi adăuga în salate sau în sendvişuri, iar pentru a-i combate mirosul neplăcut, poţi mânca ulterior pătrunjel sau mentă.

image



Ouăle, sursă de calciu

Oul conţine atât calciu, cât şi vitamina D, necesară pentru fixarea calciului în oase şi în dinţi. Trei-patru ouă pe săptămână îţi asigură o cantitate suficientă de vitamina D.

Pentru a nu pierde substanţele nutritive din compoziţia oului, prepară-l în apă clocotită, sub formă de ochiuri româneşti.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist

Pentru evitarea cariilor şi menţinerea sănătăţii danturii, trebuie să evităm alimentele acide, care duc la corodarea smalţului şi facilitează dezvoltarea florei microbiene. Trebuie evitat în special zahărul rafinat şi produsele derivate. Există însă şi alimente care ne pot ajuta în menţinerea unei danturi sănătoase. Aceste alimente conţin substanţe antibacteriene.

Un exemplu în acest sens este mărul. De asemenea, propolisul este un produs apicol cu caracter puternic antibacterian şi dezinfectant la nivelul cavităţii orale. Să nu uităm nici usturoiul, ce conţine alicină, o substanţă cu rol antibiotic şi dezinfectant.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite